Bodrum på Tyrkiets vestkyst har udviklet sig fra et traditionelt charterrejsemål til et sted, der også tiltrækker de rige og berømte.

Nogle kalder Bodrum for Tyrkiets svar på St. Tropez og med åbningen af en række luksushoteller som Macakizi, Kempinski Barbaros Bay, Amanruya og Mandarin Oriental er der i den grad lagt op til at tiltrække et pengestærkt klientel.

I gamle dage var det Kleopatra og Antonius, der lagde vejen forbi området, men i dag er det kendisser som bl.a. Beyonce og Jay-Z. Velkommen til vores Bodrum guide, som vi håber, du finder nyttig.

bodrum guide
Sol og afslapning i vandkanten

Bodrum guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Charterrejser til Bodrum – se aktuelle tilbud her
Book hotel i Bodrum med prisgaranti
Find billige flybilletter til Bodrum – sammenlign priser her
Book transport fra lufthavnen til dit hotel – se mere her

Strande i Bodrum

Bodrumområdet har adskillige strande, men ingen af betydning i byen. Man kan tage dolmus til nærliggende strande som Bardacki, Gümbet, Bitez eller Turgutreis.

Bardacki Beach ligger kun 500 m fra centrum, men de fleste ankommer med båd. Det er en skøn strand med klart vand, men her er også travlt og til tider overrendt. Også Gümbet Beach tre kilometer fra Bodrum har klart vand og pga. nærheden til byen en populær strand. På Gümbet Beach finder du også vandsport.

De dejlige bugter ligger længere fra byen; f.eks. Bitez med de skønne frugtplantager, der når helt ned til havet. Prøv også Akyarlar og Bagla Beach – sidstnævnte går for at være en af de bedste strande i området.

En anden mulighed er Yahsi Beach, der dog kan blive overfyldt i højsæsonen, men her har du alt inden for rækkevidde: barer, restauranter og solstole med parasoller. Der er mange andre strande – på halvøen alene, er der over 20 kvalitetsstrande.

Hotel i Bodrum

Ligesom andre steder i Tyrkiet, så er også Bodrum populær blandt pakketuristerne. Du kan finde charterrejser til Bodrum her eller se vores anbefalinger herunder.

Vores anbefalinger
Hotel Blue Dreams
Hotel Kefaluka Resort
Hotel Voyage Bodrum

Er du på egen hånd, så finder du et stort udvalg af overnatningssteder. Lige bortset fra Istanbul, så har byen nok Tyrkiets bedste udvalg af luksushoteller, men der er heldigvis også muligheder for os, der ikke har råd til at bo femstjernet.

Som andre steder i Tyrkiet findes også i Bodrum en lang række mindre hoteller/pensioner med en skøn familiær atmosfære. Det er altid rart at bo tæt på centrum, men i Bodrum betyder det masser af larm, og det er værd at se efter et sted, der ligger lidt tilbagetrukket, men alligevel i gåafstand af barer, butikker og restauranter.

Hotel i Bodrum

Du kan se det fulde udvalg af hoteller i Bodrum på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har som regel de laveste priser. Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Bodrum guide
Bodrum har masser af lækre hoteller. Foto: Michiel Verhaege/Freeimages

Seværdigheder og aktviteter

Bodrum Castle (Skt. Peters Borg)

Historikeren Herodot kom fra Bodrum, mens lægekundskabens fader Hippokrates blev født på Kos et par kilometer væk. Byen var på den tid kendt vidt omkring, og i det 4. århundrede f.kr. byggede man så smuk en grav til Kong Mausolus, at han sidenhen har givet navn til det ypperste sted man kan blive lagt til hvile: et maosolæum.

Mausoleet er ikke helt forsvundet – dele af det er blevet genbrugt til den smukke korsridderborg, der stadig vogter over havnen. Her kan man gå i fodsporene på tusinder af andre turister og lade sig imponere over tårnene, gårdhaverne og de smalle stræder.

På stedet ligger også museet for undervandsarkæologi. Et interessant sted med utallige effekter fundet på skibsvrag eller på bunden af det ægæiske hav. I det hele taget vil historieinteresserede elske denne del af Tyrkiet. Et par timers kørsel fra byen ligger det imponerende Efesos, en ruinby, der engang indeholdt et af verdens syv vidundere; Artemis Templet.

Bodrums gamle bydel

Bag borgen ligger Bodrums gamle bydel. Det er absolut det hyggeligste område i byen – de hvidvaskede huse med potteplanter i de åbne vinduer er idylliske og står i stor kontrast til den livlige marina, hvor de mange lystyachts ligger på stribe.

Den gamle bydel er sådan et sted, hvor man nemt kan blive væk i de bilfri gader og gyder. Her ligger en lang række butikker og restauranter og især om aftenen kan her være hektisk.

Det flotte Celsus-bibliotek i Efesos

Bodrum Marked (Bodrum Bazaar)

Enhver større tyrkisk by med respekt for sig selv har en marked. I Bodrum afholdes det om fredagen, og det er en stor begivenhed. Markedet ligger lige ved siden af busstationen og indeholder især et hav af friske og farvestrålende frugter og grøntsager, men også oste, krydderier og olivenolie.

En del af oplevelsen er også at se de lokale på slap line når de prutter om prisen og vejer og vurdere de mange varer. Om tirsdagen – samme sted som madmarkedet – er der tekstilmarked.

Bådtur i øhavet

En populær aktivitet er en sejltur i det ægæiske hav. Hver dag stævner et imponerende antal både ud fra Bodrum havn for at give turisterne en dag med sol og hav. Turene fås i forskellige udgaver – fra et par timers varighed til heldagsture.

Undervejs lægges der til ved små strande og bugter, og der er også mulighed for at snorkle. På heldagsturene er frokost som regel inkluderet i prisen. Billigst er det at tage gruppeturene sammen med andre turister, men I har også mulighed for at chartre jeres helt egen yacht.

Det antikke og romerske bodrum

I gamle dage hed Bodrum som nævnt Halikarnassos. En vigtig by i antikken og mange århundreder frem. Interesserede i historie og arkæologi kan gå på opdagelse omkring Myndos Gate for at se Kong Maosoleus gamle bymure eller måske bestige det fine romerske teater, hvor der ofte bliver afholdt koncerter.

På opdagelse på halvøen

En tur på halvøen kan nemt være en af rejsens højdepunkter. Her er overraskende frodigt, og her og der er landskabet kuperet med skønne udsigter over kysten og det ægæiske hav. De små landsbyer er en helt anden verden en travle Bodrum, og du har mulighed for at komme tæt på de venlige tyrkere.

Du kan også spise på de små lokale restauranter og købe friskproducerede varer som f.eks. honning og olivenolie. På halvøen finder du også en lang række strande og bugter, hvor der kan være langt mellem badegæsterne.

En hyggelig by er Gumusluk, hvor den enkle Café Limon serverer traditionel tyrkisk morgenmad med nylavet brød og yoghurt.

Her i citrusplantagen går livet sin stille gang, og fra caféen er der en skøn udsigt over ruinerne af Myndos, endnu en ældgammel historisk attraktion. I Turgutreis kan du slentre på den hyggelige havnepromenade, mens Yalikavak er kendt for sin historiske bazar.

bodrum guide
Et kig ud over havneområdet i Bodrum

Mad og drikke

Trods den stadig stigende strøm af pengestærke turister, er det nemt at finde små lokale restauranter. Mange har specialiseret sig i friskfanget fisk, og prisniveauet er absolut rimeligt og kan med lethed konkurrere med ferieområderne i Frankrig, Spanien og Italien.

Starter vi i den billige ende, så kan f.eks. Nazik Ana på Eski Hükümet Sokak anbefales. Her får du enkel og ærlig tyrkisk mad i topkvalitet. Prøv også Antik Akdeniz, hvor du får generøse portioner af traditionel tyrkisk mad. Og så gør det jo ikke noget, at priserne er i bund og servicen i top.

Hvis du vil smage den traditionelle meze – de superlækre hapsere – kan du med fordel besøge restauranten Mezemore, der er superhyggelig og med en gæstfri familiær atmosfære. Avlu Bistro Bar serverer moderne tyrkisk mad i bistrostil, men den dejlige beliggenhed i et gammelt stenhus er en oplevelse i sig selv.

Det er ikke kun i Bodrum, du spiser godt. I Gümbet kan du prøve Konya Ugurlu, hvor du spiser dejlig tyrkisk mad til en rigtig god pris.

Natteliv

Bodrums natteliv er legendarisk. Mainstreambarerne findes primært på den såkaldte Bar Street (Cumhuriyet Street), hvor der i sommermånederne er proppet med unge fra hele Europa, der fester løs i de hede nætter. I højsæsonen runder Bodrum 50.000 indbyggere – alle vil tilsyneladende være hvor det sker.

Du kan også besøge en stribe spektakulære diskoteker og klubber. F.eks. Club Catamaran, der er indrettet på en båd med glasbund, og så er der Bodrum Marina Yacht Club, der indeholder tre restauranter og fire barer. Stedet har åbent året rundt.

Heldigvis har Bodrum også en mere afslappet og mondænt aften- og natteliv. Flere af hotellerne omkring havneområdet har barer på taget, og det er et skønt sted at nyde en cocktail. Du kan også høre Jazz til Bodrum Jazz Days og byen har endda en klassisk musikfestival.

Fristende krydderier på markedet

Rejsen dertil og transport

Ind og ud

Der er ca. 35 km fra Bodrum Lufthavn til byens centrum. Du kan tage en taxi eller lufthavnsbussen – Muttas eller Havas Airport Shuttle, der kører dig til busstationen i centrum af byen. Du kan også leje en bil, der kan stå klar i lufthavnen til dig, og som du kan bruge til at udforske det spændende område i din ferie.

Nemmest er det med en privat transfer som du kan booke hjemmefra til en fast pris – her står chaufføren i lufthavnen og venter på dig – også hvis dit fly skulle være forsinket.

At komme rundt

En god og billig måde at komme rundt er med dolmus. Det er små minibusser, der kører til næsten ethvert hjørne i omegnen af Bodrum. Dolmusstationen ligger ved busstationen (se kortet nederst på siden) og der findes adskillige ruter.

Både forrest og på siden af minibussen kan du se, hvor den kører hen. Spørg chaufførerne på stationen, de vil uden tvivl gerne hjælpe dig.

En dolmus kan stoppes når som helst på ruten, og du kan på samme måde stå af, når du vil. Minibusserne kører med faste priser, der afhænger af hvor langt du kører. Selvom der er flere minibusser i højsæsonen, så forvent længere rejsetider.

En anden mulighed for at komme rundt er med taxi, der dog er noget dyrere end dolmus. Taxierne i Bodrum er gule og kører efter taxamater.

Praktisk information

Valuta

I Tyrkiet hedder valutaen Lira. Kontantautomater er udbredte i byerne og visakort accepteres i mange butikker og restauranter.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til anbefalelsesværdige barer, restauranter og shoppingsteder og har som regel en del praktisk information.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Bodrum anbefaler vi, at du tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning til Tyrkiet og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Bodrum er et typisk sommerrejsemål i Middelhavet. I juni, juli og august ligger temperaturen på 30 - 33 °C, men i perioder kan det sagtens blive varmere. Sæsonen er lang og allerede i maj er det varmt og du kan forvente godt vejr langt ind i efterårsmånederne. Det dejlige vejr udenfor højsæsonen gør det oplagt at besøge Bodrum i f.eks. maj/juni eller september, hvor priserne er lavere.

Bodrum
18°
overcast clouds
69% humidity
wind: 6m/s SW
H 18 • L 14
17°
Fri
14°
Sat
13°
Sun
15°
Mon
15°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Bodrum

Vores Bodrum guide indeholder selvfølgelig også et kort over by og område med markeringer af bl.a. strande, seværdigheder og spisesteder.

Bodrum guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Charterrejser til Bodrum – se aktuelle tilbud her
Book hotel i Bodrum med prisgaranti
Find billige flybilletter til Bodrum – sammenlign priser her
Book transport fra lufthavnen til dit hotel – se mere her

Tak fordi du kiggede forbi vores Bodrum guide – du kan altid finde mere information på den officielle turisthjemmeside turkeytourism.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*