Spetses har altid været sig selv og lidt mere glamourøs end den gennemsnitlige græske ø. De nye lækre bohohoteller, der er skudt op det sidste årti forener de klassiske blå-hvide farver med det moderne græske og den europæiske minimalisme. Det frisker op og er typisk for Spetses, der gør klar til et nyt rykind af turister.

Spetses er det klassiske Grækenland

De udviskede underskrifter i gæstebogen på Poseidonion Grand Hotel vidner om tidligere tiders storhed og glamour. Elizabeth Taylor, Bobby Kennedy, Marilyn Monroe og Ingrid Bergman har alle boet her og ligesom hotellet, så har Spetses også undergået en diskret forvandling.

En forvandling, der synes at understrege øens status som legeplads for hippe athenere og den stadig stigende skare af internationale turister, der gerne vil have det unikt og ikke går på kompromis med kvaliteten.

Spetses ligger kun to timers smuk sejltur med hydrofoil fra havnen i Piræus eller to en halv times kørsel ad smukke veje fra Athens lufthavn.

Med flere dejlige sandstrande, masser af vandsport og en lille havn med både i alle størrelser, så ligger Spetses By i direkte konkurrence med Portofino, Bodrum og Costa Smeralda når det gælder om at tiltrække old-school-jetsettet, der helst ankommer i superyachts. Heldigvis er der også plads til alle os andre!

Med den introduktion byder vi velkommen til vores Spetses guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Skønt krystalklart vand ved Spetses

Transport

Ind og ud

Langt de fleste turister lander i Athen og tager derfra videre til en af havnene på fastlandet for at sejle til Spetses – du kan finde billige flybilletter her.

Med offentlig transport kan du tage linje X96, der kører ca. hver halve time fra Athens lufthavn til havnebyen Piræus. Du bliver sat af på busstationen i havnen. Herfra er der ca. 500 meter til gate E9, hvor du kan tage båden til Spetses. Se præcis afgangstider med Flying Dolphin her.

En mere magelig, men bestemt også dyrere løsning, er at booke en privat bil eller taxi, der kan køre dig fra lufthavnen til havnebyen Kosta. Herfra er der kun fem minutters sejlads til Spetses.

At komme rundt

For at komme rundt på Spetses kan du leje en scooter eller tage en af de to busser, der kører fra Agia Mammas tæt på havnen i Dapia til øens strande. Mange turister benytter også hestevognene til at komme rundt. Generelt er private biler forbudt på Spetses.

Overnatning på Spetses

Langt de fleste overnatningssteder ligger i Spetses By. Udover en stribe fashionable hoteller, så er der lejligheder og guesthouses, der ofte er enkle, men med en familiær atmosfære.

Det legendariske Poseidonion Grand Hotel har netop gennemgået en omfattende renovering, og på den store terrasse i hotellets bar sidder forelskede par og drikker hvidvin.

Et godt sted at bo er på dejlige Kastro Hotel, der ligger et stenkast fra havnen. Fra værelserne kan man skimte havet, og de smalle gader med butikker og restauranter er nærmeste nabo.

Spetses guide
Hyggelig gade på Spetses

Aktiviteter og seværdigheder på Spetses

Spetses har en stribe museer, men det er ikke en ø med de historiske seværdigheder, du nok forbinder med mange andre græske øer. En tur rundt i gaderne i Spetses By, hvor gamle palæer ligger på stribe er en fin oplevelse, og du kan shoppe pinjetræshonning og hjemmelavede krydrede olivenolier.

Du har også mulighed for at tage på øhop i det græske øhav. De Saroniske Øer er skønne og byder både på dejlige strande såvel som herligt lokalliv.

Øens museer

Men tilbage til Spetses: Her kan I f.eks. besøge Bouboulina Museum, der er opkaldt efter Laskarina Bouboulina, som var en af de mest berømte frihedskæmpere under den græske revolution. I dag fungerer hendes tidligere hjem som et slags historisk center om netop revolutionen.

Også Spetses Museum er indrettet i et tidligere hjem. En af øens stolte sønner, skibsredderen Hatzigiannis Mexis, boede i dette palæ, der blev opført i slutningen af det 18. århundrede. Spetses Museum omhandler øens historie fra romertiden og frem til i dag.

Aktiv ferie

De aktive kan vandre på de mange stier, der løber på kryds og tværs af Spetses. Mange af dem når op i det kuperede terræn med smuk natur, der især er domineret af pinjetræer.

Det er muligt at vandre gennem skoven til Bekiris-grotten, der har stalagmitter og stalaktitter. Man kan også besøge grotten ad vandvejen. Et andet mål på jeres vandretur kunne være Agion Panton-klostret, der er fra 1830 og ligger ved Agia Marina Bay.

Fastlandet

Spetses ligger kun få kilometer fra fastlandet, så det er oplagt at tage på sightseeing på Peloponnes eller måske en shoppetur til Athen. På fastlandet kan du også besøge Porto Heli, der har udviklet sig til et fancy sted med lækre boutiquehoteller og klubber.

For et par år siden åbnede Aman Resort hotellet Amanzoe, der tilbyder gæsterne lækre pavilloner med privat pool. Billigt er det ikke, og det er nyåbnede Nikki Beach Club og The Chedi, et fashionabelt resort, heller ikke. Gæsterne i Porto Heli kommer i stor stil til Spetses, og de er med til at understrege øens hippe atmosfære.

spetses guide
Spetses er bare rigtig charmerende

Strande på Spetses

Spetses har en håndfuld gode strande. I Spetses By langs Agios Mamas Beach er der mange mennesker, og de fleste vi nok føle sig bedre tilpas på en af øens andre strande. En af dem er Agia Paraskevi Beach (også kendt som Platanias Beach), der har gyldent sand og klart blåt vand. Her er kan du prøve vandsport, og der er udlejning af solstole og parasoller.

På Vrellos Beach, der også bliver kaldt Paradise Beach, kan du ankomme med badebåden og tilbringe dagen på den maleriske sand- og stenstrand eller køle kroppen i det klareste vand. Stranden er omringet af smuk pinjeskov, og ikke langt derfra ligger kapellet Profitis Elias på øens højeste punkt 248 m.o.h.

Kaiki Beach ligger i gåafstand af Spetses By og med udsigt til Peloponnes. Et af strandens trækplastre er Kaiki Beach Club, hvor det er populært at hænge ud til blide rytmer. Andre prøver vandsport eller solbader under den varme middelhavssol. I løbet af sommeren arrangerer klubben adskillige parties, og det er som regel et tilløbsstykke.

Mad og drikke på Spetses

De hippe grækere tager til Spetses om sommeren, og det er måske lige præcis det klientel, som pop-up restauranterne fra Athen håber på at tiltrække.

Det er hovedstadens hotteste spisesteder, der åbner en midlertidig restaurant i højsæsonen på Spetses, og det gør øen til lidt af en kulinarisk højborg. Konkurrencen er stor, og det kommer de besøgende til gode.

På Poseidonion Hotel har køkkenchef Christoforos Peskias kreeret en lækker menu bestående af græsk tapas (meze), der kun koster os 250 kr. pr. person inklusiv vin.

Der er tydeligvis madkrig på Spetses i højsæsonen, og du kan blive ved med at mæske dig i lækkerier. På Patralis Taverna på Kounoupitsa Beach betaler du blot 160 kr. pr. person for en veltilberedt hummer, og i den gamle havn står menuen på grillet fisk hos Tarsanas, hvor du også kan få det sidste nye sladder.

Om aftenen kan du fortsætte på f.eks. Roussos Café, hvor man laver velsmagende drinks, og caféen er et af de bedste steder i Spetses By at følge folkelivet.

En frisk græsk salat er altid lækkert

Praktisk information

Valuta

Valutaen i Grækenland hedder euro. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der ligger i byen. Brugen af især Visakort er udbredt på hoteller og restauranter, men det er altid en god idé at have kontanter på dig.

Mere info

En guidebog eller et kort over øen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder, og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for seneste info om at rejse til Grækenland. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Spetses er som de øvrige græske øer et sommerrejsemål. Juli og august er højsæson, og her er priserne også højest. Et godt rejsetidspunkt kunne være starten af juni og slutningen af august/starten af september. Her er der stadig masser af sol og temperaturer på ca. 28-30° C.

Spetses
17°
broken clouds
70% humidity
wind: 4m/s NNW
H 19 • L 17
16°
Thu
15°
Fri
15°
Sat
14°
Sun
15°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Spetses

Vores Spetses guide har selvfølgelig også et kort over øen med markering af bl.a. strande, spisesteder og seværdigheder.

Spetses guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Spetses med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Athen – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Spetses guide – du kan finde mere information på visitgreece.gr, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*