Kretas bedste strande – her er de

7 lækre strande på Kreta

At sætte navn på Kretas bedste strande kan hurtigt sætte en diskussion i gang. Den populære græske ø er stor og har masser af strande, der alt efter præferencer fortjener en plads på vores liste.

Du kan finde alt fra små intime badebugter til store laguner og lange næsten ufremkommelige kyststrækninger. Strandene kan være med sten, grus eller sand og have mere eller mindre klart vand.

Nogle steder bliver det hurtigt dybt, mens du på andre strande skal langt ud for at kalde det en badetur. Udvalget er enormt og vil uden tvivl kunne dække de flestes behov.

Når du står på en af strandene i feriebyerne (læs mere om Vestkreta i vores miniguide), som for langt de flestes vedkommende er badevenlige med solstole og parasoller og mulighed for at få noget at spise og drikke, så tænker du nok, at den er middelmådig og langt fra fantastisk.

Det er da heller ikke her Kretas bedste strande ligger. Dem skal du arbejde lidt for at finde, men så kan du til gengæld forvente en oplevelse udover det sædvanlige. Læs bare med her, hvor vi præsenterer vores favoritstrande på Kreta.

1. Balos-lagunen

Balos-lagunen ligger på Gramvousa-halvøen helt mod vest på den aflange ø. Stranden er ikke så nem at komme til. De sidste 8-10 km tilbagelægges på en hullet jordvej, og vel fremme ved parkeringspladsen er der 20 minutters gåtur.

Til gengæld kan du så nyde den kombinerede strand og lagune (billedet øverst), der byder på hvidt sand og lavt turkisblåt vand. Der er udlejning af solstole og parasoller, men kom så tidligt som muligt – også for at få en parkeringsplads. Det er dog også muligt at sejle til Balos fra både Chania og Kissamos.

Der er ingen overnatningssteder på Gramvousa-halvøen, men du kan booke hotel i Kissamos ca. 8 km derfra. Se f.eks. Balos Beach, der får gode anmeldelser.

2. Elafonissi Beach

Elafonissi Beach bliver også kaldt Europas Maldiverne. Det skønne strandområde på den sydøstlige del af Kreta tiltrækker mange badegæster på trods af beliggenheden langt væk fra de store feriebyer.

Elafonissi består af både laguner og egentlige strande. Nogle steder er sandet lyst, andre steder lys pink. Vandet er klart og turkisblåt, og der kan lejes solstole og parasoller. Til gengæld er det en god idé at proviantere hjemmefra.

Udvalget af overnatningssteder ved stranden er begrænset. Et lækkert sted er Elafonisi Resort by Kalomirakis Family, men du kan bo lidt billigere på Lafo Rooms. Uanset hvor du vælger at bo, så book i god tid i højsæsonen.

3. Vai Beach

Helt mod øst på Kreta, ca. 24 km fra Sitia, ligger endnu en af øens spektakulære strande. Vai Beach er helt unik med sin lille palmelund, der gør den eksotisk og meget anderledes end Kretas øvrige strande. Her er ingen by eller turistområde, men alligevel er her mange mennesker i højsæsonen.

Vai Beach hører uden tvivl til Kretas bedste strande. Den dejlige sandstrand har klart vand og rigtig god snorkling. Der er mulighed for at leje solstole og parasoller. Det nærliggende kloster driver en restaurant på stranden – her spiser man godt, men det eneste mulighed for forplejning, så husk at medbringe hjemmefra.

I sommermånederne gør man klogt i at komme tidligt for at få en parkeringsplads (gratis). Nærmeste overnatning finder du i den lille by Vigla, hvor Hotel Castri Village og Glaros Apartments får gode anmeldelser.

kretas bedste strande
Den skønne Voulisma Beach set oppefra

4. Voulisma Beach

Sand og klart turkisblåt vand venter på den dejlige Voulisma Beach (også kaldet Golden Beach), der ligger ca. 12 km øst for Agios Nikolaos. Det er en lavvandet strand med livredder, og det vil således være et godt sted til børnefamilierne. Der er udlejning af solstole og parasoller og mulighed for at få lidt at spise i snackbaren op ad trappen.

Der er desuden mulighed for at prøve forskellige former for vandsport. Også på Voulisma Beach er det en god idé at komme så tidligt som muligt for at få en parkeringsplads (gratis). I nærheden af stranden ligger i øvrig mindre bugter, hvor der også er gode bademuligheder.

Du kan bo tæt på Voulisma Beach på f.eks. det populære Istron Homes, men der er flere andre overnatningssteder i den lille by Istro.

5. Sweetwater Beach (Glyka Nera)

Sweetwater Beach ligger på Kretas sydvestkyst. Det tager ca. 45 minutter at gå fra byen Loutro til stranden, men de fleste tager badebåden for at komme til dertil. Den afgår fra Loutro klokken 10.55 om formiddagen og returnerer fra Sweetwater Beach klokken 16.45 (tiderne er vejledende).

Stranden er smal og ligger i en ca. 300 meter lang bugt. Bagved rejser de høje klipper sig, og man føler sig næsten “spærret inde” på det, der er en af de smukkeste strande på Kreta.

Sweetwater Beach består af småsten og har krystalklart vand, men det bliver hurtigt dybt. Ved strandens vestlige del ligger en taverna, der serverer forfriskninger og lette retter.

Der er et par småtræer på stranden, der kan give skygge, men her skal man være hurtig for at få en plads. Alternativt kan du leje parasoller på tavernaen. Mange har dog også små telte med som de sætter op. Geder står på klippesiden og kommer gerne ned på stranden – de kan være ret nærgående.

Sweetwater Beach (Glyka Nera på græsk) ligger lidt afsondret og nærmeste overnatningsmuligheder ligger i Loutro og Hora Sfakion, hvorfra der er ca. 2 km til stranden.

I Loutro kan du se nærmere på Oasis Hotel Loutro og i Hora Sfakion The Authentic Village Boutique Hotel. I begge byer er der restauranter og lidt småbarer, men udvalget er ret begrænset.

6. Komos Beach

Væk fra turistmylderet på Kretas nordkyst er der anderledes roligt på Komos Beach, der ligger som en skøn oase med udsigt til Det Arabiske Hav. Stranden ligger lige nord for byen Matala og er en af øens absolut bedste med gyldent sand, krystalklart vand og skyggefulde træer.

Stranden er flere kilometer lang med god plads til alle. På den sydlige del er der solstole til udlejning, og her finder du også taverna og toiletter. Der er gode parkeringsforhold.

Byen Matala er nærmeste turistby. Her alle fornødenheder inden for rækkevidde, men i forhold til nordkysten, så er her stille og roligt. Matala har hoteller, pensioner, campingpladser og selvfølgelig barer og restauranter. Find overnatning i Matala her.

7. Falarssarna Beach

Falarssarna ligger helt ud til kysten på øens vestside. Stranden har rigtig god plads og er nogle steder næsten 300 meter bred. Selvom der er en del turister og mulighed for at leje solstole og parasoller, så virker Falarssarna næsten øde.

På strandens nordlige del er der småklipper og sten, der danner små bugter. Her kan man bade ugenert og uden badetøj, som flere gør det. Falarssarna har dejligt klart vand, og som en bonus, er der fra stranden de smukkeste solnedgange – et perfekt sted at sidde i sandet og se dagen gå på hæld.

På den negative side, så er der ofte en god vind, der undertiden kan være ganske skrap. Af samme grund er stranden også populær blandt windsurfere.

Det er populært at parkere med sin autocamper på stranden, men du har også mulighed for at indlogere dig på et områdets små hoteller og pensioner. Her kan du se nærmere på det lækre Magnolia Apartments, der er topvalg ved Falarssarna Beach.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*