Pragtfulde hoteller, masser af kultur og mad i absolut verdensklasse. Det er bestemt ingen overraskelse, at Marrakech flere gange er stemt ind på førstepladsen af Tripadvisors Travelers Choice over verdens bedste rejsemål.

Kontrasterne i den rosa by er enorme, og det er ikke mange steder i verden, du det ene øjeblik kan bo på pragtfulde boutiquehoteller og feste på hippe klubber for et øjeblik efter at stå midt i 1001 nats eventyr på den hektiske plads Djemaa el-Fna.

Indenfor bymuren i den gamle medina er Marrakech et sansebombardement udover det sædvanlige. Soukens snørklede gader har over 4.000 forretninger, og når Djemaa el-Fna for alvor folder sig ud om aftenen, syder den store plads af aktivitet.

Med den introduktion byder vi dig velkommen til vores Marrakech guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

marrakech guide
Koutoubia-moskéen i det centrale Marrakech

Transport

Ind og ud

Marrakech lufthavn ligger lige syd for byen og har koden RAK. Nogle flyselskaber kan have direkte sæsonruter til Marrakech, men ellers er der rig mulighed for at tage en mellemlanding et sted i Europa. Husk at tjekke bagagereglerne, når du booker flybilletter. Du kan søge og sammenligne flybilletter til her.

Du kan tage en Petit Taxi (små taxier) til centrum og dit hotel. Der kører også en lufthavnsbus ca. hver halve time til centrum (pris ca. 30 Dirham). Nemmest er det dog med en privat lufthavnstransfer som du kan booke hjemmefra.

At komme rundt

Bor du rundt om medinaen kan du gå til langt de fleste seværdigheder i Marrakech. Nogle af de smukke haver kræver dog transport, og her kan du blot tage en taxi. For længere udflugter kan du spørge på dit hotel eller et af byens tourbureauer. Mellem byerne kan du også tagen såkaldt Grand Taxi.

Overnatning i Marrakech

Mens den gamle plads midt i medinaen står for arabisk eventyr, så har Marrakech sideløbende skabt sig et image som et hipt og fancy sted at holde ferie. Byen har adskillige pragtfulde hoteller, der er indrettet i de gamle riads, hvor byens velhavere engang boede.

Riads er bygget rundt om en central gård, og i gamle dage var det sådan, at hver af mandens fire hustruer havde deres egen udgang til gården. Mange riads er renoverede og fremstår som nye med brusende fontæner og smukke mosaikker.

Marrakech er delt op i flere områder. De vigtigste for turisterne er Ville Nouvelle og medinaen. Groft sagt kan man sige, at du finder den billige overnatning i medinaen syd for Djemaa el-Fna, mens hotellerne henvendt til turisterne ligger i Ville Nouvelle. Der er ca. to km mellem de to områder.

Har du råd til det, kan det være en stor oplevelse at bo i en af de gamle raids. De er lækkert indrettet og har ofte kun 10-20 værelser, der sikrer en personlig service og oplevelse.

Du kan booke hotel i Marrakech på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de laveste priser-

marrakech
Ca. 4 km udenfor Marrakech kan du besøge Ménara Gardens

Aktiviteter og seværdigheder i Marrakech

Ingen kommer til at kede sig i Marrakech. Der er masser af gode seværdigheder og de vigtigste kan du læse om herunder. Du kan også få inspiration til din rejse i indlægget 11 gode aktiviteter i Marrakech.

Djemaa el-Fna

Marrakech har masser af spændende attraktioner. Selvfølgelig er Djemaa el-Fna et must-see, og du vil uden tvivl undres over det vanvittige cirkus, der bare er så fantastisk og fremmedartet.

Du kan bl.a. opleve slangetæmmere, tandudtrækkere, musikanter og meget meget mere. Oplevelsen og den specielle atmosfære får selv erfarne globetrottere til at måbe. Du kan købe et billigt måltid i form af en dampende varm harirasuppe, der bare smager godt.

Souken

Mens Djemaa el-Fna er en aftenattraktion, så er handelsgaderne i souken noget du skal opleve om dagen. Der siges at være flere tusinde butikker, og de er nogenlunde delt op efter det, de sælger. Det er et yderst spændende sted at gå rundt, men bliv ikke overrasket, hvis du farer vild.

Ben Youssef-Medersaen

Souken er ikke kun butikker; her ligger også gamle riads og koranskoler, hvoraf flere har åbent for besøgende. En af de smukkeste koranskoler Ben Youssef-Medersaen, der er fra det 14. århundrede. Det var engang en af Nordafrikas største læreanstalter med langt over 500 elever af gangen. Skolen er utrolig velholdt og har de smukkeste udskæringer.

Koutobiamoskéen

Mens både pladsen og den spændende souk ligger indenfor medinaens mure, så kan du lige udenfor se byens vigtigste moské, Koutobiamoskéen. Den er fra sent i det 12. århundrede og med sin højde på 70 meter nem at få øje på. Der er desværre ikke adgang for ikke-muslimer, men er bestemt også smuk udefra.

Jardin Majorelle

Marrakech er også kendt for sine fine haveanlæg, der ligger spredt ud over byen. I forhold til den megen larm i centrum, kan et besøg i haverne være en fredfyldt oplevelse. Mest berømt er Jardin Majorelle, som man ofte ser på billeder.

Det indigoblå hus var oprindelig ejet af landskabsmaleren Jacques Majorelle, men blev senere købt af den berømte designer Yves Saint Laurent, der havde en særlig tilknytning til Marrakech. Haven er smukt anlagt og her er også et lille museum. I 2017 åbnede endnu et museum dedikeret til Yves Saint Laurent.

Saadi-gravene (Saadian Toombs)

Mellem 1524 og 1668 regerede Saadi-dynastiet i Marrakech. Du kan besøge deres gravsted, der ligger i en bygning med flotte mosaikker og udsmykninger. I alt er der 66 grave på området, der blev grundlagt af sultan Ahmad al-Mansour. Der er indgang i gyden ved den sydlige del af Kasbah-moskéen.

guide til marrakech
Djemaa el-Fna er et fantastisk sted om aftenen

Udenfor Marrakech venter de store naturoplevelser. Byen ligger for foden af de smukke Atlasbjerge, hvor der i vinterperioden er sne på toppen. Du kan opleve vandfald, imponerende kløfter og frodige oaser.

Ourika Valley

Et af de mest populære steder er Ourika Valley, der begynder ca. 30 km syd for byen. Har du kun kort tid i Marrakech, så giver dalen et udmærket indblik i, hvad der venter af oplevelser i Atlasbjergene.

Lige præcis her kan du opleve et skiresort, og der er rigtig gode muligheder for at vandre. Den lille by Setti Fatma er ikke kun idyllisk med sin beliggenhed ved floden, men har også en af Marokkos mest berømte moussems, en festival, der finder sted i august og som har spændende ritualer og traditioner.

Høje Atlas omkring Setti Fatma består af et smukt alpint landskab med vandfald og frodige sletter. Tager du længere op i Atlasbjergene, kan du trekke eller klatre, og det er et terræn, der er som skabt til ekstremsport. Husk at hyre en guide, hvis du vover dig ud på de mere vilde ekspeditioner.

Sahara

Marrakech ligger heller ikke langt fra Sahara. Det er oplagt at tage på udflugt i verdens største ørken, og det gør du nemt via dit hotel eller en af byens tourbureauer.

De fleste snupper blot en endagstur på dromedarryg gennem det sandede landskab, men det kan absolut anbefales at prøve at overnatte i en af de små lejre, hvor turisterne sover i luksustelt.

Teltene er som regel opført i en lille camp, der består af køkken og spisetelt. Som på et rigtigt hotel kan du vælge telte i forskellige prisklasser: standard og luksus.

Aftenerne er noget særlige i ørkenen, hvor du kan nyde den smukkeste stjernehimmel. Ikke nok med, at det er en oplevelse at sove i ørkenen, så kan du ofte komme tæt på berberne, der underholder med dans og musik.

marrakech
En riad er fantastisk smukt udsmykket

Essaouira

Hvis Marrakech er den rosa by, så er Essaouira den hvide. Den skønne kystby er fyldt med historie og en atmosfære, der ikke fås mange andre steder. Og så er der den imponerende beliggenhed.

Bølgerne slår voldsomt ind mod bymurerne, der rejser sig fra det frådende Atlanterhav. Mod syd er den lange strand næsten øde, og den konstante vind får sandet til at suse om ørerne på de besøgende.

Det var portugiserne, der byggede det bombastiske fort, hvor kanonerne stadig peger ud mod havet i tilfælde af angreb. Ved siden af er der masser af liv i byens havn, hvor mågerne med deres evige skrig kredser over området i jagten på godbidder.

Dem er der masser af på havnen. Du kan købe frisk fisk som et af de mange køkkener, der blot er et hul i muren med glæde vil tilberede for dig.

Essaouira har naturligvis også en medina med skønne kringlede gader, der gemmer på caféer, butikker og gamle riads, som i dag er indrettet som hoteller og restauranter.

Atmosfæren er yderst tilbagelænet, et levn fra dengang byen kom på hippielandkortet og hurtigt blev et pilgrimsmål for alle, der bekendte sig til den nye bevægelse, som fra USA bredte sig til resten af verden.

Godt hjulpet på vej af ikoner som Jimi Hendrix, Cat Stevens og Frank Zappa, der alle lagde vejen forbi Essaouira, blev det pludselig byen alle hippier skulle besøge. Det er den tids stemning og atmosfære, der stadig gennemsyrer gader og stræder i den charmerende medina.

Den afslappede vibe har selvfølgelig også tiltrukket backpackerne, og vind og bølger får også surferbumser fra nær og fjern til at strømme til Essaouira.

Når dagen er gået med surfing eller shopping, er der ikke noget bedre sted at tilbringe aftenen end på Taros Café. Den hyggelige roof top bar er yderst populær, og du får ikke bare god mad og drikke, men også en forrygende solnedgang.

På trods af størrelsen er Essaouira en by med masser af påvirkning udefra. Arabere, berberstammer, portugisere og franskmænd har alle sat deres præg på byen, der også har et jødisk kvarter.

Bliver Marrakech for larmende, så tag et smut ud til kysten. Ud til Essaouira, hvor hippier, surfere og backpackere lever det frie liv. Det kan du også komme til.

Essaouira er en god oplevelse og kan nemt kombineres med Marrakech

Mad og drikke

Marokko er ikke uden grund berømt for sit køkken, der er krydret og yderst velsmagende. Du kan vælge og vrage blandt de mange gode restauranter, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Har du mod på det, så skal du selvfølgelig prøve at spise på Djemaa el-Fna. Her får du bl.a. fårehoveder, fyldte brød og dampende varme supper.

I mine øjne findes der kun tre køkkener i verden: det franske, det kinesiske og det marokkanske. Paul Bocuse, fransk mesterkok

Der findes masser af almindelige restauranter, og som oftest vil du få et lækkert og veltilberedt måltid. Den marokkanske mad er krydret og ingredienserne kan være svesker, koriander, gulerødder og cous cous.

En række anbefalelsesværdige restauranter.
• Amal – lækker og billig marokkansk mad. Her prøver man at give kvinder oplæring i restaurationsbranchen. I bydelen Semlalia.
• Kui-zin – tagterrasse i medinaen. Marokkansk/nordafrikansk mad.
• Al-Assia – marokkansk mad med berbertraditioner. I Gueliz.
• Café Clock – populær café med sandwich og lokal mad. Prøv husets kamelburger.

Er du til en tur ud i natten, så vil du ikke mangle muligheder. Prøv barene Jad Mahal (også mad), Sky lounge og Djellabar, hvor du også spiser godt.

Clubbing med dj-sets får du på Theatro, mens Pacha og Nikki Beach er mere alsidige og knap så vilde. På sidstnævnte kan du tilbringe dagen ved poolen på en af de enorme solsenge.

marrakech
Der er flere gode madmarkeder i Marrakech

Praktisk information

Valuta

I Marokko hedder valutaen Dirham. Rundt i byen ligger kontantautomater og f.eks. visakort er udbredt på hoteller og restauranter. Mange steder forventes drikkepenge – bl.a. på restauranter og hoteller, og det er derfor en god idé at have kontanter på dig.

Mere info

En guidebog eller et kort over byen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder, og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Marrakech anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning  til Marokko og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Forår og efterår er et godt tidspunkt at besøge Marrakech. Her ligger temperaturen på 22°-28° C. Sommeren er meget varm i Marrakech med temperaturer på langt over 30° C. Ofte rammer termometret endda 40° C.

I vintermånederne svinger temperaturen meget, det kan være 15° C den ene dag og 23° C den næste. Ofte er det ret koldt om natten om vinteren, helt ned til 8-10° C.

Marrakech
29°
scattered clouds
45% humidity
wind: 2m/s NNE
H 39 • L 25
38°
Mon
42°
Tue
46°
Wed
42°
Thu
35°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Marrakech

Vores Marrakech guide har selvfølgelig også et kort med markeringer af bl.a. barer, seværdigheder og restauranter.

Marrakech: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Marrakech og få prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Marrakech – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Marrakech guide – du kan finde mere inspiration på visitmorocco.com, der er den officielle turistside.

9 Comments

  1. Det er nok en Riad du mener. Generelt dyre, dog med undtagelser. Se eksempelvis Riad Danka og Riad Assakina, der får gode anmeldelser og fås til en rimelig pris.

    • Hej Anne. Prøv et sted som Theatro, men generelt er Marrakech ikke et sted ungdommen fester. Klubberne er mere henvendt til det lidt mere voksne publikum.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*