Asserbo, Melby og Liseleje – en kvikguide med tips til din ferie

Find kilometervis af god strand på Nordsjællands kyst

På Sjællands nordkyst ligger de gode strande på stribe. Således også i Halsnæs, hvor Asserbo, Melby og Liseleje byder på klitter, god plads og ægte feriestemning i sommermånederne. Læs mere om det dejlige ferieområde i dette indlæg, der er lavet i samarbejde med Mit Halsnæs.

Overnatning

I Halsnæs er der flere forskellige muligheder for overnatning. Området har masser af sommerhuse til leje – de findes i alle størrelser og prisklasser, og du vælger selv hvor tæt på stranden du vil bo. Husk at booke i god tid i skoleferier og i sommerperioden  – det gælder især hvis du har særlige krav til huset.

Der er også flere campingpladser, f.eks. Byaasgård Camping på vejen mellem Frederiksværk og Hundested eller Frederiksværk Camping, der ligger omtrent midt i Frederiksværk.

Du kan leje små hytter på Hundested Havn eller overnatte på en af Halsnæs’ mange bed & breakfast – f.eks. Bergliot B&B og The White House B&B. Kommer du i båd, kan du lægge til i Hundested, Lynæs eller Frederiksværk Lystbådehavn.

Du kan som nævnt finde masser af udlejningssommerhuse – andre muligheder er f.eks. Liseleje Badehotel, Lynæs Kro, Hotel Frederiksværk og Frederiksværk Camping & Vandrehjem.

Spisesteder

Denne del af Nordsjælland har en stribe glimrende spisesteder. Helt i top og i særklasse områdets bedste restaurant er Tinggaarden, der ligger mellem Frederiksværk og Helsinge. Her huserer Jan Friis-Mikkelsen og co., hvor de fremtryller lækker gourmetmad.

Der er selvfølgelig mange andre (og billigere) muligheder i Halsnæs, der har sin andel af caféer, pizzeriaer, kineserrestauranter og fastfood-steder.

De fem bedste spisesteder i Halsnæs ifølge Tripadvisor

1. Tinggaarden – Asserbo (dansk, skandinavisk, gourmet)
2. Halsnæs Bryghus – Hundested (dansk, fisk & skaldyr)
3. Maku – Liseleje/Asserbo (steaks, burger, amerikansk)
4. Knud – Hundested (dansk, europæisk)
5. Bødkergården – Asserbo (dansk, europæisk)
6. Ban Phai – Frederiksværk (thailandsk)
7. Mamas & Tapas – Liseleje (spansk, tapas)

Strandene

Asserbo og Melby

Fra Tisvildeleje til Liseleje er der uafbrudt strand. Mellem de to badebyer finder du Asserbo og Melby, hvor der er rigtig god plads langs kysten. For at finde den dejlige strand kører man ad Nyvej og følger skiltene mod Kattegat. Afkørslen til stranden ligger ved den store p-plads omtrent midt på den lange Nyvej.

Kør ned ad grusvejen, og når du kommer til rundkørslen, kan du vælge at køre ligeud til den store p-plads ved stranden eller dreje til højre for at komme til Stængehus. Begge steder er der livredderpost.

P-pladsen ved Stængehus er ikke særlig stor, så her skal man på varme sommerdage komme tidligt for at få en plads. Klokken 10-10.30 er der allerede fyldt op. Ved begge p-pladser er der en del mennesker, men det er bare om at gå ned ad stranden, til du finder et godt sted. Enten ved vandet eller oppe i klitterne.

Kvaliteten af stranden ændrer sig fra år til år, der er mindre områder med sten og tang, men stort set hele kyststrækningen består af dejlig sandstrand med klart vand. Flere steder er der ret lavvandet – perfekt for børnene.

Langs hele nordkysten, og især ved Stængehus, er der mange nøgenbadere. Gå til højre når du kommer ned på stranden. Efter ca. 300 meter begynder de første naturister at dukke op, og du vil med garanti ikke være den eneste – området her er meget populært. Også til venstre for livredderhuset er der ofte nøgenbadere.

Der er som nævnt livreddere på stranden ud for p-pladserne – ofte noterer de luft- og havtemperatur på en lille tavle. Husk mad og drikke, der er ikke noget at købe så langt øjet rækker.

Liseleje

Stranden ved Liseleje er dejlig – man ligger tæt, og du skal ikke regne med meget privatliv. Til gengæld kan du blot gå mod øst, hvor du efter få hundrede meter først når Melby og derefter Asserbo, hvor der er MASSER af  plads.

Stranden i Liseleje har udmærkede parkeringsforhold, men på varme dage i skolernes sommerferie er det om at være hurtig for at sikre sig en p-plads.

Liseleje er en rigtig badeby – ikke særlig stor, men her er en håndfuld spisesteder, caféer og iskiosker. Flere muligheder har du på Nyvej og især i Frederiksværk, der kun ligger syv km væk.

Frederiksværk er en gammel industriby, hvor man lavede bl.a. krudt. Besøg krudtværksmuseet midt i byen, hvor du ved selvsyn kan se, at det ikke var helt ufarligt at arbejde med krudt i gamle dage. Du må heller ikke gå glip af Arresø, Danmarks største sø, der byder på et fantastisk fugleliv.

Hvad kan du opleve?

Frederiksværk

Frederiksværk er den største by i området. Beliggenheden ud til Roskilde Fjord er domineret af det store stålværk, der har fået gang i produktionen igen.

Kønt er det ikke, men heldigvis opvejer en tur gennem byens gader det lidt triste indtryk man får fra søsiden. Frederiksværk består af hyggelige kanaler og mange ældre huse fra dengang byen var centrum for kanon- og krudtfremstilling.

De gamle huse har en spændende historie bag sig. Du kan besøge Krudtværksmuseet, det gamle arsenalhus, der i dag er bymuseum, og det store “Gjethuset” hvor man i sin tid fremstillede kanoner. I dag er den renoverede bygning kulturhus, hvor der bliver afholdt forskellige arrangementer.

Frederiksværk ligger smukt og ganske unikt med vand til tre sider. Mod vest Roskilde Fjord, mod øst Danmarks største sø, Arresø, der kan byde på rigt fugleliv og måske en hyggelig tur med båden Frederikke, og få kilometer mod nord Kattegat og de dejlige strande.

Selvom der ikke er vand mod syd, så er området yderst spændende. Her ligger det kuperede Kregme, der kan byde på fantastiske udsigter over fjorden og Arresø.

Midt i Frederiksværk by ligger den hyggelige gågade, der i sommermånederne tiltrækker mange mennesker. Snup også en tur langs kanalen, der ligger parallelt i hele gadens længde. Det er et rigtig charmerende sted, og ikke noget man ser andre steder i Danmark.

Hundested

Havnebyen Hundested har de senere år gennemgået en rivende udvikling. Fra tidligere kun at være lystbådehavn og færgeleje er det i dag et rigtig hyggeligt sted med bl.a. spisesteder, gallerier og eget bryghus. Når vejret er godt er her et mylder af mennesker – både om dagen og om aftenen.

Hundested har sin egen lille strand ved Trekanten, der ligger et stenkast fra havnen. Her kan du snuppe en forfriskning på den gode Frisk Strandbar. Grønlandsinteresserede kan besøge Knud Rasmussens hus, der indeholder en fin udstilling om den danske polarforsker og naturligvis Grønland.

Andre steder

Som et af Danmarks mest populære turistområder er der i Halsnæs selvfølgelig alt hvad der skal være for de besøgende; iskiosker, minigolf, loppemarkeder, besøgsgårde osv.

Skulle du få lyst til en lille udflugt, så ligger vikingebyen Frederikssund og ikke mindst Hillerød med det imponerende Frederiksborg Slot som den absolutte hovedattraktion kun en kort køretur væk. Kør også en tur langs nordkysten – du kommer forbi Tisvilde, Rågeleje, Gilleleje, Hornbæk inden du når helt til Helsingør.

Transport

Halsnæs kan nås fra Københavnsområdet på to måder: Via Frederikssundsvej, der faktisk ender i Kregme få kilometer fra Frederiksværk. Man kan også tage Hillerødmotorvejen og dreje af for at følge hovedvej 16.

Med offentlig transport er det nemmest at tage s-tog til Hillerød og herfra lokaltog mod Hundested. Toget stopper i Frederiksværk og Melby. Bemærk dog, at stationen i Melby ligger et pænt stykke fra stranden.

Kort over Nordsjælland – Halsnæs og Tisvildeleje

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*