Smukke Koh Samui bliver ved med at tiltrække en blandet skare af turister. Fra backpackere på lavbudget til high-end turister, der boltrer sig på de eksklusive resorts langs kysten. Musikelskere strømmer til klubberne, og gastronomer kan vælge og vrage blandt lækre restauranter med mad fra hele verden.

I dag ligner Koh Samui ethvert andet velfriseret rejsemål, hvor strandene er det store trækplaster. Men med årene har driftige investorer formået at lancerer øen som en destination med høj standard, når det gælder overnatning og restauranter.

En stor kontrast til det Koh Samui var engang; en fredfyldt palmeomkranset ø, hvor de lokale levede af fiskeri og eksport af kokosnødder.

Det var i starten af 1970’erne, de første rygsækrejsende kom hertil, og siden er der sket meget. Nord- og østkysten er næsten en lang ferieby, men utroligt nok er det stadig muligt at finde lange kyststrækninger, der endnu ikke er ramt af masseturismen.

Skøn sandstrand på Koh Samui

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Koh Samui og få prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter Koh Samui – sammenlign priser her
Book transport i Thailand her

Strande og ferieområder på Koh Samui

Chaweng Beach

Chaweng er Koh Samuis absolut største ferieområde. Stranden er yderst lækker med fint hvidt sand og krystalklart vand. Det må have været et vanvittigt smukt sted før turismen for alvor startede. I dag er her vandsport på stranden og adskillige hoteller, der heldigvis ikke er bygget højere end palmerne.

Byen er fuld af liv – langs hovedgaden ligger et hav af barer, restauranter og butikker, der primært sælger turistting. Byen har de seneste par år fået to populære områder, hvor du kan kombinere mad og shopping. Det ene er Chaweng Walking Street, hvor der sælges bl.a. souvenirs og kopivarer, og hvor der primært er lokale spisesteder.

Det andet sted er Central Festival. Et stort shoppingcenter med butikker, der minder om dem herhjemme og med lidt mere fancy spisesteder og coffeshops. Både Walking Street og Central Festival ligger ud til hovedgaden.

Er du til masser af shopping, et kæmpe udvalg af spisesteder og fest og farver, så er Chaweng lige noget for dig. Her er alt hvad hjertet begærer af muligheder for turisterne.

Lamai Beach

Der mangler heller ikke hverken barer, restauranter eller shopping i Lamai, men byen er væsentlig mindre end Chaweng. Den er også hyggeligere og lidt mere nede på jorden en nabobyen mod nord. Lamai Night Plaza overfor McDonalds er det naturlige mødested om aftenen – her kan du shoppe sko, bælter kopivarer og meget meget mere.

Lamai Beach er dejlig, men ikke så paradisisk som stranden i Chaweng. Både nord og syd for byen findes mindre bugter, hvor det er muligt at finde et hotel helt ud til stranden. En af dem er den 250 meter lange Silver Beach, der har hvidt sand og krystalklart turkisblåt vand.

Afslapning under palmerne

Bo Phut

Man skulle tro, at Koh Samui kun var for unge mennesker. Sådan er det slet ikke, alle aldersgrupper kommer her, og skal det være lidt pænt for 40+ generationen, så tager man til den lille by Bo Phut på øens nordkyst.

Her er opstået et hyggeligt turistcentrum i den såkaldte Fishermans Village, der er en stribe gamle kinesiske fiskerhuse, som i dag er omdannet til charmerende boutiquehoteller, gallerier, caféer og restauranter.

Den smalle bilfri gade er et pragtfuldt sted at slentre, og i byen kan du finde flere lækre resorts. The Wharf er et slags åbent shoppingcenter med mindre boder, der sælger bl.a. souvenires og kunsthåndværk. The Wharf er ligesom Fishermans Village et populært mødested om aftenen.

Mae Nam

Som en af Thailands absolut mest besøgte øer er det lidt af et mirakel, at der stadig findes rolige strande, hvor livet synes at gå sin gang. Sådan er Mae Nam på nordkysten. Stranden er ca. fem km lang, og selve byen har både barer, restauranter og en række butikker. Men alt er i mindre målestok og kun få opholder sig her.

Det er den pragtfulde sandstrand med klart vand, der trækker. Det er bl.a. i Mae Nam, du stadig kan finde billig overnatning beach front – steder, hvor der kun er få meter fra din seng til vandkanten.

Hotel/overnatning

På trods af størrelsen har Koh Samui et af Thailands absolut største udvalg af hoteller. Standarden går fra enkle huts/hostels over guesthouses og mellemklassehoteller til kæmperesorts og udsøgt luksus.

Mange steder har du mulighed for at bo direkte ud til stranden. På de fleste rejsemål i Thailand er den attraktive placering overtaget af de dyrere resorts, men på Koh Samui er det stadig muligt at finde billigere hoteller ved stranden. F.eks. ved Mae Nam Beach, mens flere mellemklassehoteller ligger beach front i både Lamai og Chaweng.

Som andre steder Thailand er det også på Koh Samui superbilligt at bo på hotel/guesthouse. Du får rigtig meget for pengene og selv på mellemklassehotellerne kan du forvente god service og en række faciliteter som f.eks. swimmingpool.

Se længere oppe under præsentationen af feriebyerne hvilket sted, der passer dig. Du kan booke hotel med prisgaranti her eller se mere i indlæggene De bedste billige hoteller på Koh Samui og Bo på stranden på Koh Samui på thailandrundt.dk.

samui-1075
Koh Samui er kendt for sine mange gode overnatningssteder

Oplevelser og aktiviteter

Koh Samui er ikke stedet, hvor du finder historiske monumenter eller kulturelle seværdigheder i topklasse. En tur rundt på øen kan dog være et fint afbræk fra dagene på stranden under den thailandske sol.

I turistbyerne findes der et hav af tourudbydere, der arrangerer en lang række udflugter på Koh Samui og de omkringliggende øer. Se mere herunder, hvor du får et overblik over attraktionerne til lands og til vands.

Øen rundt

Koh Samuis største seværdighed er den smukke natur på midtøen. Her finder du bl.a. jungle med de to vandfald Na Muang 1 og 2. Der er mest gang i vandfaldene i regntiden og lige efter. Det er muligt at bade i poolen under kaskaderne af vand.

Ikke langt fra hinanden på øens sydkyst finder du to af Koh Samuis mest bemærkelsesværdige seværdigheder. Ved Wat Khunaram kan du se den mumificerede munk Luang Phaw Daeng siddende iført solbriller i en glasmontre.

Hin-Ta og Hin-Ya er to stenformationer, der forestiller henholdsvis det mandlige og det kvindelige kønsorgan. Det er temmelig ordinært, men tiltrækker alligevel masser af turister.

Mere spændende er Koh Samuis hovedby Na Thon, der ikke bare har et fint autentisk ferskvaremarked, men også lidt historie i form af gamle kinesiske huse fra dengang, hvor Koh Samui havde en betydelig eksport af kokosnødder.

På den nordøstlige del af øen kan du besøge den store 15 meter høje Buddha, der er en slags vartegn for Koh Samui. Der er et tilhørende tempel og selvfølgelig en hær af souvenirsælgere. Tæt på Buddhaen ligger det noget større tempel Wat Plai Laem med den 18-armede Buddha.

Aktiviteter

Koh Samui har et stort udvalg af aktiviteter henvendt til turisterne. De kan stort set allesammen bookes hos et af tourbureauerne i turistbyerne. Af aktiviteter er snorkling/dykning nok den mest populære.

Der findes flere udbydere, og det er bare at vælge ud fra de farvestrålende brochurer. Snorkling foregår ofte omkring Ang Thong Nationalpark, mens den bedste dykning fås ved Koh Tao. Skal du alligevel til Koh Tao på din ferie, så spring dykkeudflugten fra Koh Samui over.

Af andre aktiviteter på Koh Samui kan nævnes f.eks. yoga, kokkeskole, thaiboksning og kajakture. Øen har også et par vandparker – perfekt til børnene. Spa er noget som Koh Samui med rette er meget berømt for. Øen har nogle af Thailands bedste spa, og du kan endda finde deciderede spa- og wellnesshoteller.

Buddhaen, der er blevet Koh Samuis vartegn

Ang Thong

Ang Thong Marine Nationalpark er absolut et af højdepunkterne ved et besøg på Koh Samui. Ang Thong består af 42 øer, der ligger nordvest for Koh Samui, og her finder du en vidunderligt landskab af jungle, mangrove og øde småstrande.

Wua Talap er den største af øerne, og herfra kan du tage på tur i kajak ud i øhavet. Du kan også bestige det lille bjerg, hvorfra der du har en fantastisk udsigt over marineparken.

Det er muligt at besøge flere andre af øerne – husk at holde øje med den herlige langurer – aber, der er nysgerrige, men ikke helt så nærgående som makakaberne. Ang Thong indgår ofte som en del af programmet på diverse snorkeltue, som du kan booke i feriebyerne.

Koh Phangan

Naboøen mod nord er også en god udflugt fra Koh Samui. Det kan dog anbefales at tage nogle overnatninger for rigtig at gå på opdagelse i den vilde natur og finde sin helt egen favoritstrand – Koh Phangan har nemlig nogle af Thailands bedste strande, og det siger jo ikke så lidt.

Øen er selvfølgelig mest berømt for at huse verdens største beach party – full moon party, der finder sted hver måned. Det er en gigantisk fest, hvor flere end 20.000 deltagere slår sig løs til forskellige former for musik og events.

Festen finder sted på Hat Rin Beach på den sydøstlige del af øen, og det er en superlækker strand med hvidt sand og krystalklart vand. Når der ikke er full moon party afholdes der half moon party, black moon party osv., men det er Koh Phangans full moon party, der er højdepunktet. Vil du også opleve festen , så gør du klogt i at booke overnatning i god tid i forvejen.

Koh Phangan er stærkt kuperet og har ikke helt den samme gode infrastruktur som f.eks. Koh Samui. Nogle veje er ret stejle, andre består af grus, og der er strande, der kun kan nås med båd. Hovedbyen hedder Thong Sala, og her lægger de fleste både fra Koh Samui til. Du kan tage en songtaew videre ud på øen eller leje en scooter.

Koh Tao

Koh Tao kan sagtens opleves på en dagsudflugt fra Koh Samui, men der er al mulig grund til at snuppe et par overnatninger på den lille ø, der er verdensberømt for sin gode dykning. Koh Tao ligger et par timers sejlads fra Koh Samui og den forholdsvis lange sejltid gør, at du ikke har lang tid på øen før du sejler tilbage igen.

Derfor; Tag et par overnatninger eller vælg Koh Tao som en del af et øhop i Thailandbugten. Mens øens vestside er fyldt med barer, restauranter og hoteller/guesthouses, så er østsiden barsk og klippefyldt med pragtfulde strande i små bugter. Det er med andre ord et sted, der både kan være fest og farver og perfekt til f.eks. et romantisk hideaway.

Et af Na Muang-vandfaldene

Mad og drikke

Som med overnatning er Koh Samui også utrolig alsidig, når det gælder mad og drikke. Udvalget er enormt, og alle feriebyer har deres udvalg af lokale restauranter og selvfølgelig også steder, hvor europæisk mad er i fokus.

Thailandsk mad behøver næsten ingen præsentation – det er veltilberedte retter, der kan være lynstegt eller med curries (og meget andet). Fisk og skaldyr er er populært og billigt i Thailand.

De dyrere hoteller har alle pænere restauranter, der minder om dem herhjemme. Dvs. dug på bordet, tjenere i uniform og lækker indretning. Men i Thailand behøver det ikke være dyrt for at være godt.

Som andre steder i Asien går man utrolig meget op i mad, og thai’erne er generelt meget kvalitetsbevidste. De enkle gadekøkkener og lokale restauranter kan således være gode steder at spise, og som en bonus er det billigt.

Klik ind på Tripadvisor for at se anmeldelser af gode restauranter. Men husk blot, at de små lokale spisesteder sandsynligvis ikke er på listen – se hvor thai’erne selv spiser og prøv dig frem i det fremragende køkken.

Koh Samui har et yderst veludviklet natteliv med Chaweng som den mest livlige by. Her finder du alt fra hippe klubber til beer bars og engelske pubs med livefodbold på storskærm.

Barerne ligger spredt ud over hele byen, men på og omkring Soi Green Mango er en stor del af nattelivet koncentreret. Prøv også f.eks. Ark Bar og Elephant Beach Club, der ligger tæt på hinanden på stranden.

Det er ikke kun i Chaweng der er liv og glade dage. Feriebyen Lamai ca. syv km mod syd, kan også byde på lidt underholdning. Mest interessant er nok Beach Republic, et populært koncepthotel med egne dj’s, lounge og sjov ved poolen.

Der er åbent for gæster udefra, som kommer for den afslappede og lidt hippe atmosfære. Beach Republic er ikke noget billigt sted, men her kan du bo hvor det sker – især om søndagen, når der er brunch og chillout omkring poolen.

I Thailand er maden god og billig

Rejsen dertil og transport på øen

Ind og ud

Koh Samui har en mindre lufthavn med forbindelse til bl.a. Bangkok, Phuket, Singapore og Kuala Lumpur. Det er forholdsvis dyrt at flyve til Koh Samui – lufthavnen er ejet af Bangkok Airways, og de tager sig godt betalt for at benytte den.Find billige flybilletter her.

Fra Bangkok kan du også tage AirAsias island transfer, der er en kombinationsbillet, hvor man flyver til Surat Thani for derefter at blive kørt til færgen, der sejler dig til Koh Samui. Alternativt har f.eks. færgeselskabet Lomprayah afgang fra Bangkok med bus til Chumphon, hvorfra man kan sejle til Koh Samui.

Fra den lille lufthavn kan du tage en taxi til dit hotel (ca. 500-800 baht alt efter hvor du bor). Du kan også booke transport hjemmefra hos et dansk rejsebureau – se mere her.

At komme rundt

For at komme rundt på Koh Samui tager du en taxi eller songtaew. Taxierne kan du have for dig selv, mens songtaews (biler, hvor man sidder på laddet), er en slags deletaxier, der som regel kører i fast rutefart – f.eks. fra Chaweng til Lamai og retur.

Du kan stoppe en songtaew hvor som helst, men husk at spørge chaufføren, hvor han kører hen. Tryk stop når du vil af. Betaling sker, når du står af.

I turistbyerne ligger et hav af tourbureauer, hvor du kan booke udflugter. De er præsenteret i farvestrålende brochurer, og så er det bare om at vælge. Som regel bliver du hentet på dit hotel og sat af samme sted, når turen er slut.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Koh Samui har højsæson fra januar til april, hvor det er solrigt og over 30 °C. Øen kan også besøges i sommermånederne. Juni, juli og august er et glimrende tidspunkt, men en byge eller to må forventes. Om sommeren ligger temperaturen på 30-33 °C. Generelt er der høj luftfugtighed på Koh Samui.

Koh Samui
29°
few clouds
84% humidity
wind: 3m/s SE
H 29 • L 27
28°
Fri
28°
Sat
27°
Sun
28°
Mon
28°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

Praktisk information

Valuta

I Thailand hedder valutaen baht, og dem kan du hæve i kontantautomaterne, der ligger på stribe i turistbyerne. Husk at prutte om priserne på markederne. Gør det med et smil, så bliver forhandlingen som regel både lettere og sjovere.

Mere info

Husk en rejseforsikring når du rejser til Thailand. Skulle du blive syg eller komme til skade, så er hospitalsindlæggelse en dyr fornøjelse. Måske har du som mange andre allerede en rejseforsikring inkluderet i din indboforsikring.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Thailand anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Thailand og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Kort over Koh Samui

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Koh Samui og få prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter Koh Samui – sammenlign priser her
Book transport i Thailand her

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*