Ferie i Portugal – hvor skal du rejse hen?

Portugal er et spændende og alsidigt rejseland

ferie i portugal

Portugal har mange år på bagen som turistland, men aldrig rigtig opnået samme status som Spanien, Italien og Grækenland. Indtil nu. De sidste par år har været ren optur for Portugal, der ikke kun har set en markant stigning i antallet af besøgende, men også fået den ene lovprisning efter den anden.

Både Rough Guides og Lonely Planet har anbefalet deres læsere at holde ferie i Portugal, som også har fået adskillige priser ved World Travel Awards de senere år. Har du også Portugal på din bucket list, så læs her, hvor i det spændende og alsidige rejseland, du skal tage hen.

Lissabon

I den sydlige del af Portugal ved floden Rio Tejo ligger hovedstaden Lissabon. Byen tilbyder en uformel atmosfære, skønne restauranter og et stort antal museer og gallerier. Kombineret med et lavt prisniveau og et mildt klima gør det Lissabon til et godt valg til f.eks. forårs- eller efterårsferien.

Det er som om, at Lissabon har genopdaget sig selv med nye hippe bydele, hvor design- og secondhand butikker popper op som paddehatte. Blandt de største seværdigheder er bl.a. tårnet Torre de Belém, det flotte kloster Mosteiro dos Jerónimos, borgen Castelo de São Jorge og flere gode museer, der bl.a. har fokus på Portugal som kolonimagt.

Udenfor byen kan du besøge slotsområdet Sintra, men der er heller ikke langt til de gode strande ved Cascais og Estoril, som de lokale flygter til, når Lissabon bliver for varm.

Mange forbinder Portugal med strandferie ved Algarvekysten, men prøv Lissabon, der vil være en overraskelse for de fleste. Byen er i den grad kommet på landkortet hos alverdens rejseeksperter – f.eks. har det store rejsesite Condé Nast Traveler haft Lissabon på listen over hotte steder at besøge. Du kan læse meget mere om byen i vores Miniguide til Lissabon.

lissabon guide

Algarve

Algarve er nok det mest kendte rejsemål i Portugal. Du kan booke overnatning i hyggelige Faro for en autentisk oplevelse eller vælge en af feriebyerne langs kysten. Her ligger hotellerne på stribe, og flere af dem har masser af faciliteter og aktiviteter.

Vil du udforske det sydlige Portugal, så kan det stærkt anbefales at leje en bil. Der er kun en kort køretur fra ferieområderne langs kysten til hyggelige byer og skønne landskaber. Det er også her du har mulighed for at spise på nogle af de lokale restauranter – det er både lækkert og billigt.

Algarve er et alsidigt rejsemål, der kan være som du ønsker det. Både par og familier og unge som gamle kan her få præcis den rejse, de drømmer om. Sæsonen er lang på Algarve-kysten. Allerede fra april er det som regel varmt nok til en dukkert, og helt frem til efterårsferien er der masser af sol.

Du kommer nemmest til Algarve på en charterrejse, men er du på egen hånd, kan du booke det prisvindende strandresort Quinta do Lago eller Vila Joya, der har fået en World Travel Awards for Portugals bedste boutique hotel. Læs meget mere i vores Miniguide til Algarve.

Madeira

På Madeira får du lækre hoteller og enestående naturoplevelser. Den portugisiske ø i Atlanterhavet er stedet at kombinere aktiv ferie som vandring (der er over 130 vandreruter) med efterfølgende afslapning på et godt hotel, hvor du kan plaske i poolen og måske prøve en tiltrængt spabehandling.

Du behøver bestemt ikke vandre for at rejse til Madeira. Du skal dog give dig selv tid til at opleve den smukke ø med de mange endemiske planter og blomster. Her er også vandfald og adskillige smukke udsigtspunkter.

Madeiras største by hedder Funchal, der er et rigtig godt udgangspunkt for udflugter og oplevelser. Det er også her, du finder den største koncentration af cafeer, barer og restauranter. Der er selvfølgelig andre steder at bo på Madeira – f.eks. Ponta do Sol, hvis du er til surfing, eller Porto Moniz og São Vicente, hvis du vil opleve øens landsbycharme.

Det er dog værd at bemærke, at den nordlige del af Madeira får mere regn end den sydlige. Der er ingen strande af betydning på øen, men du kan bade ved den såkaldte lido og selvfølgelig hvis dit hotel har swimmingpool.

Azorerne

I Atlanterhavet 1525 km Portugals fastland ligger øgruppen Azorerne. Der er i alt ni øer, som er af vulkansk oprindelse og ret forskellige. De har dog den enestående natur til fælles – nogle øer er grønne og frodige, mens andre synes golde og barske.

Hovedøen hedder São Miguel. Det er her den internationale lufthavn ligger få kilometer fra Azorernes største by Ponta Delgada. Det er også på São Miguel langt de fleste turister bor.

Øen er 65 km lang og 15 km på det bredeste sted. Størrelsen gør, at mange af de fantastiske naturoplevelser Azorerne er kendt for kan opleves på São Miguel. Det gælder bl.a. vandfald, vulkankratre, varme kilder og en overdådig frodighed.

Du kan booke hotel i Ponta Delgada for det største udvalg af barer, restauranter og forretninger, men du kan også slå dig ned i en af de mindre byer. Uanset hvor du vælger at bo, så anbefaler vi, at du lejer en bil. Du kommer nemmest til Azorerne på en charterrejse, hvor du også kan tage med på en guidet rundrejse, hvis du vil se flere øer.

Porto Santo

Den lille ø Porto Santo ligger 43 km nord for Madeira. Indtil for få år siden var Porto Santo ukendt for de fleste, men i dag er det muligt at booke en charterrejse med direkte fly fra Danmark.

Porto Santo er en forholdsvis gold ø, men er berømt for sin lækre ni kilometer lange sandstrand, der næsten strækker sig hele øens længde. Stranden er dejlig med krystalklart vand, og mange hoteller ligger kun få meter fra vandkanten, så her er der alle muligheder for at bo beach front.

På trods af øens størrelse er der flere muligheder for aktiv ferie. Du kan f.eks. prøve yoga, golf og tennis, men Porto Santo har også rigtig gode vandreruter. Du kan også leje cykel – en perfekt måde at komme rundt på.

Øens største by hedder Vila Baleira – den er ganske lille, men har alligevel flere barer, butikker og restauranter. På Porto Santo har du mulighed for at få en ferie i Portugal, som kun få har prøvet.

Porto

I den nordlige del af Portugal finder du landets andenstørste by Porto. Overfor hinanden på hver sin side af floden Duoro ligger de to mest interessante bydele Cais de Ribeira og Vila Nova da Gaia.

Det er her langt de fleste seværdigheder ligger. De tæller bl.a. det 75 meter høje tårn Torre dos Clérigos, barokkirken Sao Francisco fra 1700-tallet og togstationen São Bento, der er dekoreret med over 20.000 Azulejo-fliser.

Der er dem, der vil sige, at maden i Porto også er en attraktion. Det samme er den berømte portvin – rundt om i byen og især i Vila Nova Da Gaias vinkældre er der mulighed for smagninger og rundvisninger.

Porto har faktisk også strande – de nærmeste i bydelen Foz kommer du til med en af byens berømte sporvogne – linje 1 kører fra Cais de Ribeira til kysten. Har du flere dage til rådighed, så skal du tage en båd op ad Duoro-floden til dalen af samme navn, hvor du bl.a. kan se hyggelige småbyer og vinmarker på terrasser. Læs mere i vores miniguide til Porto.

Herdade da Comporta

Herdade de Comporta er et hipt strandområde en times kørsel syd for Lissabon. På den lange smukke kyststrækning ligger småbyer som Pego, Carvalhal, Brejos og Comporta. I alt består området af syv byer, der alle har et stort naturreservat med flamingoer i flodmundingen og de kilometerlange plantager med frugt og grøntsager som nabo.

Surferne, kunstnerne, first moverne og alle dem, der finder Cascais og Estoril for mainstream, valfarter til Comporta. De imponerende sanddyner adskiller det store Atlanterhav med rismarkerne i baglandet – nogle steder ligner landskabet mere Asien end Europa.

I Comporta finder du et begrænset udvalg af barer, restauranter og overnatningssteder. De, der er, skiller sig typisk ud med moderne og ofte fantasifuldt design. Det er ikke billigt, men til gengæld lækkert og helt sikkert en anderledes ferie i Portugal.