Sol kan give dit immunforsvar et boost

Sol er sundt, men nyd den med måde

Tænker du lige nu på endnu en solferie den kommende sommer? Din krop kan ligefrem have brug for det. Ny forskning viser, at ikke alene løfter en dosis solskin humøret, det kan også gavne dit immunforsvar. D-vitamin, der udvikles når solstråler rammer huden, kan hjælpe med at beskytte kroppen mod sygdomme.

Forskere mener, at D-vitamin spiller en afgørende rolle i den proces, der aktiverer de hvide blodlegemer, som beskytter kroppen mod influenza, madforgiftning og endda kræft. Uden solskin vil cellerne således ikke kunne deltage i kampen mod sygdomme.

D-vitamin er godt for immunforsvaret

Opdagelsen vil være med til at hjælpe i udviklingen af vacciner og metoder til at bekæmpe immunsygdomme og kræft. Det er velkendt, at D-vitamin er vitalt for optagelsen af calcium og styrker knoglerne.

Nogle undersøgelser har vist, at det også har en virkning mod kræft, men forskere havde endnu ikke opdaget, hvilken afgørende rolle D-vitamin spillede i styrkelsen af immunforsvaret.

En række laboratorieundersøgelser viste, at D-vitamin påvirker de hvide blodlegemer, der søger ud i kroppen og destruerer infektioner. Andre hvide blodlegemer bliver en slags “hjælpere”, der gør immunforsvaret i stand til at huske infektionen og således kurere sygdommen hurtigere ved næste angreb.

Mange er i underskud af D-vitamin

Forsker Carsten Geisler fra Københavns Universitet siger, at hvis de hvide blodlegemer ikke har nok D-vitamin i blodet, så vil de ikke kunne mobilisere et angreb mod sygdomme.

Opdagelsen, dokumenteret i tidskriftet Nature Immunology, kan kaste nyt lys over sygdomme forårsaget af fejl i immunforsvaret. F.eks. sklerose og afvisning af organer ved transplantationer.

Selvom D-vitamin findes i mad som fisk og æg, så kommer langt størstedelen fra sollys, men mange af os har simpelthen for lidt af det. I England skønnes det, at halvdelen af befolkningen mangler D-vitamin når vinteren er slut – i Skotland er det to tredjedele.

Selvom den danske kost er anderledes, så er det bestemt ikke utænkeligt, at der også herhjemme er mange, som efter en lang vinter vil være i underskud af D-vitamin. Du kan købe D-vitamin og kosttilskud online her, men hvorfor ikke bare booke en rejse sydpå?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*