Ferie i Tyrkiet – hvilken by skal du vælge?

Find din tyrkiske feriefavorit her

Et af danskernes mest populære ferielande er Tyrkiet, hvor du får rigtig meget for pengene. Mange kommer for strandene og det varme og solsikre klima, men Tyrkiet er også smuk natur, spændende historie og charmerende landsbyer med lokal atmosfære.

Nogle af de mest populære feriebyer kan synes en smule overrendte, men Tyrkiet er et stort land med gode muligheder for et komme væk fra det værste turistmylder.

Uanset om du er til små hyggelige pensioner med en familiær stemning eller store resorts med alt hvad hjertet begærer, så kan du finde det her. Tyrkiet har således noget for alle, men hvor skal du bo? Det kan du læse mere om herunder – god fornøjelse.

Antalya

Tyrkiets sjettestørste by er også kystens største ferieområde. Her er et væld af aktiviteter og udflugtsmuligheder, og på stranden kan du prøve vandsport eller slå dig ned i en solstol under en beskyttende parasol.

Antalya er også stedet, hvis du vil tæt på den lokale hverdag – mens de fleste turister fra Nordeuropa tager mod øst til Side og Alanya, så vælger mange tyrkere at holde ferie i byen. Restaurant- og barlivet i Antalya er livligt – her er gode muligheder for at prøve det lokale køkken, der er aldeles fremragende.

I Antalyas gamle bydel Kaleci finder du kringlede gader og charmerende osmanniske huse, men også den smukke havn, man så ofte ser på billeder. Et stenkast derfra kan du gå shop-amok i byens bazar, og har du mere plads i kufferten, skal du også besøge det store indendørs marked Çağlayan.

Et andet must-see er Antalya Museum, der er et af Tyrkiets største og indeholder fantastiske kulturgenstande fra landets spændende historie

Vælg Antalya hvis du går mere op i autencitet, museer, markeder og god lokal mad end i all inclusive-hoteller og forlystelser henvendt til turister.

Alanya

Alanya behøver næsten ingen nærmere præsentation – byen er uden tvivl danskernes foretrukne feriested på den tyrkiske sydkyst. Centrum er halvøen med den osmanniske borg på toppen, hvor de gamle huse ligger smukt ned ad bjergsiden.

Herfra har man en fin udsigt til byens to strande – Kleopatra Beach mod vest og Keykubat Beach mod øst. Begge strande er udstyret med solstole og små barer, hvor man kan få lidt at spise.

Alanya er forholdsvis stor med lokalliv i byens bagvedliggende gader. Besøg det hyggelige marked, hvor friske farvestrålende grønsager i alle størrelser frister, og hvor du kan se de lokale på slap line, når de handler. Byen har flere gode tyrkiske restauranter, men Alanya er også en by, hvor du finder pizza, steaks og wienerschnitzler.

Nattelivet er noget for sig selv – ungdommen invaderer havneområdet i sommermånederne, hvor det summer af liv og glade dage. Med lejebil kommer du hurtigt op i bjergene, hvor de små landsbyer er en helt anden verden end kystens turistmylder – et absolut must, hvis du vælger Alanya.

Vælg Alanya hvis du er til natteliv, strandferie, masser af forlystelser og et stort udvalg af hoteller – også med all incluisve. Alanya er helt perfekt til familieferien – her er noget for alle aldre.

Side

Side, der ligger mellem Antalya og Alanya, har efterhånden vokset sig stor. På begge sider af byen er hotellerne skudt op i rekordfart, men det er stadig centrum med den gamle bilfri bydel, der er hyggeligst. Her finder du bl.a. gamle romerske templer og huse fra byzantinsk tid.

Der er to strande – øststranden er absolut bedst, hvor du kan slappe af i en solstol eller gå en tur langs kysten. Side har masser af restauranter og barer såvel som gode shoppingmuligheder. Med dolmus kommer du hurtigt til den større og mere autentiske by Manavgat, der har et fint marked.

Er du historieinteresseret, så er Side det helt rigtige sted at tage hen. I centrum ligger adskillige romerske ruiner med det smukke teater i spidsen, men her er også en basilika, og i de gamle romerske bade er der nu indrettet museum. Selvom Side ikke mangler barer, restauranter og butikker, så er byen en slags Alanya light.

Vælg Side, hvis du er til klassisk charterferie med strande, forlystelser og et stort udvalg af restauranter og hoteller – også med all inclusive. Et fint sted til familieferien.

Kemer

Sammenlignet med Antalya og Alanya, så er Kemer meget roligere. Atmosfæren er afslappet med havnen og strandene som de naturlige samlingspunkter. De smukke Taurus-bjerge ligger lige bag byen og nærmest indbyder til en tur på landet eller måske riverrafting ned ad floderne.

Kemer er hyggelig og anderledes – her er fancy butikker, isolerede bugter i omegnen og rigtig gode muligheder for at spise lokalt. Der er selvfølgelig restauranter, der serverer international mad, men prøv det tyrkiske køkken, det vil du med sikkerhed ikke fortryde.

Vælg Kemer, hvis du prioriterer en rolig og afslappende ferie med gode muligheder for at spise lokalt fremfor natteliv og forlystelser. Kemer vil være et glimrende valg til parferien.

Belek

Uanset hvor meget du elsker at ligge på stranden, så lad der blive tid til sightseeing. I Belek er der masser at historiske seværdigheder at gå i gang med. F.eks. det gamle amfiteater, hvor du kan imponeres over det store byggeri, mens du går rundt og forestiller dig at være gladiator eller tilskuer.

Som i de fleste tyrkiske feriebyer, så mangler Belek ikke muligheder og faciliteter til turisterne. Du finder barer og restauranter såvel som caféer og natklubber, hvor du kan danse natten væk.

Men Belek er også som en magnet på golfspillere, der her kan finde en række af Tyrkiets bedste baner. Belek er en smule mondæn med en lang række luksushoteller, der er store som byer, og flere af dem ligger direkte ud til stranden, hvor du selvfølgelig kan prøve vandsport.

Der er kun ca. 25 km til Antalya, og det giver mulighed for at kombinere klassisk badeferie med storbystemning.

Vælg Belek hvis du vil have alle faciliteter inden for rækkevidde, men synes at Side og Alanya er “for meget”. Og så er Belek selvfølgelig det oplagte valg for golfentusiaster.

Marmaris

Hvis du vil opleve den tyrkiske skærgård skal du bo i Marmaris. Beliggende i Tyrkiets sydvestlige hjørne omgivet af grønklædte bjerge kan byen tilbyde et bredt udvalg af barer, restauranter og overnatningssteder.

Marmaris er helt anderledes end f.eks. Side og Alanya – her er alting “lidt mere nede på jorden” domineret af mindre overnatningssteder fremfor kæmperesorts.

Marmaris strande hører ikke til Tyrkiets bedste, men til gengæld kan du bruge dagene på spændende seværdigheder. En dagsudflugt væk ligger bl.a. Dalyan, Efesos og Pamukkale. Du skal selvfølgelig også prøve en tur i den smukke skærgård, hvor de mindre feriebyer Içmeler og Turunç giver lidt mere ro.

Vælg Marmaris, hvis du ønsker mindre overnatningssteder og nærhed til nogle af Tyrkiets største seværdigheder fremfor temaparker, forlystelser og all inclusive.

Bodrum

Bodrum er en af de mest populære feriebyer i Tyrkiet. Uanset om du er til stille familieferie eller festligt natteliv, så kan du her få opfyldt dit behov. I og omkring byen finder du lang række strande – nogle er travle med barer og vandsport, mens andre blot er rolige småbugter med lidt mere privatliv.

Bodrum ligger på Ægæerkysten og er opkaldt efter Kong Ægæus, der siges at have druknet sig selv i havet, efter at han fejlagtigt troede, at hans søn Theseus var blevet dræbt af den frygtede Minotaur. Området omkring Det Ægæiske Hav er badet i legender og myter, og det er et paradis for arkæologer og historieelskere.

Bodrum er bygget op omkring marinaen og den charmerende gamle bydel, hvor du bl.a. finder en lang række restauranter. Man spiser godt i byen, og det er oplagt at gå ombord i det osmanniske køkken.

Vi skal ikke glemme det heftige natteliv. Også her er der noget for enhver smag – du finder ikke kun mainstreambarer, men også de mere eksklusive af slagsen, et synligt bevis på, at Bodrum har udviklet sig til Tyrkiets mest mondæne feriested.

Vælg Bodrum hvis du er til natteliv og gode restauranter med mulighed for at bo på mindre overnatningssteder fremfor all inclusive og et stort udvalg af forlystelser.

Kusadasi

Den kosmopolitiske ferieby Kusadasi ligger nord for Bodrum. Her finder du god shopping, glimrende strande og et temmelig livligt natteliv. Bystranden hedder Downtown Beach, men langt de fleste tager ud til den populære Ladies Beach, der ligger ca. 20 minutters gang fra centrum.

Her finder du en dejlig lavvandet og børnevenlig strand, der er perfekt til badeferien. Kusadasi er en hyggelig by med mange smalle gyder, hvor du kan afprøve dit handelstalent, men her er også klassiske bazarer med orientalsk stemning.

Vil du udforske lidt af omegnen, så kan du tage til den smukke Kalamaki Nationalpark, hvor pinjetræerne dækker bjergsiderne, der går lige ned i havet.

Den smukke natur er en attraktion i sig selv, men mange turister kommer til Kusadasi for at besøge de enestående historiske seværdigheder – f.eks. det berømte romerske område Efesos, der nemt kan tage en hel dag at udforske. Længere væk kan du besøge f.eks. Hierapolis og Pammukale.

Vælg Kusadasi hvis du er til mindre feriebyer med alle faciliteter inden for rækkevidde og hellere vil bo på mindre hoteller end store resorts. Historieinteresserede vil også med fordel have Kusadasi som førstevalg.

Cesme

Cesme ligger lige overfor den græske ø Chios. Byen er endnu et af Tyrkiets populære feriesteder, hvor turister kan finde alt, hvad de skal bruge af hoteller, barer og restauranter. Cesme er historisk interessant, da området var en vigtig byzantinsk bosættelse, men også ottomanerne fandt byen vigtig.

Borgen i Cesme er ikke til at komme udenom – den er bygget i 1508 i Bayezid ll’s regeringstid og har seks tårne. En tur ud i det ægæiske hav er en populær aktivitet. Fra havnen kan du tage en af bådene, der sejler dig til flere af de dejlige bugter langs kysten – f.eks. Esek Adasi og Mavikoy, som har det skønneste klare vand.

Man går ikke sulten i seng i Cesme, hvor der er masser af restauranter at vælge mellem. Prøv specialiteten Kumru, der minder lidt om vores hot dog. Flere spisesteder serverer kun denne ene ret, der er et godt valg til en frokost.

De bedre og dyrere restauranter ligger i bydelen Alaçati, der er blevet et hipt sted at holde ferie. Der er mange strande at vælge mellem i Cesme, men langs hele kysten ligger flere små gemte bugter, der er pragtfulde steder til en badetur.

Vælg Cesme, hvis du prioriterer hyggeligt byliv, god lokal mad og mulighed for at bo på mindre hoteller i stedet for natteliv, forlystelser og all inclusive.


Tyrkiet er mest besøgt i sommermånederne, hvor det er varmest og mest solsikkert. Dog kan det nemt blive for varmt – 40 °C i skyggen er ikke unormalt. Vil du have det lidt køligere samt færre mennesker og billigere priser, så er maj/juni og september gode rejsetidspunkter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*