Når turen går sydpå, er vi mange, der vælger at leje en bil en dag eller to for at køre op i de bjerge, vi savner i Danmark. Der er bare noget lækkert over bjergkørsel, mens solen skinner og man igen og igen oplever den smukkeste udsigt. Der er nærmest kun én hage ved det – køresyge.
I Danmark er vi ikke vant til disse konstante hårnålesving, man rammes af, når man kører i bjerge og for nogle af os bliver det bare for meget og vi bliver syge. Og er man først blevet køresyg, så bliver problemet først for alvor løst, når vi stiger ud af bilen og i mange timer holder os fra nogle former for transport.
Hvorfor bliver vi køresyge?
Faktisk sker der mange af de samme ting, når vi bliver køresyge, som når vi bliver søsyge. Éns krop og hjerne oplever køreturen på bjerget forskelligt. Sansecellerne fortæller din hjerne, at du sidder stille, men hvis bilen samtidig svinger fra side til side på bjerget, så vil væskerne fra dit indre øre forsøge at bevæge sig i samme retning.
Og så sker der altså et mismatch mellem hvad din krop og hjerne oplever. Dette mismatch fører til køresyge på samme måde som man oplever søsyge, ikke mindst når bølgerne går højt.
De fleste har prøvet at blive køresyge eller søsyge og hvis vi ikke tager nogle forholdsregler, vil de fleste af os blive det igen. Men det er faktisk unødvendigt.
For stort set alle vil brug af køresygepiller fjerne risikoen for at blive køresyg på ferien. Og når nu vi bruger de fleste måneder af året på at glæde os til vores dejlige ferie, så er det næsten synd at ødelægge dele af den, når nu det kan modvirkes så let.
Hvordan undgår jeg køresyge?
Den klart mest anvendte metode til behandling af køre- og søsyge i Danmark er at tage tabletterne Phenergan (også kendt under sit engelske navn Avomine). I følge Statens Serum Institut (SSI.dk) sælges der mere end 50.000 pakker af dette lægemiddel hvert år.
Der er tale om et receptpligtigt lægemiddel, og du skal derfor forbi lægen og efterfølgende apoteket for at få pillerne. Hvis du ikke orker det besvær, kan du også bare bestille piller mod køresyge online. Og endda få dem leveret på din ferieadresse.
Ingen piller – Hvad gør jeg hvis uheldet er ude?
Du sidder i bilen på vej op ad endnu et bjerg i sydens sol. Du har ikke taget en køresygepille inden turen og du kan godt mærke at maven lige så langsomt vender sig i dig. Du har begyndende kvalme. Med andre ord, du er ved at blive køresyg. Nu er gode råd dyre!
Her er de 7 bedste tips til, hvordan du, om ikke eliminerer, så i det mindste mindsker køresygen, når først du er blevet ramt.
• Rul vinduet ned og få noget frisk luft
• Sæt dig på forsædet, da du på denne måde bedre kan forudse bevægelserne og dermed give de korrekte signaler til din hjerne
• Fiksér på et punkt i horisonten – et punkt, der ikke bevæger sig
• Om muligt (inden du er alt for syg), så kør selv bilen. De færreste førere af en bil bliver køresyge, da de fokuserer på vejen
• Hold pauser, sæt dig på noget fast (f.eks. en bænk, en sten eller bare på jorden) og træk vejret dybt
• Lad være med at drikke alkohol
• Drop al læsning, hvad enten det er en bog eller ved at bruge din mobil. I denne forbindelse skal du også afholde dig fra at se film i bilen.
Et yderligere tip der MÅSKE virker: Sov!
At sove er naturligvis ikke et gavnlig tip, hvis man selv sidder bag rettet, men i alle andre situationer, så kan man forsøge at lukke øjnene og se om det hjælper.
Den forskning der har været gjort på området har ikke gjort det klart, hvorvidt det er gavnligt eller ikke er noget værd, men det skader i hvert fald ikke at prøve at løse problemet via denne metode, hvis intet andet er lykkedes.
Andre former for transportsyge
Køresyge (som dækker bil, bus og tog) går under betegnelsen transportsyge, hvor den er i familie med andre former for sygdomme, man kan få, når man bevæger sig. Disse andre former er: Søsyge og Luftsyge.
Generelt er det samme princip, der gør sig gældende, uanset hvilken form for transportsyge du rammes af. Rådene vil derfor også være de samme som vi har givet i det foregående afsnit.
Be the first to comment