Bornholm – guide til din ferie på solskinsøen

Læs om bl.a. overnatning, seværdigheder og spisesteder

Skal ferien holdes i Danmark, så er Bornholm er godt og populært valg. Solskinsøen er beriget med smuk natur, spændende attraktioner og dejlige sandstrande, og især om sommeren syder Bornholm af ægte dansk feriestemning.

Uanset alder har du alle muligheder for at få en skøn og indholdsrig ferie – Bornholm er fuld af oplevelser og et anderledes Danmark, som er helt unik. Læs med her, hvor vi guider dig til det bedste af Bornholm.

Overnatning på Bornholm

Hotel, camping, sommerhus eller bed & breakfast. Bornholm har det hele, men uanset hvordan du vælger at bo, så book i god tid i højsæsonen. Det gælder især, hvis du har særlige krav til overnatning – f.eks. pris, beliggenhed eller antal personer i din rejsegruppe.

De fleste lejer et sommerhus, og det er ofte en god og billig løsning til familieferien.  Du kan også bo på hotel. Se mere i indlægget De bedste hoteller på Bornholm eller find hotel til ferien efter kategori herunder.

Hotel ved stranden: Strandhotel Balka Søbad
Mest bookede hoteller: Allinge BadehotelHotel Sandvig Havn

Et fint alternativ til hotel er pensionat eller bed & breakfast, der ofte har en rar og familiær atmosfære. En god mulighed for at komme tæt på de lokale.

Det bedst anmeldte bed & breakfast på Bornholm: Myregaard B&B & Ferielejligheder

Et godt sted til børnefamilierne er Danlands dejlige feriecenter, der har en lang række faciliteter.

Spisesteder på Bornholm

Bornholm er en innovativ ø med stolte traditioner. Ofte laver man tingene fra bunden eller på sin helt egen måde, og sådan er det også når det gælder mad og drikke.

Rundt om på øen finder I et pænt udvalg af dejlige spisesteder, der benytter lokale råvarer og som sætter en ære i at levere godt håndværk. Især de senere år er der virkelig sket noget på den bornholmske madscene, der er i stadig udvikling.

Med det sagt, så kan du selvfølgelig stadig finde de klassiske turistfælder ligesom fast food-stederne, der serverer pizza og burger også er på plads her.

Elsker I god mad eller vil I være sikre på en god aften uden skuffelser, så kan det godt betale sig at se sig godt for og lave lidt research. I kan f.eks. begynde med nedenstående liste, der tager udgangspunkt i anmeldelser fra tidligere gæster. Du kan finde alle spisestederne på kortet nederst på siden.

De 10 bedste restauranter på Bornholm ifølge Tripadvisor

1. Restaurant Ekkodalshuset – Aakirkeby (dansk)
2. Restaurant Det Røde Pakhus – Rønne (dansk, europæisk)
3. Restaurant Le Port – Hasle (dansk, nordisk, europæisk, fisk og skaldyr)
4. Spektakel – Gudhjem (dansk, europæisk)
5. Stammershalle Badehotel – Gudhjem (dansk, nordisk, europæisk)
6. Bonalâs – Svaneke (pizza, europæisk)
7. Det Gamle Posthus – Allinge (dansk, nordisk, europæisk)
8. Restaurant Molen – Nexø (dansk, nordisk, europæisk)
9. Provianten – Gudhjem (dansk, nordisk, europæisk, vinstue)
10. Christianshøjkroen – Aakirkeby (dansk, nordisk, europæisk)

Strande på Bornholm

Bornholm har en række rigtig dejlige strande. Mest berømte er Balka og Dueodde, der ligger på den sydlige del af øen. De er kendt for deres fine hvide sand og begge hører de til blandt Danmarks bedste strande.

Balka strand er rigtig børnevenlig – den en lavvandet og i skolernes sommerferie er der livredder på vagt. I har mulighed for at bo tæt på stranden på f.eks. Hotel Balka Strand, men kommer I i bil, så er der gode parkeringsmuligheder. På varme sommerdage er det dog altid en god idé at komme så tidligt som muligt for at få en plads.

Få kilometer længere mod syd ligger Dueodde Strand. Den er bred og har et imponerende klitlandskab, der kan afskærme for eventuel vind. Stranden er flere kilometer lang og du kan parkere på den store parkeringsplads i skoven.

Alle taler om Balka og Dueodde, men Bornholm har faktisk mange andre rigtig dejlige strande. F.eks. Sandvig Strand helt mod nord på øen. Her oser det af feriestemning på den gode sandstrand, hvor du helt unikt har mulighed for at hoppe i vandet fra klipperne. Sandvig strand har en lang række faciliteter og livredder på vagt i skolernes sommerferie.

Uanset hvor på Bornholm du bor, så er der ikke langt til gode sandstrande – find dem på kortet nederst på siden.

Det skal du opleve

Bornholm mangler bestemt ikke gode oplevelser. Rundt om på øen finder du en lang række spændende seværdigheder og aktiviteter af enhver art – fra museer til sjov for børnene.

Hammershus og besøgscentret

Hammershus er en af Bornholms absolut største seværdigheder. Selvom borgen i dag er ruiner, så betragtes den alligevel som en af den bedst bevarede middelalderborge i Nordeuropa.

Hammershus blev grundlagt i starten af 1200-tallet og rummer tonsvis af spændende danmarkshistorie – fra Valdemar Sejr til dens funktion som fængsel for Leonora Christine og Corfitz Uldfeldt.

Hammershus ligger smukt på Bornholms nordspids. I forbindelse med en restaurering af borgen for et par år siden er der åbnet et helt nyt besøgscenter, der er fint indpasset i det eksisterende miljø. Læs mere om Hammershus.

Bornholms rundkirker

Bornholms unikke rundkirker er bestemt et besøg værd. Der er i alt fire rundkirker på øen, som alle er opført i middelalderen nogenlunde samtidig med Hammershus.

En af de særlige ting ved rundkirkerne er, at de ikke kun fungerede som kirke, men også som forsvarsværk. Den største af kirkerne ligger i Østerlars, men du kan også opleve rundkirker i Ols, Nyker og Nylars.

Ekkodalen

Ekkodalen er Danmarks længste kløft. Naturen er smuk, og der er mulighed for gode vandreture, men det er ikke det, som har gjort dalen berømt. Det er til gengæld muligheden for st høre sit eget ekko.

Klippevæggene kaster lyden tilbage, og det er selvfølgelig et hit for både børn og voksne at lave det perfekte ekko. Det bedste sted skulle være ved H.C. Ørsted Kilde ved Ekkodalshuset.

Almindingen og Rytterknægten

Almindingen er Danmarks tredjestørste skov og måske den mest imponerende. Mod nord er landskabet kuperet med klippetoppe, og det er med til at gøre skoven til et stykke unik dansk natur.

Ekkodalen er i princippet en del af Almindingen, der har flere andre seværdigheder. F.eks. Rytterknægten, der med sine 162 m.o.h er Bornholms højeste punkt. Her kan du kravle op i tårnet, hvorfra du i klart vejr kan se helt til Sverige og Christiansø.

I Almindingen kan du også se Gamleborg, Bornholms ældste borg, der er mere end 1000 år gammel. I dag er der ikke meget tilbage af borgen, men et imponerende sted med en spændende historie.

Ved Svinemosen kan du se bisonokser – de er godt nok hegnet ind, men har masser af plads at boltre sig på. Det kan være en god idé at se nærmere på Naturstyrelsens kort over Almindingen, hvor skovens mange seværdigheder er beskrevet og markeret.

Hammerknuden og Opalsøen

To smukke naturoplevelser, der med fordel kan kombineres. På Bornholms nordspids ligger Hammerknuden i et pragtfuldt landskab med hede, klipper og buske. Det er et godt sted at vandre – måske ned til Opalsøen, der ligger et par kilometer mod syd i samme flotte natur. Her kan du bade eller måske prøve tovbanen, der ikke er for sarte sjæle.

Christiansø og Frederiksø

De to øer øst for Bornholm hedder også Ertholmene. Her kan du opleve Christiansøs gamle fæstningsværk som Christian 5. lod bygge i 1684, da Danmark 26 år tidligere måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.

Det er et spændende stykke danmarkshistorie, men lige så interessant er det lære mere om de små øsamfund langt ude i Østersøen. Du kommer til Christiansø med Christiansøfarten, der sejler fra Gudhjem på Bornholm.

Bornholms museer

Et godt sted at starte er på Bornholms Museum, hvor du kan lære mere om øens historie. Et besøg her vil også være en hjælp, hvis du senere vil opleve nogle af Bornholms historiske attraktioner.

Museet ligger i Rønne, og det gør det spændende Forsvarsmuseum også. Her kan du blive klogere på Bornholms rolle i krige og konflikter fra middelalderen frem til i dag.

Mere i samme dur får du ved Bornholmertårnet ved Dueodde. Fra det 70 meter høje tårn overvågede man fjenden under den kolde krig. I dag er det indrettet som museum, og du har mulighed for at tage en tur op til toppen af tårnet.

I Gudhjem kan du besøge Oluf Høst-museet og Melstedgård Landbrugsmuseum. Førstnævnte omhandler ikke overraskende om maleren Oluf Høst, mens du på landbrugsmuseet får et indblik i livet på landet gennem århundreder.

Melstedgård ligger smukt og er et rigtig hyggeligt sted. Mere gårdliv finder du i Erichsens Gård i Rønne – et by- og havemuseum, der udover en smuk have også viser Bornholm i gamle dage. Rundt om på Bornholm ligger flere andre museer, og du har også mulighed for at besøge en lang række gallerier med kunst og kunsthåndværk.

Bornholm for børn

Bornholm er perfekt til familieferien. Her finder du oplevelser og aktiviteter for alle, og især børnene kan glæde sig til en lang række forlystelser. Generelt er man gode til at inddrage børnene på Bornholm – det gælder også på flere af ovennævnte museer.

Minigolf ligger flere steder på øen, men I kan også prøve fodboldgolf i Nexø eller ved Gudhjem i aktivitetsparken Til-Tops. Her finder du også discgolf og en række klatrebaner med sikkerheden i orden.

Ingen familieferie uden vandland. I Brændegårdshaven, der også har dyrepark og legeland, finder du et sjovt vandland med bl.a. rutsjebaner. Også i Hasle Vandland kan du få en god dag ved poolen – her er vandfontainer og massagedyser.

På Værftet i Nexø er der en lang række aktiviteter som f.eks. legeland, skaterhal, airhockey og bordfodbold. Stedet har også en café tilknyttet.

Transport

Du kommer til Bornholm med fly eller færge. Du kan flyve fra København til Bornholm, men de senere år er det også blevet muligt at flyve fra provinsen – f.eks. fra Billund, Aalborg og Sønderborg. Flyruter kommer og går, så tjek de aktuelle ruter og find de billigste billetter her.

Vel fremme på Bornholm kan du leje en bil – det giver ekstra frihed, når I i eget tempo skal på strandture eller opleve øens mange seværdigheder.

Der er flere færgeforbindelser til Bornholm. Fra Ystad i Sverige er der fire daglige afgange – i sommerperioden otte. Overfartstiden er 1 time og 20 minutter.

Færgen fra Køge sejler én gang om dagen – her er overfartstiden 5 timer og 30 minutter.

For at komme rundt på Bornholm er det absolut nemmest med egen bil. Måske har du bilen med, men du kan også leje en bil under dit ophold.

Alternativet er offentlig trafik – klik ind på bat.dk for at se ruter og afgangstider.

Kort over Bornholm

Vores Bornholm guide indeholder selvfølgelig også et kort over øen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*