Idylliske Bali har i årtier tiltrukket kunstnere, hippier, dykkere, backpackere og turister med trang til luksus. Den Indonesiske ø har noget for alle. Udover standene, så er Bali beriget med pragtfuld natur og ikke mindst en unik kultur med farverige optog, templer og ofringer.

For langt de fleste turister er øen først og fremmest synonym med badeferie og fest og farver, men ingen kan undgå at blive påvirket af den fremmedartede og næsten mystiske stemning. Velkommen til denne gratis Bali guide, som vi håber, du finder nyttig.

bali guide
Typisk udriggerbåd på stranden

Bali guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Bali her og få prisgaranti
Søg og sammenlign flybilletter til Bali
Find pakkerejser til Bali hos dansk rejsebureau her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Områder og strande på Bali

Kuta

Kuta er en yderst populær by for pakketurister, backpackere og australiere på forlænget weekend. Der er dem, der vil sige, at byen med alle dens barer, shows og souvenirshops ikke har megen charme. Til gengæld er det stedet, hvis du er til fest og farver.

Kuta har stort set intet tilbage af det oprindelige Bali, engang var det et lille fiskerleje, der tilfældigvis lå ved en dejlig uberørt strand. Efter 2. verdenskrig begyndte udenlandske turister at komme til området, og sammen med lokale udbyggede de byen, som man håbede kunne blive et populært rejsemål.

Kutas lidt specielle atmosfære har rod i 1960’ernes invasion af hippier, der her fandt et fristed. Knap 10 år senere kom surferne til byen, de blandede sig med hippierne, og det varede ikke længe før det store byggeboom startede.

I dag er Kuta hektisk, trafikeret og i den grad turistet, men det er stadig de unge, der sætter sit præg på byen. Her er stribevis af barer og diskoteker, og det er et sted, hvor man hænger ud på stranden om dagen for at nyde solen, surfernes kunnen og snuppe en drinks eller to til den smukke solnedgang.

Sanur

Blot 10 km fra Kuta ligger feriebyen Sanur, der i dag er et fuldt udbygget turistområde. Mens hippierne søgte til Kuta, så tiltrak Sanur i 1920’erne en del kunstnere, der bosatte sig her. Den mere etablerede turisme startede i 1950’erne, og siden er det gået stærkt.

Langs standen ligger adskillige resorts i kategorien mellemklasse til lækker luksus. Også Sanur tiltrækker mange australiere, men byen er også populær blandt europæiske turister, når det gælder badeferie.

Det gamle hotel Bali Beach står som et symbol på den turistmæssige udvikling. I sin tid var det et eksklusivt luksushotel, men det er stadig Balis højeste bygning på trods af de kun otte etager. Sanur har glimrende restauranter, barer og en hyggelig promenade. Stranden er bedre end i Kuta, og byen er et glimrende sted til en dejlig badeferie.

Jimbaran

Skønne Jimbaran ligger lige syd for lufthavnen, ca. 20 minutters kørsel fra Kuta. Den lille fiskerby er hyggelig, men i turistbranchen opdagede man hurtigt, at Jimbaran har en af de bedste strande på det sydlige Bali.

Vandet er roligt og klart, perfekt til en svømmetur. Byen har nogle af øens bedste resorts, men på trods af turismen er fiskerbyen stadig aktiv. Langs stranden finder du små boder, der laver glimrende mad, og både disse og den flotte solnedgang gør Jimbaran til et attraktivt mål for en dagsudflugt.

bali guide
Solstole på stribe i Kuta

Lovina

I 1960’erne sammensmeltede fire små landsbyer under navnet Lovina, der betyder “elsker Indonesien”. Det var Rajaen af Singaraja, der navngav byen, og han håbede at området her på det nordlige Bali kunne blive det nye rejsemål for alverdens hippier. Sådan blev det – både hippier og backpackere flygtede på det tidspunkt herop for at finde den ro, som Kuta ikke længere kunne tilbyde.

Lovinas strand er utrolig smuk med mørkt lavasand, og det store hit i området er delfinsafari, der foregår meget tidligt om morgenen. Lovina er et roligt sted, her kommer turister på lavbudget, og selvom der er dukket bedre resorts op, så har det ikke ændret på, at det er her backpackerne holder til.

Nattelivet er ganske underholdende med masser af barer og happy hour. Af de større steder synes Volcano Club at tiltrække masserne.

Seminyak

Nogle vil sige, at Seminyak er en del af Kuta, men det er her man finder det mest fancy område af Bali. Du kan bo på lækre smagfulde resorts, spise på hippe restauranter og deltage i stilfulde parties.

Seminyak er i en klasse for sig; tag hertil i august og starten af september for at opleve hede rytmer og jet-settet bestående af kongelige, trendy turister, nyrige forretningsfolk og Jakartas elite.

Faktisk er Seminyak blevet så populær, at turismen har bredt sig til de mindre nabobyer, hvor også fastboende udlændinge har slået sig ned. Mange sammenligner Seminyak med Ibiza eller Miami Beach, og det er som om at Bali har fået sit helt eget trendy sted for de, der vil se og blive set.

Canggu

Balis nye hotte sted efter nabobyen Seminyak er blevet lidt for mainstream. Canggu har en herlig atmosfære præget af surfere, bohemer og stilfulde fester. Canggu er på en gang hipt og helt nede på jorden.

I byen finder du klassiske warungs, trendy caféer og kreative butikker, hvor du kan møde designeren selv. The Lawn er Canggu’s hippe beach club, og af spisesteder kan du besøge Shady Schack og Panama Kitchen (også lækre cocktails).

Nusa Dua

Sammen med Kuta og Sanur var Nusa Dua et af de første turistområder på Bali. Støttet af regeringen opførte man her et velfriseret turistområde med store plæner, svajende palmer og hvide sandstrande. Nusa Dua er et lukket område med sikkerhedsvagter ved alle indgange, de fleste resorts er i kategorierne 4 og 5 stjerner, og her er ikke skyggen af lokalstemning.

Det er faktisk helt bevidst. I sin tid ønskede man at turismen skulle have så lidt indflydelse på den balinesiske kultur som muligt, så her i Nusa Dua kan turisterne boltre sig i deres egen lille sterile verden. Er du til luksus og ren afslapning, så kunne Nusa Dua være stedet for dig.

Ubud

Ubud kom for alvor på verdenskortet i 1930’erne, da byens royale familie inviterede udenlandske kunstnere til byen. Det blev starten på en eksplosion af kunst og kreativitet ført an af tyskeren Walter Spies, der tiltrak andre kunstnere til Ubud.

Med årene er byen blevet Balis absolutte centrum for alverdens kreative, der oprettede værksteder og workshops. Ubud ligger smukt omgivet af jungle, rismarker og frodige dale.

bali guide
Cool beach club på Bali

Hotel/overnatning på Bali

Bali har overnatning for enhver smag og pengepung. Øens besøges af alt fra backpackere til jetsettere, og det afspejles selvfølgelig i udvalget af overnatningssteder. Her er homestays, billige guesthouses, turistklassehoteller og naturligvis lækre villaer og fancy resorts.

Generelt er det billigt at bo på Bali. Er du på lavbudget, er det et sted, du vil elske, men det er selvfølgelig også et sted, hvor du måske har råd til at flotte dig lidt.

Hvor du skal bo afhænger helt af, hvad du vil med din ferie. Fest og farver så er det i Kuta, mens Sanur er pakketuristernes højborg, hvor de har alt inden for rækkevidde. Vælg Seminyak, hvis det skal være trendy og Ubud, hvis du er skabshippie eller glad for kunst og kultur. Backpackerne tager helst til Ubud og Lovina.

Vil du bo godt og billigt, så se mere i indlægget De bedste billige hoteller på Bali. Det kan være svært at vælge hotel på Bali, men vi har fundet en række rigtig skønne overnatningssteder til en god pris og som samtidig får fremragende anmeldelser på Tripadvisor og hotels.com.

God hoteller på Bali

I Sanur kan vi anbefale Taksu Sanur Hotel, der er et populært sted, hvor du får rigtig meget for pengene. Normalt er vi ikke til kæmpehoteller, men i Nusa Dua er Melia et godt sted med en lækker pool.

Hopper vi til sydvestkysten og feriebyerne omkring Kuta, så skal du se nærmere på f.eks. Tijili Seminyak og Courtyard by Marriott, der begge ligger i Seminyak. I Legian er der også Pullman Bali Legian Beach og vil du bo i hektiske Kuta er det værd at tjekke AlamKulKul Boutique Resort.

Få byer som Ubud har så mange gode og billige overnatningssteder. Det kan være svært at vælge, men vi anbefaler f.eks. Sapodilla, Sri Ratih Cottage og det dejlige Alaya Resort. Til nordkysten og Lovina, hvor Pandawa Villages er et af de bedste valg.

Fleksibel pakkerejse hos dansk bureau

Vil du have fly. hotel og transport inkluderet i din rejse, så har flere danske bureauer Bali på programmet. F.eks. Bravo Tours, der har en god og overskuelig side, hvor du nemt kan se udvalget.

Her tilbyder man også rundrejser – se f.eks. dette øhop, der inkluderer Bali, Gili og Nusa Penida. Natur- og kulturelskere vil måske synes bedre om rundrejsen, der kombinerer Bali og naboøen Java.

bali-copyright-pixabay
Noget af det bedste ved Bali er de mange gode og billige overnatningssteder

Aktiviteter og seværdigheder

Bali har et væld af spændende oplevelser. Du kan ikke undgå at få øje på den meget fremmedartede kultur med optog, templer og ceremonier. Balineserne er hinduer og har et kastesystem, der nogenlunde ligner det indiske.

Religion fylder meget i hverdagen og konstant bliver der ofret til guderne. Ved større højtider kan du opleve farverige optog og et besøg i et tempel er et must.

Den skønne indonesiske ø er ikke kun kultur, men bestemt også gode naturoplevelser. Her er vandfald, jungle og smukke risterrasser. Bali har aktiviteter og seværdigheder til mange ugers ferie, og vi giver gerne et bud på, hvad du skal opleve:

Besakihtemplet

Balis vigtigste tempel ligger smukt i 1000 meters højde op ad vulkanen Gunung Agung. Faktisk er der tale om 23 forskellige templer, hvor det vigtigste er Pura Penataran Agung. Det er ikke det mest imponerende af templerne, men på det store område, der menes at være 2000 år gammelt, får du et godt indblik i balinesernes religiøse liv.

Gunung Kawi og Pura Tirta Empul

To af Vores favoritter på Bali. I bunden af en pragtfuld dal med risterrasser ned ad bjergsiderne ligger Gunung Kawi, der er et af øens ældste monumenter. Stedet siges at være opført af et Balis gamle kongeriger, og her er der gamle bygninger, der efterhånden er overtaget af skoven.

Det er ren Indiana Jones at gå på opdagelse her, hvor der også er enorme udskæringer i klipperne, der skulle gøre plads til figurer af kongerne. Pura Tirta Empul er et herligt tempel, hvor du kan se balinserne bade i de hellige pools og bringe offergaver til de spændende ceremonier.

Tegallalang og Jatiluwih risterrasser

Balis skriggrønne risterrasser er et de smukkeste syn man kan tænke sig. Snorlige ligger de i dalene og takket være et avanceret vandingssystem kaldet subak, kan man høste ris 3-4 gange om året. Risterrasserne i Jatiluwih og Tegallalang er mest berømte. Sidstnævnte er nemmest tilgængelig, mens Jatiluwih er smukkest og mest imponerende.

Flotte risterrasser

Lake Bratan og Pura Ulun Danu Bratan

Jo, nogle vil nok finde området omkring Lake Bratan overrendt, men det er der en grund til; her er vidunderligt smukt. Heroppe i over 1.300 meters højde kan du se det lille berømte tempel Pura Ulun Danu Bratan ligge i kanten af søen med de ofte skyindhyllede bjerge i baggrunden. Det er et sted, du ofte ser på billeder fra Bali og et must-see.

Gunung Agung

For eventyreren og de, der elsker trekking er Balis højeste bjerg Gunung Agung en legeplads. Heroppe i 3.000 meters højde er landskabet markant anderledes end det ellers frodige Bali, og du har mulighed for at overnatte eller tage på et såkaldt sunrise trek, hvis du vil opleve en af smukkeste solopgange, du nogensinde kommer til at se.

Paradisøerne mod øst

Balis strande er udmærkede, men ikke paradisiske. Den slags finder du til gengæld på de meget små øer mod øst. Nusa Lembongan ligger tættest på, men vil du have god dykning, gang i gaden og skønne strande, så book et par nætter på en af Giliøerne. Gili Trawangan er størst og mest turistet, og her kommer der både backpackere og high-end turister.

Bali har også et væld af aktiviteter. Du kan også opleve danseshows, prøve kokkeskole eller deltage i frivilligt arbejde. Du har også mulighed for at lære at male og dyrke yoga. Tag en cykel- eller vandretur i rismarkerne.

Lombok

Balis største naboø mod øst hedder Lombok. Selvom det kun tager 20 minutter at flyve dertil fra Bali, så er det som an komme til en helt anden verden. Den sydlige del af øen er tør og flad, men er ved hjælp af vandingssystemer fyldt med rismarker.

Mens befolkningen på Bali er hinduer, så er man overvejende muslimer på Lombok. Religionen er dog blandet med gamle traditioner og nogle steder animisme, hvilket giver en meget moderat udgave af islam.

Lomboks største ferieby hedder Senggigi, der ligger på den nordvestlige del af øen. Kysten er lang, og her og der ligger resorts direkte ud til stranden. Selve Senggigi by er et mindre ferieområde med masser af restauranter. Nattelivet er begrænset, men især langs hovedgaden findes en stribe barer.

Stranden langs kysten nord og syd for Senggigi svinger meget i kvalitet. Nogle steder er der mørkt sand, andre steder turkisblåt vand med svajende palmer, og så kan du også finde mere paradisiske områder med hvidt sand.

Lomboks bedste strande ligger langs sydkysten ved Kuta (ikke at forveksle med byen af samme navn på Bali), der kun har begrænset turisme.

De største attraktioner på øen er udflugter til og omkring Mount Rinjani på den nordlige del af Lombok. Her finder du et enestående landskab omkring vulkanen, der er som en magnet på trekkere.

En anden attraktion er et besøg på en af Giliøerne, der ligger i havet omkring Lombok. Der findes i alt 21 giliøer, men langt de fleste tager til Gili Air, Gili Meno og Gili Trawangan, der ligger tæt ved Senggigi, men du har også mulighed for at opleve paradisstrande og god dykning på de mere ukendte giliøer.

Et af Lomboks mange smukke vandfald

Mad og drikke

Som internationalt feriested har Bali et utal af spisesteder med mad fra hele verden. Er du på lavbudget som os, så er det om at holde sig til det lokale køkken, der ikke bare er billigst, men også bedst.

Naturligvis kan du på de dyre hoteller og restauranter få gourmetmad i verdensklasse, men balinesisk mad er aldeles fremragende og adskiller sig ikke væsentligt fra det du får serveret andre steder i Asien.

Ris- og nudelretter er således i fokus, og du kan få curries som i Thailand. Bali har dog sine specialiteter som f.eks. helstegt pattegris og rendang, der er langtidstest oksekød.

Prisniveauet på spisestederne er lavt, og Bali er således et perfekt sted for budgetrejsende, der ønsker god kvalitet til billige penge. På de lokale warungs behøver et aftenmåltid ikke koste meget mere end 15-20 kr., men spiser du i gadekøkkenerne eller hos hawkerne, så kan det faktisk gøres billigere.

Natteliv

Bali har et veludviklet natteliv. Det er i Kuta, der er mest gang i den, og det er her du finder de mere mainstream barer, klubber og diskoteker. Seminyak er mere mondænt, mens Sanur er forholdsvis rolig uden på nogen måde at være kedelig.

Balis bedste beach clubs

Bali tilbyder et alsidigt mix af af beach clubs, der primært ligger på den sydlige del af øen. Nogle har taget den typiske middelhavsstil til sig, mens andre steder er mere lokale.

Med verdensklassekokke, der fremtryller lækker mad og farvestrålende cocktails kreeret af dygtige bartendere, gør disse beach clubs ferien lidt sjovere.

På vestkysten er der de smukkeste solnedgange

Rejsen dertil og transport

Ind og ud

Du lander i Denpasar lufthavn, der ligger på den sydlige del af Bali. Det er en international lufthavn med forbindelse til bl.a. Singapore, Bangkok, Amsterdam og Kuala Lumpur. Søg og sammenlign flybilletter her. Fra lufthavnen kan du tage en taxi, få dit hotel til at hente dig eller du kan booke transfer hjemmefra.

Bali har naturligvis en hel del tourbureauer, der kan tilbyde et udvalg at udflugter. Du kan også tage ud i det blå på egen hånd ved hjælp af taxierne, der synes at holde på hvert gadehjørne. Og husk så også, at som så mange andre steder i Asien, så vil dit hotel eller guesthouse med glæde hjælpe til med både udflugter og transfers.

Vil du have en rejse med alt inkluderet – fly, hotel, transport m.m. – så kan du se efter en pakkerejse hos dansk rejsebureau her.

At komme rundt

Du kommer ikke til at mangle kørelejlighed på Bali. Dit hotel kan helt sikkert sørge for transport, men især i de store turistområder er der tourbureauer og taxier, der står klar til at køre dig på udflugt eller næste overnatningssted.

Praktisk information

Valuta

Valutaen i Indonesien hedder rupiah, og dem kan du hæve i kontantautomater, der ligger overalt i byerne. Hoteller og bedre restauranter accepterer som regel Visa og Mastercard, men det er en god idé at have kontanter på dig til f.eks. drikkepenge og hvis du skal handle på markederne.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste barer, hoteller og restauranter og har som regel en del praktisk information samt kort med angivelse af f.eks. nærmeste hospital og turistinformation.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Bali anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Indonesien og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Bali har det bedste vejr fra juni til oktober, hvor solen for det meste skinner fra en skyfri himmel. Forvent temperaturer på 30°-32° C.

I slut oktober/november starter den våde periode, der giver et godt stykke over 100 mm regn pr. måned. Temperaturen i perioden ligger på 29°-31° C, men i april stiger temperaturen og regnbygerne bliver færre. I april og maj kan termometret ramme 34° C.

Bali
29°
few clouds
83% humidity
wind: 5m/s WSW
H 30 • L 26
29°
Fri
29°
Sat
29°
Sun
29°
Mon
29°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Bali

Vores Bali guide har selvfølgelig også et kort over øen, hvor bl.a. hoteller, seværdigheder og spisesteder er markeret.

Bali guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Bali her og få prisgaranti
Søg og sammenlign flybilletter til Bali
Find pakkerejser til Bali hos dansk rejsebureau her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du kiggede forbi vores Bali guide – du kan altid finde mere information på den officielle turisthjemmeside indonesia.travel.

5 Comments

    • Hej Flemming. Tak for de pæne ord. Februar er ikke den bedste måned, hvis du vil have sol på Bali. Vælg i stedet for sommermånederne, hvis muligt.

      Mange hilsner herfra

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*