Den franske middelhavskyst er et af de mest populære og stemningsfyldte rejsemål i landet. De skønne strande og mange oplevelser tiltrækker en bred skare af besøgende.

Området er utrolig alsidigt, og byder på smukke landskaber, gode museer, romerske ruiner, charmerende landsbyer og lækker gastronomi, der på bedste vis kombinerer det skønne middelhavskøkken med franske klassikere.

Med de ord byder vi velkommen til vores Syfrankrig guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Stranden i Nice. Foto: Freeimages/Damian Searles

Transport

Ind og ud

Der er direkte fly fra Danmark til både Montpellier, Marseille og Nice i turistsæsonen. Mange danskere foretrækker dog at køre til Sydfrankrig – det er en overkommelig tur – også hvis man har campingvognen med.

Der er utallige muligheder for at booke en tur til den skønne middelhavskyst. Du kan købe en pakkerejse, hvor det meste er inkluderet – det er blot at vælge om turen derned skal foregå med fly eller i egen bil.

Rigtig mange rejsebureauer har Frankrig på programmet, men du kan også nemt selv booke fly og overnatningssted hjemmefra. Flyver du, kan du hjemmefra booke en lejebil der så vil stå klar til dig når du lander – meget bekvemt.

At komme rundt

Er du ikke allerede kommet til Frankrig i egen bil, så sørg for at leje en. Det er nemt at komme rundt – vejene er for det meste gode og kun med bil kan du opleve de gode seværdigheder i eget tempo. En bil er også et must, hvis du vil besøge mange af de dejlige strande, der kan ligge lidt udenfor de gængse turistruter.

Overnatning i Sydfrankrig

Uanset om du er til camping, feriecentre, hotel eller egen villa, så findes det i Sydfrankrig. Det er blot at vælge blandt de ufattelig mange muligheder, der er for overnatning. Den franske middelhavskyst er lang, så det er vigtigt at finde det helt rigtige sted at bo i forhold hvad ferien skal bruges til.

God strand skal man ikke køre langt efter, men måske vil du hellere være tæt på byen, spille golf eller have sjove aktiviteter for børnene inden for overkommelig køreafstand. Alt sammen ting, der er værd at overveje.

For at besøge Sydfrankrig behøver du ikke nødvendigvis at bo tæt ved havet. Mange gamle slotte og palæer er lavet om til hoteller eller pensioner, og det er ofte vidunderligt smukke steder, der nok er dyrt, men helt sikkert også anderledes!

Søger du en decideret ferieby, så finder du det i Le Grande Motte. Her er intet lokalliv, men utallige ferielejligheder, barer og restauranter, der ligger rundt om den enorme marina direkte ud til stranden.

Også Le-Grau-du-Roi har en del turisme, men absolut også masser af lokal atmosfære. Det er et fint valg, hvis du også vil have et lidt mere fancy natteliv og et bedre udvalg af restauranter.

Det samme kan man sige om Saint-Tropez, der bestemt skal overvejes. Byen har nogle af Europas hotteste klubber og diskoteker. Også  Nice skal selvfølgelig nævnes – den alsidige by kan tilfredsstille de fleste når det gælder hoteller, barer og restauranter.

Mange af strandene i Sydfrankrig er med sten

Byer, strande og ferieområder i Sydfrankrig

Den franske middelhavskyst er spækket med dejlige strande. Alle de kendte feriebyer som Nice, Antibes Cannes, Le Grau du Roi og Agde har selvfølgelig deres helt egen bystrand med solstole og parasoller, men vil man gerne have lidt længere afstand til næste badegæst, så er der også mulighed for det.

Helt mod øst ligger feriebyen Cap d’ Ail, omtrent midt mellem den italienske grænse og Nice. Her finder man et dramatisk klippelandskab og pragtfulde badebugter.

Bystranden hedder Marquet, og ligger i forlængelse af marinaen. Kvaliteten fejler ikke noget, men bedre er Mala Beach et par km mod vest, hvor man finder et par strandrestauranter i den dyre ende.

Videre mod vest støder man ind i Saint-Jean Cap Ferrat, der ligger på en lille halvø. Byen er måske ikke den mest kendte på kysten, men det kan jo være grund nok til at besøge netop dette sted, der har tre strande.

Den nordvendte Paloma, der er et fint sted når det blæser, Passable Beach, en lille badebugt med dejligt klart vand og udsigt til Villafranche-sur-Mer, og ikke mindst halvøens største strand, Cro de Pei Pin, der ligger lige nord for havnen. Saint-Jean Cap Ferrat er en skøn lille by med charmerende huse og en rolig atmosfære.

Blot ca. 10 km mod vest når man til den berømte by Nice, der er rivieraens hovedstad. Et yndet sted og en evig favorit blandt feriefolket, der traver i den skønne smalle gader eller nyder livet på stranden, der er hele syv km lang og delt op i offentlige og private områder.

Man kan mange steder leje solstole og parasoller, det er ret dyrt, regn med mellem 12€ og 20€ for en hel dag. På de private områder er der desuden strandbarer og restauranter, hvis man skulle blive sulten. Stranden i Nice er ikke sandstrand, men har småsten, til gengæld er vandet dejlig turkisblåt. Læs meget mere om Nice i miniguiden.

En ca. 45 minutters køretur mod sydvest bringer dig til Antibes, der er endnu en af rivieraens populære feriebyer, som er gået hen og blevet hot. Byen er charmerende med en lille havn og skønne markeder. Antibes har flere strande i umiddelbar nærhed, de er glimrende, men er temmelig overfyldte i højsæsonen.

Mest centralt ligger Plage de la Gravette, det er en bystrand med blandet sand og rullesten, bedre er de to strande Plage de Pontell og Plage de la Salis, der ligger udenfor den gamle bydel. På begge strande kan der parkeres, og man kan få lidt at spise.

Man kan næsten ikke nævne Antibes uden også at nævne Juan les Pins, hvis lange strand er med sand. De fleste hoteller udlejer solstole og parasoller for ca. 20€ pr. dag.

Juan les Pins ligger kun få km fra den berømte bade- og filmby Cannes, hvor det store Hotel Carlton troner bagved den palmeklædte strandpromenade, der løber langs Plage de la Croisette.

Stranden her består mest af sand, men kan ikke sige sig fri for også at have sten. De dyre luksushoteller har sat sig på store strandafsnit, og her koster det penge at komme ind.

Mens Plage de la Croisette er lidt mondæn og et se og bliv set sted om sommeren, så er der anderledes roligt ved Plage Gazagnaire lige øst for Port Canto, hvor børnefamilierne og camperfolket holder til. Lige vest for havneområdet i Cannes, langs strandvejen, finder du Midi Plage, både den og Plage Gazagnaire er offentlige strande.

freeimages-chris-agiasotis
Solbadning er populært langs kysten. Foto: Freeimages/Chris Agiasotis

43 km sydvest for Cannes kommer man til St. Raphael, der er en mindre ferieby grundlagt i romertiden. St. Raphael har formået at holde sig nogenlunde ude af det mondæne ræs, som findes i både Cannes og St. Tropez. Prisniveauet er lavere, og det har tiltrukket mange børnefamilier.

På begge sider af byens havn finder man strand. Øst for hedder den Plage du Veillat og vest for Fréjus Plage, der nok hører til byen Fréjus, men ligger tættere på St. Raphael.

Begge strande er temmelig overbefolkede i højsæsonen, men er man frisk på en gå- eller køretur kan man besøge Plage Beacu Rivage og Plage du Débarquement (ca. 7 km mod øst). Begge er med småsten, sidstnævnte dog blandet med sand.

Undervejs fra St. Raphael til St. Tropez kan man gøre stop i St. Aygulf, en lille fiskerby med en mindre naturiststrand. Den slags fås bedre i St. Tropez, men inden man når så langt, er der også de fine strande i Sainte-Maxime.

Man skal dog lidt udenfor byen (mod vest) for at finde de gode strande, først Plage de la Nartelle og dernæst Plage des Eléphants, der ligger i forlængelse. Begge har dejligt sand og udlejning af solstole for ca. 12-15€.

Overfor Sainte-Maxime, på den anden side af den lille bugt, ligger den kendte ferieby St. Tropez. Her kan man boltre sig på nogle af Frankrigs mest berømte strande som Tahiti Beach og Plage de Pampelonne, der er de rige og berømtes mødested om dagen.

Barerne ligger på stribe, og mange af dem har solstole til udlejning på den fine sandstrand med det klare vand. Det er lidt af et cirkus når rigmændene flasher deres nye yacht mens unge smukke piger traver i vandkanten for at blive set.

Plage de Pampelonne og Tahiti beach er faktisk én lang strand. Den ligger ca. fire km syd for St. Tropez by, og af en eller anden grund har man givet den nordlige del af stranden navnet Tahiti Beach.

Det er her man finder et afsnit, hvor de mange nøgenbadere kan få sol på hele kroppen. St. Tropez-området har mange andre strande, f.eks. Plage de Bouillabasisse og Plage des Graniers, der begge ligger tættere på centrum og er børnevenlige.

Et langt roligere og familievenligt område findes omkring Cavalaire-Sur-Mer. Byen har en hyggelig marina og en skøn sandstrand, der er tre km lang, her bliver aldrig for overfyldt.

Yderligere mod vest ligger spredte badebugter, indtil man når byen Le Lavandou, der praler af at have hele 12 strande. Byen har i dag en stor marina, men er også en vigtig turistby med flotte lange sandstrande med klart vand, og på de fleste af dem kan der lejes solstole.

Halvøen ved La Seyne Sur Mer, lige vest for Toulon, er endnu et ferieområde, der modtager ikke så få besøgende fra den nærliggende millionby Marseille. Frankrigs anden største by kan sagtens springes over, hvis man er på decideret strandferie.

Vest for Marseille er landskabet mere fladt, og strandene længere, bredere og større end den typiske rivierastrand. Man kommer hurtigt til det store naturreservat Carmargue, der er et smukt område med kilometerlang strand, her bliver det aldrig for trangt.

Flere steder fra hovedvejene D36B og D37, der forbinder Marseille med den vestlige del af kysten, er der afstikkere til det skønne område.

cannes-sofia-henriques
Havneområde ved Cannes. Foto: Freeimages/Sofia Henriques

Helt mod vest, men også en del af Carmargue, ender den dejlige naturpark i stranden Plage de l’Espiguette, der er en fanatstisk smuk strand med sanddyner og vild natur. Det er en af Frankrigs største strande, den er flere kilometer lang og der er plads til alle. Også naturister, der her har nogle af de bedste forhold på kysten.

L’Espiguette ligger kun et par km fra feriebyen Le Grau Du Roi, der har sin egen bystrand. Le Grau du Roi har en international atmosfære og mange gode restauranter langs kanalen, der løber ind i landet.

Få km videre mod vest ligger La Grande Motte, feriebyen har strand på begge sider af havnen, bedst er den vest for, næsten 10 km lang løber den ned til Palavas-les-Flots.

Undervejs kan man nyde det dejlige sand, og der er masser af steder med udlejning af solstole. Barer er ikke noget problem at finde, og vil du prøve vandsport, er der også rig mulighed for det.

Stranden fortsætter faktisk efter Palavas-les-Flots, helt til Plage de Maguelone, der er nærmeste naturiststrand fra Montpellier. Stranden fortsætter ned til Frontignan, herefter kommer havnebyen Séte, inden man når Marseillan Plage, en lang og bred strand med megen turisme. Alligevel er her god plads og en del naturister.

Det kan man også roligt sige der er ved Cap d’ Agde, der er hjemsted for verdens største naturistby. Den ligger naturligvis ud til stranden, og her kan man holde ferie sammen med tusinder af andre nøgne gæster.

Vest for naturistbyen ligger selve Agde by, der har en havn og fine strande. Kysten her er faktisk én lang strand med god plads mellem byerne.

Farinette Plage er næste større område med solstole og strandbarer, her er børnevenligt og der er mulighed for vandsport. Portiragne Plage og Serignan Plage ligger umiddelbart mod vest, begge steder er der campingpladser, på Serignan Plage også for naturister, så der er naturligvis rigtig mange nøgenbadere på et større stykke af den dejlige strand.

Vest herfor ligger det nyere ferieområde Valras Plage, der er blevet utrolig populært. Her er mange faciliteter, og stedet er meget børnevenligt. Her er livredder på stranden, hvor der også kan prøves vandsport. Man kan både leje ferieboliger, bo på camping eller i feriecentre ved Valras Plage, der tilbyder noget for alle.

sydfrankrig guide
Kloster og de flotte lavendelmarkeder som Sydfrankrig er så berømt for

Seværdigheder og aktiviteter i Sydfrankrig

Sydfrankrig er et overflødighedshorn af oplevelser. Bare det at tage bilen og køre ud i de små landsbyer er en oplevelse, her synes tiden at stå stille i forhold til det hektiske liv ved kysten.

Den vestlige del af rivieraen, i Provence, er bjergrig med meget smuk natur. Prøv f.eks. at tage op til den lille by Ezé for at besøge den gamle middelalderby, her, 400 m.o.h. har man en smuk udsigt over kysten.

Nice skal selvfølgelig også opleves. Selvom det er en storby, så er tempoet alligevel roligt, og en tur rundt i de smalle brostensbelagte gader i Vielle Ville, den gamle bydel, er hyggelig. Promenade de Anglais er boulevarden, der løber langs stranden, her kan man nemt få megen tid til at gå, folkelivet i Nice er helt specielt.

Fra Nice kan man tage en tur på den såkaldte Grande Corniche, en 32 km lang rute som blev påbegyndt af Napoleon i 1806. Langs denne vej kan man opleve fantastiske udsigter, mange turister stopper op for at tage billeder, og det kan nemt give lange køer.

Som i Nice har man også i Cannes en strandboulevard. Her hedder den Promenade de la Croisette, hvor det store hotel Carlton troner elegant, men langs boulevarden ligger adskillige andre luksushoteller, der hver har deres strandafsnit. Fra Cannes kan du tage både ud til øen Ile Ste-Marguerite hvor “Manden med jernmasken” blev holdt fanget.

14 km nord for Cannes ligger byen Grasse, der er centrum for Frankrigs parfumeproduktion. Her kan du besøge en af fabrikkerne, og denne del af Frankrig var i en årrække Picassos hjem. I området findes flere gode museer, men det bedste er Musee Picasso i Antibes.

Ca. 12 km nord for Antibes ligger de to byer Biot og St-Paul-de-Vence. Førstnævnte by er berømt for sin keramikproduktion, mens St-Paul-de-Vence er en utrolig charmerende by med brostensbelagte gader. Her finder man også et fremragende museum for moderne kunst.

sydfrankrig guide
En af Sydfrankrigs smukke byer

Byen Saint Raphael sydvest for Cannes har en hyggelig gammel bydel med kirken fra det 12. århundrede som centrum. Her er også en skønt frugt- og blomstermarked, der åbner hver morgen.

Saint Raphael er næsten smeltet sammen med byen Frejus, hvor man kan besøge det gamle romerske amfiteater, der havde plads til 10.000 tilskuere. Byen har også en zoo.

Den berømte ferieby St. Tropez er også værd at besøge, hvis man vil opleve det mondæne liv blandt jet-settet. Mens St. Tropez er de riges legeplads i vor tid, så er byen Hyeres kystens ældste feriested.

Engang modtog man her prominente gæster som Napoleon, Dronning Victoria og Leo Tolstoy for bare at nævne nogle. Som i andre byer i området er den gamle bydel også her den hyggeligste, hver dag er der marked på Place Massillon.

Vest for Hyeres ligger en af kystens største byer, Toulon, der er base for den franske flåde. Bybilledet er præget af sømænd og indvandrere fra Nordafrika. Toulon er fra det 11. århundrede, og byen har mange levn fra fortiden. Tirsdag og søndag er der et herligt marked i gaderne omkring Lafayette.

Kystens bagland har ligeledes fremragende attraktioner, det er kun et spørgsmål om, hvor langt du vil køre. Mens der som nævnt er ret bjergrigt i den østlige del af baglandet, så er det nemmere at komme rundt mod vest, hvor det er mere fladt.

En af de byer man kan besøge er smukke Aix-en-Provence, der er indbegrebet af Provence. Byen er fra år 122 og var dengang en romersk bosættelse. Aix-en-Provence har i dag smukke gader og farverige markeder, og rundt om byen ligger pragtfuld natur med marker af duftende lavendel.

Du kan fortsætte nordpå til Gordes, der ligger smukt op ad en klippeside. Byen har brostensbelagte gader og er et perfekt stop, inden du når den gamle paveby Avignon, der har en fem km lang bymur med 39 tårne og syv porte.

Engang lå der et flot palads i byen, hvor de syv paver, der brød forbindelsen med Rom, boede. Desværre blev paladsets indhold fjernet under den franske revolution. Avignon har rigtig meget at byde på, og du kan nemt tilbringe flere dage her.

Avignon ligger smukt ved Rhône-floden, man kan køre tilbage til kysten langs floden, men gør endelig et stop i de to byer Saint-Rémy-de-Provence og Le Baux de Provence. Førstnævnte er en provencalsk lilleby med et væsentligt roligere tempo en Avignon, her er en skøn atmosfære og gode markeder.

Sydfrankrig guide
Charmerende hus i en af byerne langs kysten

Le Baux de Provence ligger kun fem km mod syd, ad snoede veje i et kuperet terræn kommer man til den gamle middelalderby der er fyldt med stenhuse og smalle stræder.

I dag er der forretninger i husene, man kan købe delikatesser og lokalt kunsthåndværk. En af hovedattraktionerne er den gamle borg, et fæstningsværk som bla. Kardinal Richelieu prøvede at ødelægge.

Ca. 30 km mod sydvest kan man besøge Arles, byen har et væld at monumenter fra romertiden, inklusive det smukke amfiteater der kan rumme 25.000 tilskurere.

Men der er andre interessante seværdigheder af historisk karakter, bl.a. kirken St. Trophime fra det 12. århundrede og de romerske bade der ligger tæt ved Rhône-floden. Her er masser at foretage sig, byen rummer også gode museer og hyggelige restauranter.

Er man til mere historie fra romertiden kan man kører de ca. 40 km nordvest til Nîmes, der udover en velholdt romersk arena, også har en hyggelig gammel bydel med smalle stræder.

Videre mod nordvest kan man imponeres over en af Sydfrankrigs største seværdigheder, den store akvadukt Pont du Gard der i romertiden skulle bringe vand fra den nærliggende by Uzés til Nîmes. Netop Uzés er indbegrebet af fransk charme med en fantastisk gammel bilfri bydel.

Tager man fra Arles mod syd, ned til kysten igen, støder man ind i den smukke nationalpark Carmague der er en verden for sig. I dette øde vådområde kan man spotte fugle, flere and 400 arter er registreret her, bl.a. flamingoen.

Kør østpå langs kysten, du når badebyen Le Grau du Roi og den idylliske by Aigues-Mortes, der er mest kendt for den velbevarede bymur fra middelalderen.

Languedoc’s største by, Montpellier, ligger ca. 30 km mod vest. Byen er sprudlende takket være et af Europas største universiteter, der er mange hyggelige pladser og gader hvor folk samles til noget god mad og drikke. Montpellier er også en yderst vigtig vinby, i omegnen ligger adskillige fremragende vindistrikter.

Tæt på Portiragne Plage, Serignan Plage og Valras Plage ligger den pragtfulde by Béziers, der kan daters tilbage til romertiden. Her finder du massser af byliv, gode restauranter og mulighed for spændende udflugter ind i landet.

Mod sydvest tynder det efterhånden ud med de helt store historiske seværdigheder, til gengæld kan man finde charmerende småbyer og dejlige strande ved kystens ferieområder. Sydfrankrig byder også på adskillige golfbaner og der er vandparker for børnene, her er helt sikkert noget for alle.

sunflower-475571_1280
Sydfrankrig byder også på masser af solsikkemarker

Mad & drikke

Man behøver næsten ikke skrive det, men Frankrig er et sandt paradis for mad- og vinelskere. Overalt kan du få noget godt at spise, og prisniveauet på restauranterne er forholdsvis lavt, men de dyre steder findes i høj grad langs kysten.

Den franske mad er utrolig alsidig. Du spiser godt, bl.a. takket være de lækre friske råvarer, som er lige ved hånden. Gå blot en tur på det lokale marked for ved selvsyn at konstatere de skønne frugter og grøntsager, foruden delikatesser som kun franskmændene kan lave dem.

Mange retter i det sydfranske minder om det man får serveret i det nordlige Spanien, her er det tydeligt at store dele af Sydfrankrig har været under spansk herredømme. Af franske klassikere, der næsten er et must at prøve, er Bouillabaisse, en fiskesuppe der smager forrygende. På mange restauranter skal det bestilles i forvejen.

Prøv også Cassoulet, en skøn simreret med bønner og kød efter ønske. Med den lange kyststrækning er det ikke overraskende at fisk og skaldyr ofte er at finde på menukortene, det er glimrende valg og i Frankrig til at betale. På de fleste restauranter kan man bestille á la carte eller en fast set menu bestående af to eller flere retter.

Laver I mad selv er der som nævnt alle muligheder for at finde det I skal bruge på markederne. Her er brød i alle afskygninger og f.eks. hjemmelavede pølser og patéer. Naturligvis findes der også store velassorterede supermarkeder med alt hvad man skal bruge, og priserne er nogenlunde som i Danmark.

I Frankrig drikker man ikke overraskende vin til stort set al mad, og er man glad for de dejlige dråber, så er man kommet det helt rigtige sted hen. Der produceres fremragende vin, prøv blot at besøge en vingård eller butik, hvor man kan købe den lokale vin i store dunke. Det er utrolig billigt og du finder ganske sikkert også din helt egen favorit.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Sydfrankrig kan besøges fra maj til september, hvor vejret er godt og der er størst chance for sol. Sommermånederne og især august, hvor franskmændene selv holder ferie er højsæson, og her er priserne også højst.

Fra juni til august kan du forvente temperaturer på 28° til 32° C, men i perioder kan det både være varmere og koldere.

Forårs- og efterårsmånederne er gode tidspunkter at besøge Sydfrankrig. Her er ikke så mange mennesker og vejret glimrende. Forvent temperaturer på 20° til 27° C.

Nice
32°
clear sky
59% humidity
wind: 3m/s SSE
H 32 • L 24
28°
Sun
30°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
26°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Sydfrankrig

I vores Sydfrankrig guide har vi selvfølgelig også et kort over området med markering af bl.a. byer, strande og seværdigheder.

Sydfrankrig guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Sydfrankrig med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Sydfrankrig – sammenlign priser her
Lej bil i Sydfrankrig – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Sydfrankrig guide – du kan finde mere information på france.fr, der er den officielle turistside.

2 Comments

  1. Super side synes jeg. Masser af information og inspiration. Vi tager til Sydfrankrig hver sommer og alle der vil have de bedste restauranter og strande med god plads skulle give Rivieraen en chance.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*