For ikke så mange år siden var det Lissabon og Algarvekysten, der løb med al opmærksomheden. I dag har turisterne også fået øje på Porto, der ligger i den nordlige del af Portugal.

Flere af verdens største rejsesites har de senere år haft Porto på listen over byer, der skal besøges. Helt forståeligt – her finder du god mad, fine kulturelle oplevelser og et virvar af charmerende gader flankeret af smukke bygninger fra det 18. og 19. århundrede.

Det og meget mere kan du læse om i vores Porto guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Et kig fra Vila Nova Da Gaia til Cais de Ribeira

Transport

Ind og ud

Du kommer nemt fra Danmark til Porto. Både fra Billund og København er der direkte ruter til den portugisiske by. Der kan dog være tale om sæsonruter, som typisk kun flyves i sommerperioden.

Alternativet er en mellemlanding et sted i Europa – f.eks. i Amsterdam som du kan flyve til med KLM fra Billund, Aalborg og København. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Fra lufthavnen i Porto (der har koden OPO) til centrum er det billigt og hurtigt med metroen. Den violette linje (den eneste, der kører fra lufthavnen) bringer dig til stationerne Trindade eller Bolhão på ca. 40 minutter.

For at komme tættere på de centrale områder Cais de Ribeira og Vila Nova Da Gaia kan du på Trindade skifte til gul linje og stå af på stationerne Aliados, São Bento eller Jardim de Morro. Prisen for metroen er ca. 2 €. Det er dog nødvendigt at købe et Andante Card, som du kan sætte penge ind på løbende.

Skal du bruge metroen meget, er det en bedre idé at købe et Andante Tour Card, der er henvendt til turister. Det fås med gyldighed i f.eks. 24 og 48 timer.

Taxi er en anden, men noget dyrere løsning fra lufthavnen til centrum – prisen er ca. 25 €. Vil du på udflugt ud af byen, kan du overveje at leje en bil.

At komme rundt

Med normal kondition kan du gå rundt i områderne Cais de Ribeira og Vila Nova Da Gaia. Alternativt kan du tage metroen. Der er fem linjer, og fra stationen Trindade kan du hoppe på alle linjer, der er markeret med en farve og et bogstav (A til E).

Du kan også tage sporvognene. Bemærk, at Andante Card ikke kan benyttes i sporvognene.

Overnatning i Porto

Vil du bo tæt på langt de fleste af Portos seværdigheder, så skal du booke overnatning i Caia de Ribeira eller Vila Nova Da Gaia. Byen har dog glimrende offentlig transport, så skulle du finde et hotel et andet sted, så er der ikke langt til de to bydele.

I forhold til andre større byer i Europa er prisniveauet på overnatning rimeligt. Billigst er det at bo på på hostel, men for et par hundrede kroner kan du få et fint værelse med eget bad og toilet på et guesthouse. Prisniveauet gør, at du måske har råd til at flotte dig lidt.

Lejer du bil, så husk at tjekke om du kan parkere (evt. mod gebyr), der hvor du booker overnatning.

Du kan booke hotel på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de laveste priser og det største udvalg af bl.a. hoteller og lejligheder.

Som altid har vi nogle anbefalinger til overnatning – alle steder får selvfølgelig topkarakterer af tidligere gæster. Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Ribeira Cinema Apartments – billigt overnatningssted med rigtig gode anmeldelser i Caia de Ribeira
Oporto Street Fonte Taurina – lækkert anmelderrost hotel med topbeliggenhed i Caia de Ribeira
Origami Porto Residencia – godt og lidt billigere hotel i Vila Nova de Gaia ca. 1 km fra floden
Reis de Gaia – populært hotel med mulighed for flodudsigt i Vila Nova de Gaia

Torre dos Clérigos rager op over byens tage

Byens områder

Porto er delt af Duoro-floden. På hver sin side af floden, lige overfor hinanden, ligger de to områder/bydele Cais de Ribeira og Vila Nova Da Gaia, som vi anbefaler at bo i, hvis du vil være tæt på seværdighederne.

De to bydele er forbundet af broen Ponte Luis l, som du kan krydse til fods, på cykel eller med metro. Er du mere til sol og strand, så skal du bo i Foz. Det skal bemærkes, at Porto ligger i et kuperet område – der er en hel del trapper og stejle gader.

Cais de Ribeira

Cais de Ribeira kaldes også old town. Det er i bydelens smalle gader, du kan blive væk og lade dig overraske over, hvad der mon gemmer sig om næste hjørne. Fra pladsen Placa de Ribeira ud til floden breder bydelen sig med fine gamle huse, hvoraf mange i dag indeholder caféer og restauranter.

Caia de Ribeira er STEDET at slentre en tur, snuppe et glas portvin eller bare nyde stemningen og den gode mad på restauranterne. Det kan umiddelbart lyde turistet, men der er masser af lokalliv i bydelen, der er på UNESCOs verdensarvliste og har en række af byens bedste seværdigheder.

En af Caia de Ribeiras mest berømte gader er Avenida dos Aliados. Der er tale om en mondæn boulevardlignende gade, der er flankeret af caféer, spisesteder og dyrere butikker. For enden af gaden kan du se byens rådhus og et stenkast derfra det fine Mercado do Bolhão, der netop er blevet renoveret.

Bemærk at vi har inkluderet flere mere eller mindre officielle bydele i beskrivelsen af Ribiera – f.eks. Bolhão med det store marked.

Vila Nova Da Gaia

På den anden side af floden ligger Vila Nova Da Gaia, der officielt ikke er en del af Porto, men en selvstændig by. Det en større bydel, men det er området ud til floden, der er som et trækplaster på lokale såvel som turister. Også her er det promenaden ud til floden med sine mange caféer og restauranter, der er mest travl.

Det er også her områdets mange vingårde har deres kældre med mulighed for smagninger og rundvisninger. Portvin er ikke overraskende stort i Porto.

Som nævnt er Porto kuperet, men i Vila Nova Da Gaia kan du tage kabelbanen fra Morro-parken ned til promenadens vestlige del. Fra toppen, hvor du også kan besøge den gamle kirke med tilhørende kloster Serra do Pillar, har du en forrygende udsigt og det bedste kig til Casa de Ribeira.

Foz

Ved Duoro-flodens udmunding ligger bydelen Foz. Her er du tæt på strandene, hvoraf flere har EUs blå flag. Bydelen har selvfølgelig masser af barer, caféer og restauranter, men byder også på lidt historie. Gå blot igennem Foz Velha, der er en ældre bydel med smalle gader, hvor især fiskerne engang boede.

Fra Foz kommer du nemt til Portos største seværdigheder med sporvognslinje 1, der er en attraktion i sig selv.

Båd med vintønder på Duoro-floden

Seværdigheder

Palácio da Bolsa

Det flotte Palácio da Bolsa var tidligere hjem for Portos børs. Bygningen er grundlagt i 1842 og indeholder adskillige pragtfulde rum med bl.a. kunst og rige dekorationer. Palácio da Bolsa er i dag hovedkvarter for byens handelsråd, men der er adgang for besøgende.

Torre dos Clérigos

Det 75 meter høje Torre dos Clérigos rager højt op over byens tage. Tårnet ligger i forbindelse med kirken Clérigos, der blev opført i midten af det 18. århundrede og som engang tilhørte et broderskab. Der er 240 trin op til toppen af tårnet – en hård tur, men til gengæld bliver du belønnet med en fantastisk udsigt over byen.

Igreja de Sao Francisco (St. Francis kirken)

Den flotte barokkirke fra 1700-tallet har flere spændende detaljer udvendig, men indenfor er den bare endnu flottere. Især træudskæringerne er imponerende, men du vil også se masser af fine forgyldninger. Kirken havde engang et kloster, som desværre brændte ned i 1832.

São Bento Togstation

Få togstationer i verden er så smukke som São Bento. Væggene er dekorerede med over 20.000 såkaldte Azulejo-fliser, der viser dagligdagen i Porto i gamle dage.

Byens sporvogne

Som i Lissabon er der også Porto mulighed for at tage med sporvognen. Siden 1895 har sporvogne været en del af byens offentlige trafik, men i dag er der kun tre ruter tilbage. Turistruterne bliver de ofte kaldt af de lokale. Linje 1 kører fra St. Francis-kirken langs floden ud til kysten ved Foz.

Bedst til sightseeing er linje 22, der kommer forbi en stribe af byens bedste seværdigheder som Clerigos-tårnet, Avenida de Alidos og den flotte togstation São Bento.

Duoro-floden

En tur på Duoro-floden står på ønskelisten hos mange, der rejser til Porto. Fra Cais de Ribeira og Vila Nova da Gaia kan du enten tage en bådtur under broerne ud til kysten eller ind i landet, hvor endemålet er Duoro-dalen med de hyggelige byer og imponerende vinmarker, der er opført som terrasser ned mod floden.

porto guide
En tur med sporvognen er en populær aktivitet hos turisterne

Mad og drikke

Portos stadig større popularitet hos alverdens rejsende har også medført et mere alsidigt udvalg af spisesteder. I dag kan du finde alt fra små fastfoodsteder i sidegaderne til lækre michelinrestauranter.

Det siges, at maden i Porto er lidt mere robust end i f.eks. Lissabon. Måske pga. det lidt køligere klima. En af de ting du skal prøve i Porto er francesinha – en slags toastlignende sandwich med lag af kød og ost serveret i en tomatsauce. Det er et helt måltid!

Der er selvfølgelig mange andre ting du skal prøve. Først og fremmest, så finder du rigtig meget fisk- og skaldyr på menukortene. Et godt valg og så ofte til overkommelige priser. Ser du et spisested med skiltet marisquieras, så kan du være ret sikker på, at de kun serverer fisk og skaldyr.

For rigtig at udforske det lokale køkken kan du prøve at bestille pesticos, der er portugisernes version af tapas. En lang række snacks, hapsere og småretter. Et forslag til en god gang husmandskost kunne være feijoada, der er en bønnegryde med både okse- og svinekød.

Et af de steder, der serverer god portugisisk mad er DaCastro Gaia (på Avenido de Diogo Leite 162). Du kan også besøge en af Portos tascas, der er billige og ofte familiedrevede spisesteder, som serverer lokal mad. Prøv f.eks. Ó Rapido på Rua da Madeira 194.

Tapabento (på Rua da Madeira 222) ved togstationen laver man verdensmad med lokale råvarer. Stedet er populært blandt lokale og et uformelt sted at spise.

Porto mangler bestemt heller ikke caféer og coffeeshops, men frem for alt, så skal du selvfølgelig smage den berømte portvin. Der er adskillige steder, især i Vila Nova da Gaia, hvor du kan komme på rundvisninger i vinkældrene med efterfølgende smagninger.

porto guide
Den flotte togstation São Bento

Praktisk information

Valuta

I Portugal bruger man euro. Kontantautomater er udbredte og på mange restauranter accepteres kreditkort som f.eks. Visa og Mastercard. Skal du handle på markederne eller i mindre butikker, så er det en god idé at medbringe kontanter.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Husk dog at give plads til eventyret. Gå rundt i gaderne eller kør ud i det blå, det er som regel sådan du får de mest uventede oplevelser.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Algarve anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Portugal og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Porto har varme somre og milde vintre. Sæsonen går fra juni til september med juli og august som de mest travle. I sommermånederne kan du forvente temperaturer på 24-27 °C og kun ganske lidt nedbør.


Maj og september kan være rigtig gode tidspunkter at besøge Porto - vejret er fint og prisen på overnatning er lavere end i højsæsonen. Her skal du forvente lidt mere ustadigt vejr med temperaturer på 20-23 °C

Porto
18°
clear sky
80% humidity
wind: 5m/s N
H 21 • L 15
22°
Thu
25°
Fri
25°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Porto

Vores Porto guide har selvfølgelig også et kort over byen med markering af bl.a. hoteller, spisesteder og restauranter.

Porto guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Porto med prisgaranti
Find billige flybilletter til Porto – sammenlign priser her
Lej en bil i Porto – sammenlign priser hos alle de store selskaber her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Porto guide – du kan finde mere information på visitportugal.com, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*