SIDEN SIDST: Rejsenyt – uge 26 – 2020

SIDEN SIDST UDKOMMER MINIMUM 2 GANGE OM MÅNEDEN

REJSENYT FRA IND OG UDLAND – UGE 26 – 2020

Er regeringen ved at miste grebet?
De danske rejsevejledninger bliver ændret den 27. juni. Fra denne dato vil man igen kunne rejse til EU-landene samt Storbritannien, såfremt landene har under 20 nye Covid-19 tilfælde pr. 100.000 indbyggere pr. uge. Til Portugal og Sverige med undtagelse af Skåne, Halland og Blekinge, fraråder man derfor stadig ikke-nødvendige grænser.

Både Udenrigsministeriets anbefaling om ikke-nødvendige rejser frem til 31. august og kravene om indrejse og overnatning for udenlandske turister i Danmark har skabt stor vrede. Flere flyselskaber åbnede ruter til bl.a. Spanien – herunder SAS, der talte om “nødvendige rejser”. Mange så det som en opfordring fra SAS til danskerne om at trodse regeringens anbefaling.

Overalt i rejsebranchen har man rystet på hovedet over ulogiske regler – både mht. rejsevejledningerne og indkomne turister. Der henvises bl.a. til, at både Cypern og Grækenland, der har lavere smittetryk end Danmark, er klar til at modtage turister. Flere europæiske lande, deriblandt Tyskland, har ændret deres rejsevejledning og advarede fra 15. juni ikke længere deres statsborgere mod at rejse til EU- og EØS-landene.

Den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at regeringens linje er uholdbar – det er uden faglig begrundelse at holde stort set alle verdens lande orange – dvs. at ikke-nødvendige rejser frarådes. Flere af folketingets partier har ønsket rejsevejledningerne revurderet – de mener, at regeringen har taget kontrollen med vejledningerne som de bruger politisk. Direktør i Dansk Rejsebureau Forening (DRF), Lars Thykier, frygter, at danskerne i fremtiden ikke vil tage rejsevejledningerne alvorligt, når de ikke er fagligt funderede.

Regeringen har siden udmeldingen 29. maj om ikke-nødvendige rejser været pressede af rejsebranchen og en stor del af folketingets partier. Også EU-kommissionen har presset på for at få Danmark til at åbne grænserne. Det sker så fra 27. juni.

SunExpress åbner solruter
SunExpress, der er ejet af Lufthansa og Turkish Airlines i fællesskab, åbner nye ruter fra Danmark. Fra København flyver man allerede til Konya og Izmir, mens ruten til Antalya åbner 27. juni. SunExpress vil fra starten af september også flyve fra både Billund og Aalborg til Antalya.

Norwegian tilbage i Danmark
Norwegian genåbner nu en lang række ruter fra Danmark. Lavprisselskabet vil 1 . juli flyve fra København til bl.a. Nice, Split, Chania, Malaga, Alicante, Mallorca og Barcelona. I alt åbner Norwegian 18 ruter fra København og en enkelt fra Billund (Oslo).

Rejsebureauer skal tilbagebetale milliarder
Likviditet er lige nu det helt store problem for landets rejsebureauer. Det skriver Dansk Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse, hvor adm. direktør Lars Thykier gør klart, at der er brug for flere hjælpepakker til branchen. Lige nu skal de danske rejsebureauer betale milliarder af kroner tilbage for de aflyste rejser, der er konsekvensen af Udenrigsministeriets rejsevejledning. I en undersøgelse som DRF har foretaget siger 70 % af rejsebureauerne, at de bliver nødt til at opsige medarbejdere, hvis ikke der kommer mere hjælp fra regeringen.

Så kan vi igen rejse til sol og lækre strande

Salget af rejser stiger
Det meddeler charterbureauet TUI, der især sælger rejser til efter 1. september. Ifølge foreningen Rejsearrangører i Danmark, så har danskerne stor appetit på at komme ud at rejse. Formand Jan Vendelbo siger til eb.dk, at mange har valgt at flytte den aflyste sommerferie sydpå til efteråret. Det er især Grækenland, der hitter lige nu.

Ny organisation: Bevar dansk luftfart
Ansatte i flere danske flyselskaber er gået sammen i organisationen Bevar Dansk Luftfart, der har til hensigt at gøre danskerne opmærksomme på konsekvenserne ved færre ruter ud af Danmark og eventuelle konkurser i luftfartsbranchen.

Bevar Dansk Luftfart skriver, at det ikke kun handler om kabinepersonalets job, men at en lang række underleverandører til luftfartsbranchen vil blive ramt økonomisk, hvis ikke det snart igen bliver muligt at flyve fra danske lufthavne. Der vil også være en risiko for, at udenlandske flyselskaber vil kunne etablere sig i Danmark, og det kan betyde løndumping og dårlige arbejdsforhold.

Jysk rejsebureau fyrer halvdelen af medarbejderne
Rejsebranchen lider fortsat under coronakrisen. Jysk rejsebureau opsiger nu halvdelen af deres 100 medarbejdere. Det fortæller direktør Niels Amstrup til Jyllands Posten.

Fra vores egen verden

Mest populære sider lige nu
Tisvilde Strand – det nordsjællandske badeparadis
Asserbo, Melby og Liseleje – en guide til Nordsjællands skønne strande
Danmarks bedste strande
Tre gode steder til sommerferien i Thailand
Marielyst – hold ferie ved en af Danmarks bedste strande

Mest populære miniguides lige nu
Miniguide til Sydfrankrig
Miniguide til Spetses
Miniguide til Costa Blanca – Alicante og Benidorm
Miniguide til Rhodos
Miniguide til Ayia Napa

Lindos på den græske ø Rhodos