Den italienske ø Sicilien er mere hot end nogensinde. Udover smuk natur, god mad og skønne strande, så er er Sicilien et skatkammer af spændende seværdigheder, hvor du kan få kulturoplevelser i verdensklasse.

Sicilien er en stor ø, der kan være meget forskellig fra øst til vest og fra nord til syd. I denne miniguide koncentrerer vi os om de mest populære områder og de største seværdigheder. Øen har selvfølgelig meget andet at byde på, men vi håber alligevel, at du får noget ud af vores Sicilien guide.

Sicilien

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Sicilien med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Sicilien – sammenlign priser her
Lej en bil på Sicilien – sammenlign priser hos de store selskaber her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Strande og ferieområder

Taormina

Smukke Taormina var allerede i det 18. århundrede tilflugtssted for velhavende europæere, der kom for det dejlige klima i vintermånederne. Helt hen i december kan man være heldig at se blomstrende jasmin og bougainvillea.

Byen ligger fantastisk med udsigt til Etna og har let adgang til mange af Siciliens bedste seværdigheder. Helt forståeligt er Taormina øens mest populære turistby.

I højsæsonen fra påske til oktober kan der være rigtig mange mennesker i byen, men Taormina er stadig et fantastisk smukt sted. De smalle bilfri gader i centrum er pragtfulde, og mange kalder Taormina for en verdens mest romantiske byer.

I området omkring Taormina findes flere strande. Mange af dem er med rullesten – det gælder bl.a. den billedskønne Isola Bella, der er temmelig besøgt i højsæsonen. Vil du spise godt og samtidig have en flot udsigt over vandet, så prøv restauranten Oliviero på hotel Villa Sant’ Andrea, der serverer rigtig god mad.

Giardini Naxos

Søger du en klassisk ferieby, så kunne Giardini Naxos være en mulighed. Byen ligger lige syd for Taormina og har en lang syrand, der er bedst mod syd. Flere steder er der strandbarer/restauranter, hvor du kan leje solstole og få lidt at spise.

Giardini Naxos har en hektisk strandvej, hvor det meste liv foregår. Her er et pænt udvalg af barer, restauranter og diskoteker. Byen går for at være et lidt billigere alternativ til Taormina.

Siracusa

Siracusa er en storslået by med græske rødder. Det var her matematikeren Archimedes boede. Siracusa oplever i disse år en opblomstring, hvor den gamle charmerende bydel Ortygia, der er omgivet af vand til alle sider, er forbundet til den nye bydel af tre broer.

Byens største seværdighed er Parco Archeologico, hvor du i det gamle teater fra de femte århundrede f.kr., kan opleve underholdning med fokus på det gamle Grækenland. Også byens flotte katedral, hvor der engang lå et græsk tempel, er værd at besøge.

Siracusa er for længst opdaget af turisterne, men man skal ikke mange kilometer udenfor byen for at finde det ægte Sicilien, der er en seværdighed i sig selv. Byen mangler hverken barer eller restauranter og er i vores øjne en god kombination af ferieområde og det charmerende Sicilien.

Ikke nok med at selve byen er fantastisk, så har Siracusa også nogle af Siciliens bedste strande. F.eks. Marianelli, San Lorenzo og Cala Mosche, der alle har faciliteter til badegæsterne.

Cefalu

Cefalu ligger ca. en times kørsel øst for Palermo. Det er en af Sicilien mest populære turistbyer, der ligger perfekt for udflugter til f.eks. Parco delle Madonie, Monreale Katedralen og selvfølgelig øens største by Palermo.

Cefalu er en fantastisk charmerende by med bl.a. smalle gader, hyggelige pladser og en række fine gamle bygninger. F.eks. den store katedral og Tempio de Diana – et gammelt romersk tempel, der ligger lige oppe over byen. Herfra har du selvfølgelig også en pragtfuld udsigt over Cefalu og kysten.

Byens strand ligger bogstaveligt talt inde i centrum. Et populært sted, men den hører ikke til Siciliens bedste. Det opvejes dog af den hyggelige by, der er et af vores favoritsteder på øen.

Trapani

På Siciliens vestkyst ligger Trapani, der er en mere autentisk turistby, hvor du har mulighed for at bo midt i den lokale dagligdag. Det vrimler ikke ligefrem med must-see seværdigheder, men det er en god base for at udforske denne del af Sicilien.

Et af byens hovedstrøg er den hyggelige gågade Corso Vittorio Emanuele, der er stedet af finde gode barer og spisesteder. Trapanis bystrande er ikke noget særligt, men i omegen finder du en stribe rigtig gode strande.

I selve byen kan du besøge katedralen San Lorenzo, det flotte rådhus Palazzo Senarorio og på kanten af Middelhavet tårnet Torre di Ligny, der i dag indeholder det arkæologiske museum. Herfra er der også en forrygende solnedgang.

Strande og ferieområder andre steder på Sicilien

Du kan selvfølgelig bo mange andre steder på Sicilien, der heller ikke mangler gode bademuligheder. Om du er til lidoer, små rolige bugter med rullestensstrande eller lækre sandstrande med klart vand, så findes det her.

Overnatning på Sicilien

Medmindre du har god tid og vil besøge hele Sicilien på din rejse, så er det en god idé at finde ud af hvor på øen du vil bo i forhold til, hvad du vil se og opleve. Afstandene er forholdsvis store, og det er de færreste, der kommer hele Sicilien rundt på samme rejse.

Uanset hvor du vil booke overnatning, så er der mange muligheder. Du skal bare finde ud af, om du er til f.eks. camping, bed and breakfast, klassisk resort eller et lækkert boutiquehotel.

De fleste turister, der besøger Sicilien lejer bil, og her er det værd at være opmærksom på, at det i byerne kan være svært at parkere – især hvis du booker overnatning i de gamle bydele.

Prisniveauet på overnatning på Sicilien er noget lavere end ved de mere populære feriesteder i Italien. Du kan booke overnatning på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de laveste priser og det største udvalg.

Vil du have fly, overnatning og eventuelt transport klaret hjemmefra, så kan en charterrejse være noget for dig.

Aktiviteter og seværdigheder på Sicilien

Sicilien byder på masser af aktiviteter og spændende seværdigheder. Vi anbefaler at leje en bil for på den måde at komme nemt rundt på øen og i eget tempo. Især i ferieområderne finder du selvfølgelig også tourbureauer, men du kan også booke hjemmefra på f.eks. Viator, der er en del af Tripadvisor.

Palermo

Palermos strategisk vigtige beliggenhed har i årtusinder bragt mange forskellige folkeslag til byen. Havnen var et vigtigt stop på datidens handelsruter, og både fønikerne, romerne, araberne og spanierne har sat sine spor i den kulturelle smeltedigel.

Et af de områder, der har masser af fine gamle bygninger er Kalsa ved havnen. Her ligger flere barokkirker og paladser, som løbende bliver restaureret. Højdepunkter i Palermo tæller bl.a. det gamle normanerpalads, Palazzo dei Normani, byens pragtfulde katedral og ikke mindst Capella Palatina, en smuk kirke fra 1140, som har fantastiske udsmykninger.

I Palermo finder du også gode barer og restauranter. Udvalget er stort, og byen er ved at udvikle sig til et rigtigt in-sted, hvor kvaliteten er i højsædet. Prøv f.eks. restauranten L’Ottava Nota, der serverer moderne italiensk mad.

Mondelllo er Palermos hovedstrand, et travlt sted, der ligger skønt mellem Monte Gallo og Monte Pellegrino. Her er lyst sand og klart vand, der tiltrækker både lokale og turister. Siciliens største by har oplevelser nok til flere ugers ferie og kunne nemt have sin egen guide.

Monreale Katedralen

Fra Palermo eller Cefalu er det nemt at besøge den imponerende katedral i Monreale. Den blev opført helt tilbage i 1100-tallet og står nu som et enestående eksempel på datidens arkitektur.

Det var normannerne, der byggede katedralen, som med sine smukke mosaikker er stærkt inspireret af den byzantinske arkitektur. Det er et sandt mesterværk, der er værd at køre efter, hvis du ikke bor i nærheden.

Etna

Vulkanen Etna er selvfølgelig også et af højdepunkterne på Sicilien. Det er muligt at tage kabelbanen op til det næsten overjordiske landskab, som du kan opleve til fods eller i særlige køretøjer beregnet til formålet.

En god måde at opleve Etna er på en guidet tur, der kan bookes med udgangspunkt i bl.a. Catania, Siracusa og Taormina. Turene kan have forskelligt indhold og fås både som privat- og gruppeture. Husk den rette påklædning. Alt efter årstid kan det være temmelig koldt på Etna.

Catania

Catania ligger på østkysten og er en større by. Mange turister lander i byens lufthavn for at rejse videre ud på Sicilien, men Catania fortjener faktisk et par overnatninger.

Først og fremmest skal du opleve den historiske bydel med de hektiske gader omkring Via Etnea, der fører op til Catanias flotte katedral. Du kan også se et lille romersk tetater, der er omringet af farvestrålende huse og næsten opslugt af byen.

Catania er i høj grad et sted, hvor du finder det autentiske Sicilien. Markederne og livet på barer og restauranter er grund nok til at besøge byen.

Noto

Selvom Noto kan spores tilbage til den græske og romerske periode, så er byen i dag mest kendt for sin enestående barokarkitektur. Noto er på UNESCOs verdensarvliste og hovedattraktionen er katedralen San Nicolo. Der er mange andre smukke bygninger, og en tur rundt i de charmerende gader er næsten som at træde ind i en anden verden. Noto ligger ca. 30 km fra. Siracusa.

Ragusa og Modica

Ragusa og Modica tilbyder lidt det samme som Noto; fantastisk barokarkitektur og masser af italiensk charme. De to byer ligger få kilometer fra hinanden og er nemmere at besøge, hvis I har base på den centrale sydkyst.

Ragusa og Modica er to af de byer, der blev ødelagt ved jordskælvet i 1693. Der findes således både en ny og gammel bydel, men heldigvis er genopbygningen sket med hensyntagen til den oprindelige arkitektur. Både Ragusa og Modica har overnatningssteder og glimrende restauranter. I Modica kan vi stærkt anbefale restauranten Taverna Migliore.

Tempeldalen i Agrigento

Adskillige folkeslag har været forbi Sicilien, der ligger strategisk perfekt i Middelhavet. Også grækerne har sat sine spor på øen, hvor templerne i Agrigento vidner om fordums storhed.

De er opført omkring år 500 f.kr. og flere af dem er utrolig velbevarede. Templerne er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Agrigento ligger centralt ud til sydkysten et godt stykke vej fra de nærmeste feriebyer.

Naboøerne

En oplevelse er det også at sejle ud til nogle af de små øer, der ligger ud for kysten. Her finder man nogle af Europas smukkeste strande med helt gennemsigtigt vand.

Lagunen på Pantelleria vil nok imponere de fleste. Andre muligheder er Lampedusa, hvor du finder Isole Egadi og Ustica samt Rabbit Beach, der er kåret til en af verdens bedste strande af TripAdvisors brugere.

Tættest på ligger De Æoliske Øer, der ligger lige nord for Sicilien og som du kommer til med færgen fra byen Milazzo.

Mad og drikke

Man spiser rigtig godt på Sicilien. Tidligere rejste de fleste kokke til fastlandet, men i dag bliver de hjemme, for lige nu er det på Sicilien det sker. Øen kan byde på alle former for restauranter, og populært siger man, at det var her fusionskøkkenet opstod. De fleste folkeslag, der kom forbi Sicilien har nemlig bidraget med noget til det lokale køkken.

Prøv retter som pasta med sardiner, de røde rejer fra Mazara del Vallo og caponata, der er unik for Sicilien. En sur-sød kold grøntsagsstuvning med bl.a. løg, kapers, oliven og aubergine.

Besøg også Palermos gadekøkkener, hvor der serveres sfinciuni, en slags pizza, der i sin originale form er med løg, tomat, oregano og forskellig slags ost. En anden hurtig snack er arancini, der er små dybstegte panerede kugler med fyld af risotto.

Under by- og områdebeskrivelserne kan du se forslag til spisesteder, men vi har samlet dem alle plus restauranter andre steder lige her:

• Restaurant Oliviero på hotel Villa Sant’ Andrea i Taormina
• Taverna Migliore i Modica
• Apollonion Asteria Da Carlo i Siracusa
• Al Tortellino i Catania
• Barone di Villagrande i Milo
• Ristorante Crocifisso i Noto

Bor du i lejlighed eller feriehus og skal selv sørge for maden, så er det bare om at besøge øens fantastiske markeder, hvor du kan vælge og vrage mellem lækre specialiteter og frisk fugt og grønt.

Vinelskere vil også føle sig som i paradis på Sicilien. Den gode mad ledsages bedst af de lokale vine, der holder høj standard. Især omkring Etna ligger mange vingårde, som du kan give et besøg og måske prøvesmage.

Du skal selvfølgelig også prøve øens fremragende is, som du kan få mange steder. Italiensk is er verdensberømt, og her er Sicilien med helt fremme, når det gælder lækker is, der ofte er eksperimenterende i smagene, men altid vellavede.

sicilien

Rejsen dertil og transport

Sicilien har to større lufthavne i Palermo og Catania. Ofte kan du flyve direkte til mindst en af lufthavnene fra Danmark. Der er dog tale om sæsonruter, så skal du besøge Sicilien udenfor sommerperioden, må du tage en mellemlanding et sted i Europa. F.eks. i Rom aller Amsterdam. Find de bedste og billigste flybilletter her.

Skal du bo i Palermo eller Catania, så kan du tage taxi eller offentlig transport ind til byen. Få steder som på Sicilien kan det dig betale sig at leje en bil. Afstandene er store, og det giver frihed til at komme rundt.

Et alternativ til bilen er f.eks. tog og bus. I denne Sicilien guide anbefaler vi bussen medmindre dit tog kører direkte til din destination uden skift. Forsinkelser er normale, og der er stor risiko for at du ikke når dit forbindelsestog.

Flere busselskaber kører på Sicilien, og de dækker stort set hele øen. Du kan klikke ind på f.eks. Sais Autolinee for at se ruter og priser. Segesta og Interbus er andre selskaber, men med hjemmesider kun på italiensk.

Praktisk information

I Italien bruger man euro. Kontantautomater er udbredte i byer og ferieområder. Det er en god idé at medbringe kontanter, hvis du skal på udflugt i de små landsbyer eller hvis du skal handle på markederne.

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Husk dog at give plads til eventyret. Gå rundt i gaderne eller kør ud i det blå – det er som regel sådan, du får de mest uventede oplevelser.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Sicilien har højsæson i juli og august, hvor priserne naturligvis også er højst. Sommermånederne kan også være en varm fornøjelse med temperaturer omkring 35 °C.

Med en beliggenhed i det absolut sydligste Europa er Sicilien et rigtig godt sted at besøge i forårs- og efterårsmånederne, hvor du som regel vil opleve varmt vejr og temperaturer over 20° C.

Begyndelsen af juni og september er et rigtig godt tidspunkt at besøge Sicilien. Priserne på overnatning er lavere og temperaturen ligger på lige under 30 °C.

Catania
20°
clear sky
65% humidity
wind: 4m/s WSW
H 26 • L 20
26°
Tue
27°
Wed
26°
Thu
25°
Fri
25°
Sat
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Sicilien

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Sicilien med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Sicilien – sammenlign priser her
Lej en bil på Sicilien – sammenlign priser hos de store selskaber her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*