4 fantastiske oplevelser i Marokko

Marokko er et fantastisk og alsidigt rejseland

Mageløse Marokko. Det nordafrikanske land har på bedste vis formået at udvikle sig til en turistdestination, der tænker innovativt og anderledes. Du kan stadig få strandferie for alle pengene, men husk at gå på opdagelse i den spændende kultur, et af verdens bedste køkkener og den smukke og afvekslende natur.

1. Surf og chillout i Taghazout

Den lille kystby, Taghazout, der ligger 19 km nord for Agadir, er i rivende udvikling. Ikke at det er til at se, men når man tænker på, hvordan her så ud for blot et par år siden, så er der kommet mere liv og et lidt andet klientel.

Men Taghazout er stadig sig selv. Byen er lidt søvnig og et aldeles skønt sted at indsnuse lidt kultur og nyde den ungdommelige atmosfære, der er skabt af de mange surfere, som her kan prøve kræfter med nogle af verdens bedste bølger.

Udviklingen er nok uundgåelig, men derfor behøver man jo ikke at lave den samme fejl, som utallige lignende steder har lavet. At give tilladelser på stribe til entreprenører og forretningsfolk, der ser mulighed for et hurtigt afkast.

Hvorfor ikke lave en mere bæredygtig udvikling, hvor man bibeholder den oprindelige charme og atmosfære? En atmosfære, som er svær ikke at forelske sig i, når man ankommer til byen.

I havet suser adskillige surfere rundt, der udfordrer bølgerne og sig selv. Andre har taget en pause for at nyde den varme sol, der skinner fra en skyfri himmel. Her og der sidder unge mennesker på husenes små altaner, som fungerer som indkvartering for surferne. Alt foregår i en indforstået atmosfære, der er så typisk for fællesskaber som dette.

Selv om kystvejen fra Agadir mod nord går lige gennem byen, så har det ikke været et sted, hvor andre end surferne stoppede op. Her har de i stilhed skabt et lille paradis, der kun var kendt i surferkredse.

De første surfcamps åbnede, og siden dukkede småbutikker og enkle spisesteder op. Taghazout er stadig så lidt udviklet, at der faktisk ikke ligger et eneste rigtigt hotel i byen. Camps og guesthouses sørger for indkvartering, og skulle du ikke være surftypen, så er du som regel velkommen alligevel.

Taghazout er fyldt med unge mennesker, men det er ikke noget partysted. Langt fra. Man kan ikke købe alkohol i byen – det serveres i campsene, men de fleste surfere tager deres sport seriøst og går forholdsvis tidligt i seng.

Taghazout er et back-to-basic sted, hvor livet leves enkelt. Det er et sted, hvor to verdener mødes. Lige nu er der plads til både lokalliv og turister, og kan man forene det med det bedste fra den moderne og mere organiserede verden, så er der mulighed for at skabe noget unikt i byen.

2. Kultur, barliv og fantastisk mad i Marrakech

Det kan næsten ikke blive mere kontrastfyldt. I Marrakechs gamle bydel kan man opleve slangetæmmere, spåmænd og gademusikanter, mens jetsettet og de unge og smukke mødes i den eksklusive Nikki Beach Club få hundrede meter derfra.

Marrakech, også kaldet den rosa by, er proppet med spændende oplevelser. Byen er mere end 1000 år gammel, og de røde og rosa lerhuse i den gamle medina ligger smukt med Atlasbjergene i baggrunden.

For en oplevelse udover det sædvanlige kan man indlogere sig i en af byens gamle riads, der er de traditionelle paladser, hvor eliten i sin tid boede. Det er et perfekt valg, hvor service og værelser som regel er i top.

Et must at opleve i Marrakech er den imponerende souk, handelskvarteret, der siges at have flere end 4000 forretninger. Her er også gamle moskéer, koranskoler og selvfølgelig små spisesteder, hvor man kan få stillet sulten til ingen penge.

I medinaen er flere riads indrettet som restauranter i typisk marokkansk stil med bløde puder og lave borde. På menukortene kan man bl.a. finde lammekødboller, olivensalat, linsestuvning og tagine med oksekød. Ofte sidder en håndfuld spillemænd og sender arabiske toner ud i det store lokale, og det giver en atmosfære af 1001 nats eventyr.

Den følelse bliver ikke mindre på Djemaa el-Fna, den store plads i medinaen, hvor der er stuvende fuldt af mennesker. Her er gøglere, artister og gademusikanter, mens de små enkle spisesteder bl.a. serverer harirasuppe og fårehoveder.

Marokko har engang været fransk koloni, og de mange franskmænd i byen har sammen med lokale og udenlandske investorer og forretningsfolk skabt basis for en lang række high-end resorts, restauranter og barer, der på en eller anden måde går fint i spænd med det oprindelige Marrakech.

3. Ørkencamp på kanten af Sahara

Det er en lang tur, men Saharaørkenen er en fantastisk oplevelse. Du skal absolut unde dig selv nogle dage i det fantastiske landskab, hvor den smukke og klare stjernehimmel uden tvivl vil imponere. Flere steder i ørkenen er der lavet camps, der ofte fås i forskellig standard. Fælles for dem alle er dog, at de er indrettet som en rigtig klassisk berberlejr.

Gæsterne er som regel par, og det er afgjort romantisk at tilbringe nogle nætter ude i ørkenen. Dagene bliver brugt til afslapning, en tur på drommedarryg eller besøg hos en af berberfamilierne, der med glæde åbner deres telt for turisterne. Men det er aftenerne, der er mest fantastiske, og det er imponerende, hvad kokkene kan fremtrylle af lækker mad.

4. Essaouira – i fodsporene på hippierne

Hvis Marrakech er den rosa by, så er Essaouira den hvide. Den skønne kystby er fyldt med historie og atmosfære, der ikke fås mange andre steder. Og så er der den imponerende beliggenhed.

Bølgerne slår voldsomt ind mod bymurerne, der rejser sig fra det frådende atlanterhav. Mod syd er den lange strand næsten øde, og den konstante vind får sandet til at suse om ørerne på surferne.

Det var portugiserne, der byggede det bombastiske fort, hvor kanonerne stadig peger ud mod havet i tilfælde af angreb. Ved siden af er det masser af liv i byens havn, hvor mågerne med deres evige skrig kredser over området i jagten på godbidder.

Dem er der masser af på havnen. Man kan købe frisk fisk som et af de mange køkkener, der blot er et hul i muren, med glæde vil tilberede for dig.

Essaouira har naturligvis også en medina med skønne kringlede gader, der gemmer på caféer, butikker og gamle riads, der i dag er indrettet som hoteller og restauranter.

Atmosfæren er yderst tilbagelænet – et levn fra dengang byen kom på hippielandkortet og hurtigt blev et pilgrimsmål for alle, der bekendte sig til den nye bevægelse, som fra USA bredte sig til resten af verden.

Godt hjulpet på vej af ikoner som Jimi Hendrix, Cat Stevens og Frank Zappa, der alle lagde vejen forbi Essaouira, blev det pludselig byen alle hippier skulle besøge. Det er den tids stemning og atmosfære, der stadig gennemsyrer gader og stræder i den charmerende medina.

Den afslappede vibe har selvfølgelig også tiltrukket backpackerne, og vind og bølger får også surferbumser fra nær og fjern til at strømme til Essaouira.

Når dagen er gået med surfing eller shopping, er der ikke noget bedre sted at slutte dagen end på Taros Café. Den hyggelige roof top bar er yderst populær, og du får ikke bare god mad og drikke, men også en forrygende solnedgang.

På trods af størrelsen er Essaouira en by med masser af påvirkning udefra. Arabere, berberstammer, portugisere og franskmænd har alle sat deres præg på byen, der også har et jødisk kvarter.

Bliver Agadir eller Marrakech for larmende, så tag et smut ud til kysten. Ud til Essaouira, hvor hippier, surfere og backpackere lever det frie liv. Det kan du også komme til. Læs mere om byen i denne Essaouira rejseguide.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*