Det milde vinterklima og garanteret solskin om sommeren gør Costa del Sol til et oplagt helårsrejsemål. Fra havnen i Algeciras til byen Almeria ligger solkysten, der årligt modtager hundredetusinder af turister, som flygter fra kulden i nord.

Du finder skønne strande, gemte bugter, hvidvaskede huse, nye lejligheder, golfbaner, souvenirbutikker, fast-food-restauranter og fiskerbåde. Costa del Sol har det meste til en badeferie, men synes du at kysten er spoleret og overbebygget, så tag en tur op i bjergene til de små landsbyer, der giver et helt andet billede af Sydspanien end det travle ferieområde.

Eller hvad med at tilbringe noget tid i Malaga? Byen er inde i en rivende udvikling, der gør den til en af Europas hippeste destinationer. Takket være en milliardinvestering i kulturelle projekter, der involverer nye museer og gallerier, er verdens øjne rettet mod Malaga.

Sammen med de nye seværdigheder har byen god shopping, skønne restauranter og et pulserende natteliv.

costa-del-sol-1075-2

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Charterrejser til Costa del Sol – se tilbud lige nu
Book hotel på Costa del Sol med prisgaranti
Find billige flybilletter til Costa del Sol – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer
Lej en bil på Costa del Sol – sammenlign priser hos de store selskaber her

Strande og ferieområder på Costa del Sol

På solkysten ligger strandene på stribe, og hver ferieby har sit hovedområde med liggestole og parasoller. Stranden i Torremolinos, der er kystens ældste og travleste by, er hele ni km lang, og består af gyldent sand. De ni km er delt op i to dele, nemlig Playamar og La Carihuela, og især på sidstnævnte strand er der mange strandbarer, hvis du skulle få brug for en forfriskning.

I nabobyen Fuengirola finder du en næsten lige så lang strand som i Torremolinos. Her ligger også en fin promenade, der netop er renoveret. Stranden har roligt vand og er glimrende til børn. Strandbarer sørger for mad og drikke.

Længere mod vest dukker Marbella op. Byen har længe været et mondænt sted, men er også kendt for sine gode strande. Mest populær er de centrale strande Puerto Banus og La Fontanilla, der har alle faciliteter som solstole, parasoller, brusere og strandbarer.

I tilknytning til Puerto Banus findes flere af verdens bedste beach club, f.eks. Buddha Beach, Puro Beach og Nikki Beach. Det er stedet at se jetsettet, og priserne er derefter.

Umiddelbart øst for Marbella ligger måske de bedste strande. Den skønne Cala Honda samt Cabopino, der har fint sand og mange steder lavt vand. Her er der små sanddyner, klitter og skyggefulde træer, der omkranser stranden. Cabopino er meget besøgt, og stranden er i øvrigt naturisternes foretrukne strand på denne del af Costa del Sol.

costa del sol

Malaga er hovedbyen på solkysten. Her hedder stranden La Malagueta, der er en 2500 meter lang strand med sand importeret fra Sahara. Lige vest for Malaga By, på vejen mod Torremolinos, ligger Guadalmar Beach, der er officiel naturiststrand. Ved selve hovedstranden er det et mix af naturist og tekstil, men går du til højre, er der næsten 100% naturister.

Også øst for Malaga ligger feriebyerne og strandene som perler på en snor. Tidligere var dette område ikke så udviklet som de store turistbyer vest for Malaga, men med årene er det blevet svært at se forskel på de to områder.

Første større badeby er Torre del Mar, der ikke adskiller sig væsentligt fra de øvrige byer på kysten. Også her finder du en lang strandpromenade og en meget besøgt strand med solstole og parasoller på række.

Videre mod øst, ca. 52 km fra Malaga, ligger byen Nerja, som mange nok vil finde mere interessant. Strandene er glimrende, og der ligger flere gode småbugter omkring byen, hvor man kan bade ugenert. I centrum af byen er kysten delt op af klipper, og strandene her hedder Burriana, Calahonda, Carabeo og Carabeillo.

Både øst og vest for byen findes andre rigtig gode strande, f.eks. Maro. Er du til nøgenbadning, er der også gode muligheder for det. Stranden Cantarrijan er stedet at besøge, her samles naturister fra hele Europa for at nyde sol og hav i bar figur. Der er et par strandrestauranter og solstole og parasoller kan lejes.

Hotel/overnatning på Costa del Sol

Hvor man vælger at bo langs solkysten afhænger helt af hvordan man ønsker sin ferie. Det nemmeste er at gå i fodsporene på de tusinder af andre turister, der booker værelse på et af de utallige næsten ens hoteller, som ligger på Costa del Sol.

Det er ret tydeligt, at byggeriet af de mange høje hoteller er sket før ordet byplanlægning fandt vej til ordbogen, og det er bestemt ikke alt, som er lige kønt. Men hvad gør det, hvis man bare skal have et sted at sove og ligge på stranden det meste af dagen?

Torremolinos, Fuengirola, Benalmadena og Torreblanca er meget det samme, og det er her turismen er koncentreret. I byerne findes selvfølgelig steder, der skiller sig ud, og de kan måske være værd at gå efter. I Marbella, der traditionelt har været lidt eksklusiv, kan man ikke overraskende finde dyrere hoteller med alt hvad hjertet begærer.

Costa del Sol er et klassisk charterrejsemål – du kan se et kæmpe udvalg af charterrejser her eller tjekke vores anbefalinger herunder.

Vores anbefalinger
Hotel Sol Don Pablo
Hotel Occidental Fuengirola
Hotel Palia Las Palomas

Udover de talrige hoteller er kysten også fyldt med privatejede lejligheder, der ofte har en swimmingpool tilknyttet. Overvej om I skal droppe hotellet og i stedet for bo i egen lejlighed/bungalow et sted langs kysten.

Vil du have en anden oplevelse af Solkysten end de fleste andre turister, så prøv at booke et guesthouse/hotel i en af Malagas ældre huse, der er lavet om til overnatningssted. Det er som regel rigtig hyggeligt steder, men du skal ofte booke i god tid i forvejen. Se også indlægget De bedste voksenhoteller på Costa del Sol.

Vil du bo rigtig godt til en pris, der er til at betale, så se nedenstående hoteller, der alle får gode anmeldelser. Book dem her med prisgaranti.

Hotel
By/Sted
Til strand
Hotel Villa Flamenca
Nerja
500 m
Se pris
Hotel Los Patos Park
Benalmadena
300 m
Se pris
Hotel IPV Palace & Spa
Fuengirola
0 m
Se pris
Hotel Carmen Teresa
Torremolinos
400 m
Se pris
Riu Nautilus
Torremolinos
25 m
Se pris
Essence Hotel Boutique & Spa
Torremolinos
150 m
Se pris
Hotel California
Malaga
300 m
Se pris
The Marbella Heights
Marbella
3 km
Se pris
Hotel Palacio Blanco Velez
Vélez-Malaga
8 km
Se pris
Hotel Casa Rosa
Benalmadena
3,5 km
Se pris

costa del sol

Ting at opleve på Costa del Sol

Selvom hele solkysten er plastret til med store hoteller i mere eller mindre interessante feriebyer, så er der i køreafstand mange rigtig gode seværdigheder af både kulturel og historisk karakter. Det er et must at leje en bil, og når du har gjort det, så tag allerførst en tur op i bjergene bag kysten.

På trods af, at Costa del Sol har været populært feriested i mere end 50 år, så er det som om at livet er gået i stå i mange af de små charmerende byer i bjergene. Der er adskillige hyggelige landsbyer med hver deres særpræg, en af de mest populære er Mijas, den hvide andalusiske by ligger lige bag Fuengirola.

Som nævnt i indledningen, så har Malaga udviklet sig til en by, der ikke bare er et transitsted, men som har rigtig meget at nyde på. For et års tid siden åbnede Centre Pompidou, det første af en række pop-up versioner af det berømte parisiske galleri, der er planlagt udenfor Frankrig.

Det interessante galleri er beliggende ved det trendy havneområde i en lav hvid bygning med en kæmpe glaskuppel.

Entréprisen på ca. 70 kr. er godt givet ud for et kig på de 90 værker af bl.a. Miro, Picasso og Magritte. Malerierne er udlånt af Pompidou i Frankrig, og her er også en udstilling om dans og koreografi foruden et fantastik rum med selvportrætter af bl.a. Francis Bacon og Frida Kahlo.

Men Pompidou er blot det seneste store skridt mod at brande Malaga som “Museernes by”. Du finder også den første afdeling af St. Petersburg’s Statsmuseum udenfor Rusland, der netop er åbnet i en gammel tobaksfabrik. Naboen er Malagas Automobilmuseum, der er en bemærkelsesværdig udstilling af biler, mode og kunst.

I 2016 vil museet for kunst og arkæologi fuldende den brede vifte af kulturoplevelser, der i dag er en del af Malaga, og som også inkluderer Picassomuseet, der hylder den store kunstner, som blev født her i byen i 1881.

Det som adskiller Malaga fra andre lignende byer er, at museer og gallerier lige nu er forholdsvis tomme, behageligt små og så er de i gåafstand fra hinanden.

Allerede før de nye investeringer havde Malaga noget at byde på. Tag blot en tur gennem den gamle bydel, hvor pragtfulde gamle huse med smukt dekorerede balkoner flankerer de smalle gader og store pladser.

Cafélivet under palmerne er det nye Spanien, der møder Andalusiens traditioner. Bydelens største seværdighed er den store katedral, hvis tårn rager højt op over byen.

Hovedattraktionerne i byen er fyldt med spændende historie. Det mauriske fort Alcazaba, der regnes for det bedst bevarede i Spanien, ligger med udsigt over Malaga og blev opført af Emiren af Cordoba. Det blev primært benyttet som forsvar mod datiden pirater, der huserede i Middelhavet.

Også det smukke Castillo de Gibralfaro er fra maurisk tid. Det ligger lige så smukt som Alcazaba og er mest kendt for at være under belejring af de katolske monarker Ferdinand og Isaballa. Nær Pompidou kan du tag en gåtur i byens botaniske have, der regnes blandt Europas bedste. Den frodige oase er fyldt med palmer, eksotiske planter og syngende fugle.

I byen Nerja kan man udover en god vandretur i gaderne opleve Cueva de Nerja, den store grotte med stalagmitter og stalakitter. Besøg også Europabalkonen, hvorfra man har en fin udsigt.

Uanset om man allerede er i Nerja eller et hvilket som helst andet sted på Costa del Sol, så er et besøg i den fantastiske by Granada et must. Her kan du udover byen opleve den gamle mauriske bosættelse Alhambra.

For foden af Sierra Nevada, på en klippetop 700 m.o.h., ligger Alhambra, der oprindelig blev bygget som militæranlæg, men senere, i det 13. århundrede, fungerede stedet som royal bolig. I dag kalder man Alhambra for et citadel, det er yderst velbevaret og med tydelig arabisk indflydelse.

Kører man vest for Malaga er man på vej til flere gode seværdigheder. Først kan man gøre et stop i den mondæne ferieby Marbella og slå et smut forbi Puerto Banus, byens havn, hvor man kan se rigmændenes enorme yachts.

Videre mod vest er det oplagt at køre til Gibraltar-klippen, hvor du kan tage en vandretur i naturparken for at se spektakulære klipper og måske få øje på en abe, det eneste sted i Europa, hvor der lever vilde aber. Grotten, St. Michaels Cave, er en anden seværdighed ved Gibraltar.

Hvis du efter mødet med aberne har fået lyst til en bid af Afrika, så tag ned til havnebyen Algericas, hvorfra der dagligt afgår færge til den spanske enklave i Nordafrika, Ceuta. Herfra er det muligt at tage en smuttur ind i Marokko.

Har du mulighed for at tage et par dage ud af kalenderen, så kør mod nordvest, op til den vidunderlige by Sevilla, hvor smuk arkitektur, flamenco og gode spisesteder er i fokus. Byen har ligesom Granada og Alhambra været under arabisk indflydelse, og det ses tydeligt. Blandt mange gode ting at se her er det royale palads, Alcázar.

Besøg også: Costa de la Luz - det ægte Andalusien
Med lummervarme solbeskinnede bjerglandsbyer og brede vindblæste strande er Costa de la Luz et lille stykke Spanien, som det var engang. En lille overset hemmelighed, der tiltrækker en bred skare af besøgende, som alle jagter det autentiske Andalusien.

Tarifa
Kyststrækningen, der består af strande og lange og smukke naturreservater, begynder ved udmundingen af Guadianafloden ved den spansk-portugisiske grænse og fortsætter mod øst til Tarifa. Den lille by er stedet, hvor Andalusiens teenagere samles for at surfe, feste og campere i sanddynerne under morbærtræerne. Det er et sorgløst liv, der leves her. På det lille stykke strand ved hotel Arte y Vida går de løse hunde rundt blandt fyre med dreadlocks og piger i g-streng. I Tarifa er hippietiden ikke helt slut endnu.

Cádiz
Cádiz ligger på en halvø. Byen er spændende og ægte spansk med sine mange smalle gader og plazaer. Highlights er katedralen med den gyldne kuppel og de gamle vagttårne, hvorfra man har en flot udsigt over byen og kysten. De tykke borgmure og tårnene blev bygget for at holde den berømte pirat Francis Drake ude af byen.

Som enhver anden spansk by, så har Cádiz også skønne markeder. Centralmarkedet er størst, og bedst om morgenen, men besøg også det knap så kendte Andalusi Marked, hvor du kan købe kunsthåndværk.

Er du filminteresseret så besøg La Caleta Beach, hvor flere scener til James Bond-filmen Die Another Day er indspillet. Fra stranden er der udsigt til to slotte, et meget specielt syn. La Caleta tiltrækker også en lang række kunstnere, der finder stedet smukt.

Huelva
Mange kalder Huelva for en af Andalusiens mest autentiske byer, og her finder du masser af kultur og historie. Det er en oplevelse at gå rundt i byen, hvor folk samler sig på caféerne. Overalt kan man se gamle charmerende huse og kirker, og det er Spanien, når det er bedst.

Omegnen byder på flotte landskaber, f.eks. saltsøer med flamingoer og det enorme delta Rio Guadalquivir, der har et rigt fugleliv. Fra Huelva er der heller ikke langt til bjergene. Det er heroppe de store pragtfulde skinker, der er en af områdets kulinariske specialiteter, har sin oprindelse.Jerez og Arcos
Jerez er Andalusiens femtestørste by. Herfra kan du tage på en lang køretur gennem de såkaldte Pueblos Blancos, bjergbyerne, og de nærliggende strande langs Costa de la Luz.

Arcos er flamencoens by, og her kan du opleve den lidenskabelige dans når den er bedst. Midt på byens torv kan du ofte opleve den intense dans, der får temperaturen til at stige. Flamenco er som et teaterstykke, der kan fastholde tilhørende til sidste sekund.

Nætterne i Jerez er varme og det kan være næsten umuligt at sove. På sherrybarerne langs Calle San Pablo er der fyldt til randen med kræsne lokale, der ved præcis, hvordan den slags skal smage. I den lidt lurvede by kan du gå gennem tavse stræder med store figen- og granatæbletræer og opleve en sjælden atmosfære, hvor det typisk spanske møder orienten og det gamle Grækenland.

Maurerne, romerne og fønikerne. Overalt er der levn fra de utallige besættere, men rundt om hjørnet kan Jerez ikke være andet end Andalusien. Grupper af lokale småsludrer på den her sociale måde som kun kan opleves i Sydeuropa. Ja, selv om natten kan man høre dem snakke. Hvad kan dog være så vigtigt, at man bliver nødt til at vække hele huset når alle burde sove?

Medina
Kryds de frugtbare sletter ved den kystnære Barbateflod i august, og du vil passere solsvedne marker med solsikker og hvede. På vej op til Medina ad stejle veje kommer du gennem den gamle mauriske port, og derefter er det næsten som om at man kravler lodret op til den gamle bydel. Medina er Europas ældste by, en status som Cádiz normalt gør krav på, men Medina var centrum for en fønisk koloni og senere en vigtig by i den romerske periode før Cádiz kom på landkortet.

Medina kan ved første øjekast synes forladt. Vinden suser om hjørnerne og gaderne er øde. Men prøv at stik hovederne indenfor på barene, hvor snakken går familier spiller kort, mens de spiser kirsebær. Medina er traditionel, og det virker som om at udviklingen er årtier om at nå herop i bjergene. Der bliver holdt siesta, og det er på faste tidspunkter.

Sådan er det også med årstiderne, siger man. Indbyggerne i Medina kigger på kalenderen, ikke på vejret. Den 1. oktober er det vinter, også selvom det er 28° C. I uger kan indbyggerne gå i uldne jakker og vente på vinteren, der måske først dukker op uger efter. Hvis man kan lærer noget af andaluserne, så er det tålmodighed.

Vejer
Byen Vejer rejser sig fra det flade kystland bag Kap Trafalgar med de blændende hvide saltsletter. Omringet af middelaldermure er det en af regionens absolutte juveler. En lys drømmeby med kirker, paladser og smukke trædøre, der giver adgang til fantastiske mosaikker fra dengang Andalusien var muslimsk.

Når man går ad de skæve gader langs gamle huse med jernbalkoner, så skiller Vejer sig virkelig ud fra den typiske Pueblo Blanco. Som resten af Costa de la Luz, så er Vejer også som et stykke Europa, der har taget det bedste fra Orienten, Afrika og det traditionelle Spanien. Et sjældent mix, som er svær ikke at holde af.

Mad & drikke

Tusinder af spisesteder ligger spredt langs hele solkysten. Her fås naturligvis alt fra den tarvelige turistmad til fin spansk gastronomi. Uanset hvilken slags mad du kan lide, så fås det med garanti et sted.

Det spanske køkken er varieret og lækkert, det er typisk middelhavsmad krydret med både arabiske og franske indslag. Man opdager hurtigt, at de fleste restauranter tilbyder det samme, pizza, steaks og fastfood, men der findes mange gode perler der er værd at besøge, her er nogle stykker:

Calima – Dyrt, men dejligt. Calima er populært og det forstår man godt. Det internationale køkken fremtryller utrolige kreationer. Reservation et must. I Marbella.

Hacienda Patagonia – En anden god restaurant med internationalt køkken, men primært lækkert kvalitetskød. Alt efter vejret bliver maden serveret på terrassen eller foran det åbne bål. Reservation anbefales. Ligger ved Hacienda Las Chapas 13 km øst for Marbella.

Fiskerbyen La Carihuela – Egentlig bare et havneområde ved Torremolinos, men her ligger en række gode fiskerestauranter der er værd at prøve.

I Malaga kan tage del i stemningen på det pulserende Atarazanas Marked før du besøger den skønne bodega El Pimpi, der har en flot udsigt over det romerske teater.

For seafood i topklasse skal du tage ud til stranden ved Pedregalejo i udkanten af byen, hvor lokale mæsker sig med friskfangede fisk som boquerones (friturestegte ansjoser), espetos (bbq sardiner på spyd) og tallerkener med kæmpe muslinger og rejer.

For moderne fusionsmad er det om at vende snuden mod gastrobarene i det kreative Soho distrikt, f.eks. KGB, hvor de hippe unge står i kø for at få et bord. “Sevilla er det samme som altid, Malaga er på vej videre”, siger man i byen, og det gælder i høj grad også maden.

Aften- og nattelivet er heftigt på Solkysten. Også her er Costa del Sol alsidig, i feriebyerne Torremolinos og Fuengirola er der dansebarer, diskoteker og natklubber. Mange af dem synes at tilbyde det samme, men der er selvfølgelig steder, der prøver at skille sig ud.

I Estepona kan du besøge Bikini Beach Bar, der er et glimrende sted at spise. Her er selvfølgelig underholdning og dj’s, der spiller den nyeste musik.

Lidt afsides, på Playa de Guadalmansa udenfor Estepona, er Heaven Beach Bar en gammel klassiker, der udefra ligner en ganske almindelig beach bar. Men her er liv og glade dage med flamenco, dj’s og god mad.

I Malaga er det mere lokalt, mens der i Marbella er poppet en stribe lækre beach barer op ved Puerto Banus. Både Puro BeachNikki BeachBuddha Bar og de øvrige barer i området henvender sig til jetsettet, de unge og smukke, og de, der gerne vil være hvor det sker.

Rejsen dertil og transport på Costa del Sol

Alle veje fører til Costa del Sol kunne man fristes til at sige, men sandt er det i hvert fald, at der ikke er mangel på muligheder for at komme til Solkysten. Mange charterbureauer har Costa del Sol på programmet, men det er lige så nemt og ofte billigere selv at booke fly og hotel. Fra både København og Billund er der direkte forbindelse til Malaga.

Få steder som på Costa del Sol kan det virkelig betale sig at leje en bil, der kan nemlig være langt mellem seværdighederne og byerne. Alle de store biludlejningfirmaer er repræsenteret i lufthavnen, men du kan med fordel booke en bil hjemmefra.

Alternativet til lejebilen er de offentlige busser. Der er knap 60 ruter fordelt over hele kysten, se mere om dem, priser og afgangstider på busselskabet Portillo’s hjemmeside.

Praktisk information

Valuta

I Spanien hedder valutaen Euro. Kontantautomater er udbredte i byerne ligesom mange butikker og restauranter tager kreditkort. Skal I handle på markederne er bo afsides er det en god idé at medbringe kontanter.

Mere info

En guidebog eller et kort over byen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Costa del Sol kan i princippet besøges året rundt. Vil du være sikker på sol og masser af varme, så er sommermånederne bedst. I denne periode kan det dog blive meget varmt med temperaturer over 35° C. Normaltemperaturen ligger dog omkring 30 °C.

Allerede tidligt forår kan temperaturen runde 20 °C og med varmt vejr langt ind i oktober, er Costa del Sol også populær i for- og efterårssæsonen. Vejret er dejligt i denne periode, og hvis du ser bort fra lokale helligdage, så er det som regel også et billigere rejsetidspunkt.

Malaga
17°
clear sky
73% humidity
wind: 4m/s WNW
H 26 • L 17
27°
Mon
26°
Tue
24°
Wed
25°
Thu
27°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Costa del Sol

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Charterrejser til Costa del Sol – se tilbud lige nu
Book hotel på Costa del Sol med prisgaranti
Find billige flybilletter til Costa del Sol – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Lej en bil på Costa del Sol – sammenlign priser hos de store selskaber her

5 Comments

  1. Prøv restauranten Casa Vieja på vejen fra Playa del Inglés til Fataga. Det er et hyggeligt sted, der er opført i et gammelt landhus. De lokale kommer her også, prøv det lækre grillede kød. Der er traditionel kanarisk musik i weekenderne.

  2. Jo, kysten kan måske være lidt forloren, men både Marbella og Benalmadena har gamle kvarterer, hvor du finder det rigtige Spanien. Her er brostensbelagte gader, gamle huse og hyggelige lokale barer og restauranter. En udflugt værd.

  3. I stedet for at fare forvirret rundt mellem de typiske turistrestauranter så tjek internettet for at finde de gode spisesteder. Prøv Tripadvisor, der er gode råd at hente. I Marbella er der flest gode restauranter, men ellers skal man se sig godt for.

    • Tak Jens – det er min ven Lars, der har kørt området tyndt og skrevet det rigtig gode afsnit.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*