Der er talrige skønne rejsemål i Grækenland, men et af de mest oversete er Malia. Byen ligger på Kretas nordkyst ca. 30 km øst for hovedstaden Heraklion.

De fleste turister tager til Malia for at opleve de historiske steder og ikke mindst nattelivet, der er overraskende livligt for så lille en by. Her bor kun 6000 mennesker, men i højsæsonen bliver indbyggertallet mangedoblet.

Lad os så komme i gang med vores Malia guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

En af Malias mange strande

Transport

Ind og ud

Heraklion Lufthavn (kode: HER) er nærmest Malia. Fra København er der en direkte sæsonrute med rutefly, mens du fra Billund og Aalborg må tage et stop undervejs. Søg og sammenlign flybilletter her.

Lufthavnen er også benyttet af diverse charterbureauer, der som regel flyver direkte fra både Billund, Aalborg og København. Se et udvalg af charterrejser til Malia.

Fra lufthavnen i Heraklion kan du tage en taxi – taxiskranken er placeret lige udenfor terminalen. Du kan også benytte en privat transferservice, der bookes hjemmefra til en fast pris.

En god idé er at leje en bil, der kan stå klar i lufthavnen, når du lander. En bil giver også frihed på ferien i forhold til at besøge seværdigheder og gode strande.

Malia kan opleves til fods, men skal du længere væk og ikke har lejet bil, kan du benytte den offentlige transport. Kreta har et omfattende netværk af busser, der er nemme at bruge.

Overnatning i Malia

Malia har overnatningsmuligheder for enhver smag og pengepung. Studios, pensioner og mindre hoteller præger selve byområdet, mens du lidt udenfor Malia finder større resorts med faciliteter som f.eks. fitness, restauranter og swimmingpools.

Nogle af stederne har all incluisve og er tydeligt henvendt til familierne, der kan nyde godt af en lang række aktiviteter. Et godt udvalg af dejlige hoteller og resorts finder du hos Sunweb, men er du på egen hånd kan du booke hos f.eks. hotels.com eller booking.com. De to sider har som regel de laveste priser.

Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Strande, områder og orientering

Groft sagt kan man sige, at der finde to slags Malia, som er delt af hovedvejen. På den ene side ligger den gamle bydel med hyggelige smalle gader, hvor du finder caféer, mindre pensioner og traditionelle taverner.

I den nye bydel kan man fornøje sig med barer, klubber og restauranter, og det er måske det, der er Malias styrke. Her er noget for alle – også hvis man er interesseret i historie og kultur. Stranden og den gamle bydel er forbundet af en gågade, og det er langs den nattelivet er mest intenst.

Der er ikke kun liv om natten. Når solen varmer, kan man dase på den lange dejlige strand og prøve vandsportsaktiviteter som f.eks. paragliding, vandski og jetski. Stranden er knap fem kilometer lang, sandet er gyldent, og der er sjældent store bølger.

Her er en række gode strandbarer, der serverer forfriskninger og mad direkte til din solstol. Nogle steder er der chilloutmusik i højttalerne – dejligt afslappende inden det går løs om aftenen.

Byen har i alt seks strande. Der kan være mange mennesker ved centrum, men der er plads nok – gå blot langs stranden til du kommer til et mere roligt område.

Glozanie Beach er hovedstranden – herefter kommer Pyrgos Beach og Agia Pneuma Beach, der er opkaldt den lille kirke på klippen. Børnene vil måske synes bedst om Sun Beach, der har swimmingpools og trampoliner.

Som andre steder på Kreta har også Malia mange dejlige hoteller

Seværdigheder og aktiviteter

Malia har mange gode seværdigheder og aktiviteter. Du kan f.eks. tage på sejltur i Middelhavet, lære at bokse, køre på mountainbike og selvfølgelig prøve alverdens vandsport.

Old Town

Malias i særklasse hyggeligste område er Old Town. Det er en oplevelse i sig selv at gå rundt i de charmerende gader, der byder på fine huse, gamle kirker og små pladser med cafeer og restauranter.

Af kirker skal du besøge Agios Nektarios med de farvestrålende vægmalerier – en anderledes oplevelse. De ældste bygninger i Old Town er fra den venetianske periode, men der er bygget til og restaureret gennem århundreder. Den gamle bydel i Malia er præcis som det Grækenland, vi elsker: hyggelig og fuld af atmosfære.

Malia Palace

Lige øst for byen ligger Kretas tredjestørste minoiske palads, Malia Palace, hvor Kong Sarpedon herskede. Det siges, at han var søn af Zeus og bror til Kong Minos fra Knossos. Området ved Malia Palace er blot ruiner, og et af de vigtigste fund er det flotte smykke med bierne (kan ses på det arkæologiske museum i Heraklion).

Det minoiske palads blev opført omkring år 1900 f.kr., men ødelagt og genopbygget af flere omgange. De værdier og smukke genstande, der utvivlsomt har været på området er for længst fjernet, og tilbage er kun den spændende historie om det folk, der siges at være Europas første højtudviklede civilisation. I nærheden af paladsområdet er der i øvrigt fundet resterne af en kristen basilika og et marmorsarkofag.

Krasi

En god udflugt er til den lille by Krasi, der ligger 15-20 minutters kørsel fra Malia. På den korte tur kommer du gennem en smuk kløft, og vel fremme i Krasikan du imponeres over byens vartegn – det enorme træ på byens torv. Som i Malias gamle bydel kan du også her gå i de charmerende smalle gader, der bl.a. har en stribe glimrende taverner.

Knossos

Verdensberømte Knossos ligger lige syd for hovedbyen Heraklion. Her kan du lære mere om minoerne og gå i fodsporene på den engelske arkæolog Arthur Evans, der brugte det meste af sit liv på at udgrave det arkæologiske område, hvor selveste Kong Minos engang regerede.

Selvom der ikke er meget tilbage af Knossos og en stor del af området er rekonstruktioner, så er det uden tvivl det sted man får det bedste indtryk af minoerns liv. Se bl.a. dronningens rum og Kong Minios’ alabasttrone.

Knossos er en af Kretas mest populære seværdigheder

Mad og drikke

Græsk mad behøver næsten ingen nærmere præsentation. En af de største glæder ved at rejse i Grækenland er at gå ombord i det dejlige alsidige køkken og især finde sit helt eget yndlingssted, hvor man kommer med ud i køkkenet for at se på dagens udvalg.

Stifado, youvetsi, souvlaki og den evigt populære moussaka. Og så er der den klassiske græske salat og det nybagte brød. Jo, der er al mulig grund til at holde af græsk mad.

I Malia kan du også finde et bredt udvalg af kebab og grillet kød, men der er også internationale restauranter, hvor du kan gå på opdagelse i det indiske, kinesiske eller mexicanske køkken.

Selvom der i Malia findes gode græske taverner og restauranter, så er det ikke den slags spisesteder, der er flest af. Turisterne skal spises af, og når klientellet er ungdommeligt som her, er det ikke overraskende at pizza, burger og anden fast food dominerer.

Men fortvivl ikke. Malia har som nævnt en stribe gode lokale spisesteder, der serverer lækker græsk mad. Se f.eks, disse tre topvalg.

Avli in Malia

På Avli får I rigtig god mad fra Grækenland/Middelhavsområdet. Der er mange spændende ting på menukortet, og det er et sted, man vender tilbage til igen og igen. God betjening og hyggelig atmosfære. Avli ligger i den gamle bydel et stenkast fra Agios Nektarios.

Nostimo

Også på Nostimo finder du lidt anderledes ting på menukortet – restauranten serverer græsk mad med et internationalt touch. Nostimo er rigtig hyggelig og har god service. Restauranten ligger i den gamle bydel.

Zorbas Taverna

Godt og billigt i den gamle bydel. Her kan du spise meze – små græske hapsere, men Zorbas er også berømt for sin lækre pizza og langtidsstegte lam.

Mens mange interesserer sig for Malias gamle kultur og historie, så kommer den yngre generation for det byen kan tilbyde i dag. De unge strømmer til Malia for at opleve klubberne, barerne og de kendte dj’s – det er ikke underligt, at Malia ofte bliver sammenlignet med f.eks. Ibiza og Mykonos.

Byen har et kæmpe udvalg af barer, klubber og diskoteker. Nogle af stederne har ligget der i årevis, mens andre kommer og går – hvad der er hot i år er not det næste år.

malia guide
Skøn taverna på stranden i Malia

Praktisk information

Valuta

I Grækenland bruger man euro. Kontantautomater er udbredte langs kysten og på mange restauranter accepteres kreditkort som f.eks. Visa og Mastercard. Skal du handle på markederne eller op interimistiske strandbarer, så er det en god idé at medbringe kontanter.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Husk dog at give plads til eventyret. Gå rundt i gaderne eller kør ud i det blå – det er som regel sådan du får de mest uventede oplevelser.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for seneste info om at rejse til Grækenland. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Malia og Kreta har højsæson i sommermånederne, men den populære græske ø har dejligt vejr fra maj og ind i oktober. Vælger man forår og efterår, er der ofte gode penge at spare, og der er knap så mange turister i byen. Temperaturen i sommermånederne ligger på 28-32 °C - det kan i perioder være varmere.

Malia
34°
clear sky
59% humidity
wind: 5m/s NW
H 34 • L 25
33°
Sun
34°
Mon
34°
Tue
31°
Wed
32°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Malia

Vores Malia guide har selvfølgelig også et kort med markering af bl.a. strande, restauranter og interessant steder.

Malia guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Charterrejser til Malia – se tilbud lige nu
Book hotel i Malia med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Kreta – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Malia guide – du kan finde mere information på Visit Greece, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*