Sommer i København

Hovedstaden er lys og åben med få kilometer til stranden

Nogle synes måske, at sommerferie og storby er et dårligt match. Men kommer du fra provinsen og har lejet sommerhus på Sjælland, så er det oplagt at besøge København.

Uanset hvor du bor på øen, så kan hovedstaden nås på en dagsudflugt. Et par overnatninger er selvfølgelig det mest optimale, men man kan sagtens få et indtryk af hovedstaden på en dag.

Kør ikke for tidligt af sted. Selvom det er sommer og mange har ferie, så er der en del trafik ind mod København om morgenen. Hvis du ankommer til byen mellem kl. 9.30 og 10.00 skulle du være ude over de værste køer.

Nogle vil måske foreslå at stille bilen og tage tog eller metro ind til centrum, men af en eller anden grund prioriterer man ikke kollektiv trafik i Danmark, så selvom du sandsynligvis kommer til at betale et par hundrede kroner for at parkere, så er det afgjort billigere end togbilletter til hele familien.

Strøget og de hyggelige sidegader

Det underjordiske parkeringsanlæg i Nyropsgade er et godt sted at stille bilen. Det ligger i centrum kun 8-10 minutters gang fra Rådhuspladsen og Strøget. Den lange gågade er som regel proppet med mennesker, men det er et glimrende sted at slentre og måske shoppe. Priserne er dog høje, og på Strøget ligger flere meget dyre mærkevareforretninger.

Selvom det er oplagt at følge Strøget hele vejen ned til Kgs. Nytorv, så må du ikke undlade at gå ned ad sidegaderne. Kvarteret, engang kaldet pisserenden, med Studiestræde, Larsbjørnsstræde og Sankt Peders Stræde er anderledes og hyggelig. Førstnævnte gade ender ved den bombastiske, men imponerende Vor Frue Kirke.

Amager Torv på Strøget er en af Københavns centrale pladser, og her kan du følge en anden af byens populære gågader, Købmagergade. Modsat vil du se statuen af Københavns grundlægger, Biskop Absalon, der nærmest overvåger Christiansborg og et af byens ældste områder, Gammel Strand.

Går du videre ad Strøget når du snart Kgs. Nytorv med det Kongelige Teater. København er nem selv at udforske, men vil du have et dybere indblik i hovedstaden kan du tage med på en byvandring.

Christianshavn – Københavns hyggeligste bydel

Nyhavn er et must at besøge

På varme sommerdage er Nyhavn lige ved siden af nok mere interessant. Den lille kanal var i gamle dage et berygtet sted med fulde sømænd og letlevende piger. I dag er det et pænt sted hvor turister og lokale fra København og omegn mødes.

Barerne og restauranterne er her stadig – prisniveauet er højt, men de fleste sætter sig på bolværket med et par kølige øl fra den lokale købmand, der har kronede dage. Nyhavn er ganske enkelt et must at besøge når solen skinner og temperaturen er over 15 °C. Det emmer af liv, og gademusikanter er med til at løfte den i forvejen glade stemning.

Nyhavn er også start- og slutsted for havnerundfarten, og har du ikke tid til at gå på sightseeing til Københavns mange seværdigheder, er det helt perfekt at kunne opleve de fleste af dem fra søsiden.

Der kan vælges mellem Stromma i starten af Nyhavn eller Nettobådene, der ligger lidt oppe ad kanalen. Det er nogenlunde samme tur, der er på programmet, nemlig forbi Den lille Havfure, Den Sorte Diamant, Christianshavn, Amalienborg og kanalen ved Gammel Strand med Christiansborg, Børsen og Nationalbanken.

Du kan også selv prøve at sejle på kanalen ved Christianshavn, men har også mulighed for at leje en båd med kaptajn – perfekt til familien. Christianshavn, der er Københavns hyggeligste bydel kan også opleves til fods.

Tag en dukkert ved Ofelia Beach

Tag en dukkert – vælg mellem strand eller havnebad

Vil du have en dukkert, er der flere muligheder. Vandet i havnen er så rent at man kan bade – vælg mellem havnebadet på Islands Brygge eller det mindre område ved Ofelia Beach, der ligger lige bag skuespilhuset.

Er du mere til en rigtig strand, er der kun få kilometer til Amager Strandpark, hvor der er masser af plads. Har du parkeret bilen er det alligevel nemt at komme derud – tag metroen og stå af på stationen ved Italiensvej.

Vi har selvfølgelig ikke glemt Tivoli – den gamle have er et pragtfuldt sted på gode sommerdage. Det er nok mest sjovt for de mindre børn, men at opleve stemningen og de smukke blomster er bestemt også en god oplevelse. Du kan få endnu flere planter og blomster, endda en del sjældne af slagsen, i Botanisk Have.

Du kan selv gå rundt i det smukke område, men der er også mulighed for rundvisninger. Når du nu er ved Botanisk Have, så skal du også se Rosenborg Slot, der ligger lige overfor. Det blev opført som lysthus af Christian 4. i starten af 1600-tallet.

Torvehallerne – et rigtigt populært sted

Prøv Københavns gode restauranter

I skal også have noget at spise. Hovedstaden byder på mad af enhver art og fra det meste af verden. De senere år er København flere gange blevet fremhævet som en fremragende madby, der kan byde på en stribe toprestauranter (få 1/3 skåret af prisen på 75 af Københavns bedste restauranter).

Er det varmt nok, kan du vælge nogle af de hyggelige udendørs spisesteder – f.eks. i Nyhavn eller på hyggelige Gråbrødre Torv. Du kan også spise udendørs ved nogle af Københavns hotteste steder som f.eks. Kødbyen, Torvehallerne eller Broens Gadekøkken.

Vil I gerne prøve nogle af Københavns gamle beværtninger og måske få et indblik i historien, så kan man vælge en af vinstuerne – f.eks. Hviids Vinstue på Kgs. Nytorv. Stedet er ca. 300 år gammelt og fyldt med stemning og atmosfære. Du kan også spise i Husmanns Vinstue på hjørnet af Vestergade og Larsbjørnsstræde.

På Frederiksberg, lige ved zoo og Frederiksberg Have, ligger en håndfuld af de gamle familiehaver, der serverer god dansk frokost. Området består af huse, der oprindelig hørte til Frederiksberg Slot.

I gamle dage blev de brugt til familieudflugter, og man kan næsten ikke forestille sig noget mere dansk end disse haver – f.eks. Krøgers Familiehave. Der er en god bid vej fra centrum af København til Frederiksberg når man først har parkeret bilen, men haverne kan eventuelt prøves til en sen frokost på vej hjem.

Som nævnt kan det anbefales at tage et par overnatninger i København, der har rigtig meget at byde på. Book hotel med rabat eller se tilbud på miniferie i København. Vil du bo et sted på Sjælland, så find et stort udvalg af sommerhuse her.