Formentera er en rigtig paradisø i Middelhavet. Så tæt på Ibiza og alligevel helt anderledes. Det er vel kun den afslappede hippiestemning og de gode strande øerne har til fælles. På Formentera finder du Europas bedste strande, der har hvidt sand og krystalklart vand.

Øen har ingen lufthavn, så du tager båden fra Ibiza, og herfra er det om at finde din yndlingsstrand. Tager du hurtigbåden er overfartstiden ca. 30 minutter, og du ankommer til La Savina tæt ved nogle af Formenteras bedste strande.

På Formentera er klientellet i snit 6-8 år ældre end på Ibiza, og man kan tydeligt mærke, at charterturismen ikke har fået overtaget. I forhold til Ibiza er nattelivet roligt, men barer og diskoteker findes, og der bliver arrangeret beachpartys på strandbarerne.

Med den indledning siger vi velkommen til vores Formentera guide, som vi håber, du finder nyttig.

freeimages-federica-busellato
Del af området Calo des Mort. Foto: Freeimages/Federica Busellato

Transport

Vil du besøge Formentera, må du selv arrangere rejsen. Der er ingen lufthavn på øen, så du flyver til Ibiza lufthavn, hvorfra du kan tage en taxi til Ibiza By (ca. 20 €). Find billige flybilletter til Ibiza her.

Båd eller færge til Formentera

I Ibiza By er der færger til Formentera (ca. 35-50 € for en retur). Turen bliver betjent af flere forskellige selskaber, der har adskillige afgange dagligt. I højsæsonen er sidste afgang tilbage til Ibiza klokken ca. 22.30.

Færgetiderne kan nemt blive ændret i løbet af sæsonen, så kontakt færgeselskaberne for aktuelle tider. Se mere på balearia.com.

Ved ankomst til den lille havn på Formentera kan du tage en taxi til dit hotel, i højsæsonen kan det dog være svært at få fat i en. Du kan også leje en scooter i havnen, som man så har under hele sit ophold på øen, prisen er ca. 20 € pr. dag. Du afleverer den igen i havnen, når du forlader Formentera.

Alternativet til de store færger er de små gule speedbåde, der sejler fra Playa d’ Bossa-stranden nær Figueretes på Ibiza. Prisen er ca. 30 € for en returbillet.

At komme rundt

Formentera er en lille ø, og det er nemt at komme rundt. Det er meget populært at leje cykel, de kan fås overalt på øen og er et almindeligt transportmiddel for turister. De kan lejes i havnen og de fleste byer, og endda på en del hoteller. Prisen svinger fra ca. 5-10 € pr. dag. På øen er der en del afmærkede cykelruter.

Det er også muligt at leje bil, men der er ikke så mange steder at køre hen og det er ikke muligt at køre til nogle af de bedste strandområder. På hovedvejen der skærer lige gennem øen kører lokalbusser, afgangstiderne er ret svingende, men kan ses ved stoppestedet, prisen er 1-2 € alt efter hvor langt man skal.

Overnatning på Formentera

Øens største turistby hedder Es Pujols. Både her og i byen Es Calo længere mod syd, er der en del hoteller, men ellers ligger overnatningsstederne ret spredt ved de forskellige strande, primært Playa Migjorn. Det er her man skal bo hvis man vil have nem adgang til øens længste strand.

Herfra kan der dog være et godt stykke til nærmeste by eller spisested, men de fleste lejligheder har køkkenudstyr, så man selv kan stå for madlavningen. Omvendt ligger de gode strande ikke i nærheden af f.eks. Es Pujols.

Det tilrådes at booke hotel i god tid i højsæsonen. Det kan du gøre på f.eks. booking.com – husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Formentera er et ægte strandparadis

Strande og ferieområder på Formentera

Formentera er beriget med adskillige pragtfulde strande, der stort set alle har hvidt sand og krystalklart turkis vand. Mod nord, hvor badebådene fra Ibiza lægger til, er der som regel mange mennesker på strandene i højsæsonen, men med mindre man lægger sig ved solstolene, så bliver det aldrig rigtig trangt.

På Formentera har man en lang tradition for nøgenbadning, og selv om der i dag kommer væsentlig flere turister end for blot få år siden, så ser man stadig mange naturister. Alle er naturligvis velkomne på strandene, og en af Formenteras styrker er, at nøgenbadere og tekstilbadere accepterer hinanden.

Illetes Beach

Illetes Beach er stranden på den vestlige side af den lange tange allernordligst på Formentera. Illetes Beach starter lige nord for den store sø og fortsætter flere kilometer nordpå.

Fra havnen i La Savina er der ca 1,3 km til strandens begyndelse og ca. 2,4 km til den nordlige del, hvor naturisterne plejer at holde til. Stranden har lækkert hvidt sand, krystalklart lavt vand og en skøn stemning.

Ofte er der mange mennesker, Illetes Beach er nemlig den strand, der ligger tættest på havnen hvor bådene med endagsturister fra Ibiza lægger til. Opankrede yachts ud for kysten er også med til at give en følelse af alt for mange mennesker på alt for lidt plads.

Flere steder på stranden er der udlejning af solstole, men dem er der ingen af i området hvor naturisterne holder til. På stranden er der spredte strandbarer, og man kan prøve vandsport flere steder.

Llevant Beach

På den lange tanges modsatte side ligger Llevant Beach, der er en del fredeligere end Illetes. Her er ofte mere vind og lidt flere bølger. Også på denne strand er der mange naturister. På Llevant Beachs sydlige del finder man Tanga bar, og nogle kalder derfor stranden for Tanga Beach. Bla. her kan man købe forfriskninger og spise lidt mad.

copyright-pixabay-formentera
Tangen med Illetes og Llevant Beach

Espalmador

Fra La Savina kan man gøre en afstikker til den lille ø Espalmador, der kun ligger en kort bådtur væk. Her finder man en vidunderlig strand med hvidt sand og det klareste vand. Man kan også prøve øens mudderbad, der lugter ganske afskyeligt, men skulle være sundt for huden.

Mudderbadet er af og til lukket. Ved lavvande kan man gå fra Illetes og Llevant til Espalmador. Den lille både fra La Savina til Espalamdor går ca. tre gange om dagen, 10.15, 11.45 og 13.15. Tiderne er kun vejledende.

Es Pujols

Ned ad Formenteras nordøstkyst, et par km fra den smalle tange, finder man Formenteras turistcentrum i Es Pujols, der har restauranter, barer og hoteller. Også her er stranden fremragende, der kan lejes solstole, og der er masser af muligheder for at prøve vandsport.

Es Pujols er en mindre ferieby, så i højsæsonen kan det være svært at finde indkvartering, bestil hjemmefra hvis det er muligt! Byens strandpromenade med småbarer og restauranter er hyggelig, men man skal ikke forvente det vilde natteliv.

Es Calo

Længere nede af østkysten støder man ind i Es Calo, der er et af Formenteras større turistområder. Her er fremragende små strandafsnit, men kendere siger, at byen er i hastig udvikling og ikke det rolige sted det var engang.

Men sammenlignet med turistbyerne på naboøerne, så er det nu svært at få øje på den helt store udvikling, alt på Formentera er i lidt mindre målestok.

Ved Es Calo er der rigtig gode muligheder for at finde en øde plet på nogle af de små strandafsnit, hvor der også findes enkelte strandbarer. Es Calo er i øvrigt det bedste snorklested på Formentera, men ofte er der en del bølger.

Playa Migjorn

Playa Migjorn er fællesnavn for hele bugten på Formenteras sydkyst. Stranden er fem km lang, og fra hovedvejen, der går fra Es Pujols til sydkysten, er der flere afstikkere ad knap så god vej til Migjorn.

Der er plads til alle på den lange strand, tæt på de store hoteller kan der være ret overfyldt, men her er også masser af områder, hvor der kan være langt til næste strandgæst. Nøgenbadning er helt almindeligt på denne strand.

Strandområdet Es Arenal, længere mod syd, er vel egentlig en del af Playa Migjorn, men det skiller sig ud ved at have et par store hoteller. Området er meget populært for børnefamilier og et af de mest turistede steder på Formentera.

Ved Es Arenal ligger må strandafsnit og mindre klipper ud til det klareste vand, også her er stemningen i top, og mange naturister finder vej hertil , hvor der er alle muligheder for en skøn stranddag. Omkring hotellerne, hvor der er udlejning af solstole, er der mange tekstilbadere, men ellers kan man gøre som man har lyst til.

Ikke så langt fra Es Arenal, mod syd, er der nogle lidt større klippeområder med spredte småstrande ved Es Copinyar, også her er bare superlækkert. Går man lidt længere mod syd, kommer man til området Calo des Mort, en lille bugt med små bådhuse. Vandet er lavt og krystalklart – absolut en superstrand, men der er ikke meget plads her!

Cala Saona

Nord for Playa Migjorn hedder stranden Cala Saona, også et godt sted, men her ligger et stort hotel, så her er naturligvis mange mennesker, solstole og parasoller kan lejes.

copyright-freeimages-formentera
Pragtfuld solnedgang. Foto: Freeimages

Oplevelser og aktiviteter på Formentera

Man tager til Formentera for strandenes skyld. Der er stort set ingen seværdigheder på øen. Her og der kan du dog se udkigstårne opført i det 18. århundrede samt kapellet for Sant Francesc Xavier, der er opført i samme periode.

Rundt på Formentera findes dog et par markeder, der er værd at besøge. Mest berømt er hippiemarkedet i El Pinar, men der er også et søndagsmarked i den lille by Es Caló.

Der er ingen tvivl om, at Formentera er et af de bedste steder at dykke i Middelhavet – både i La Savina og Es Pujols kan du finde diveshops.

Mad & drikke

Selvom Formentera er en lille ø, så kan du alligevel spise bl.a. kinesisk og italiensk i feriebyerne, men øen har heldigvis stadig flere originale restauranter med lokal mad. Også fisk er der rigtig meget af på menukortene.

Nattelivet er langt fra så hektisk som på Ibiza, men Formentera har mange gode barer. I Es Pujols er der et bredt udvalg, men også øens beachbarer byder på godt natteliv. Her nogle forslag til barbesøg:

Flipper & Chiller

Engang en lille chiringuito, i dag et stort og populært sted med både restaurant og bar. Beliggenheden direkte på stranden kan ikke være meget bedre, og fra den store terrasse med store og bløde sofaer har man en forrygende solnedgang. Lækre cocktails og god mad.

Pirata Bus

Øens mest berømte beach bar ligger ved Es Arenal på Playa Migjorns sydlige de. Engang var baren indrettet i en gammel lokalbus, deraf navnet. I dag kan man sidde i sandet og drikke sig nogle iskolde San Miguel til god reggae musik. Der serveres også mad.

Blue Bar

Ved 7,9 km mærket ligger den kendte Blue Bar, der har en forrygende udsigt fra terrassen. Her er ofte godt gang i den med musik, underholdning, mad og Chillout á la Ibiza, et sted der er back-to-basic og som aldrig skuffer.

Gecko Beach Club

Lækker fancy klub direkte på Playa Migjorn. Gecko er nok den mest gennemførte bar på Formentera. Her er lækker loungestil, og du kan faktisk tilbringe hele dagen her. Om dagen kan du solbade og slappe af på de store teaktræssolstole og nyde gode drinks, og om aftenen serveres der god mad. Ejerne Dino og Karina sørger for god service og atmosfære.

Beso Beach

En af Formenteras nyeste barer. Her prøver man at føre stemningen tilbage til det den var engang; Afslappet og chillet i en primitiv atmosfære. Jo, det lykkedes faktisk glimrende for den herlige bar, der ligger direkte på stranden. Her er sand på gulvet og taget er lavet af palmeblade.

Formentera har det skønneste krystalklare vand

Praktisk information

Valuta

I Spanien hedder valutaen Euro. Kontantautomater findes på Formentera ligesom flere butikker og restauranter tager kreditkort. Skal I handle på markederne eller bo afsides er det en god idé at medbringe kontanter.

Mere info

En guidebog eller et kort over byen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Formentera anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Spanien og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Formentera er et rigtigt sommerrejsemål. Fra juni til august/september skinner solen som regel fra en skyfri himmel og temperaturen ligger på 26° C til 32° C.

Øen er forholdsvis lille og i sommermånederne kan der være mange mennesker. Maj og starten af juni samt september kan være gode måneder at besøge Formentera. Der er færre mennesker og prisen på f.eks. hoteller er lavere.

Formentera
14°
clear sky
62% humidity
wind: 2m/s N
H 16 • L 14
16°
Thu
15°
Fri
16°
Sat
16°
Sun
15°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Formentera

Vores Formentera guide har selvfølgelig også et kort over øen med markering af bl.a. strande, barer og interessante steder.

Formentera guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Formentera med prisgaranti
Find billige flybilletter til Ibiza – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Formentera guide – du kan finde mere information på spain.info, der er den officielle turistside.

8 Comments

 1. Formentera er den fedeste ø. Masser af strande hvor du ikke behøver badetøj, gode barer og en stemning helt nede på jorden. Tidligere tog vi altid til Mallorca, men Formentera er vores nye favorit!

  • Ja, Formentera har igennem adskillige år været mit foretrukne rejsemål for strandferie og netop det, at man ikke behøver at tænke på badetøj, på måske Europas lækreste strande har altid fristet mig. Der er ingen tvivl om, at man tager til Formentera pga. strandlivet, enten blot bade i det klare, turkis grønne vand, strandtennis eller snorkling. Det super hyggelige cafeliv i Es-Pujols tiltrækker også. En heldags udflugt til Espalmador kræver heller ikke badetøj.

   Og nu er det blevet endnu nemmere med charter rejser dertil.

  • Det er et übercool sted. Fede strande, hyggelige barer (nogle med livemusik) og så er det bare nogle helt specielle mennesker som rejser dertil. Der er altid en lækker stemning, folk er søde og venlige. God tur 😉

 2. Formentera bliver mere og mere populær. Jeg håber bare ikke øen bliver så overrendt. Der skal helst ikke bygges mere nu. Tip: Bo i eget hus tæt på stranden, der er mange af dem, og hvis man er en hel familie er det faktisk ikke så dyrt.

 3. Hej, vi vil rigtig gerne til Formentera, men hvor skal man bo? Vi vil gerne bo lige ved vandet, helst noget paradis-strand – gerne bugte, ikke for meget vind og bølger. Men det skal ikke være for turistet, og samtidig skal der være mulighed for at købe forfriskninger og ikke være for langt til alting. Så heller ikke helt øde og væk fra alting. Vi har kigget på AirBnb efter lejemål, og der er en del overalt på øen, men hvor skal man dog vælge at bo? Det lyder som om, stranden på det første stykke (vest) er ren paradis, men også overrendt. Es Pujols – er der overhovedet gode strande her?
  Vi søger ren Caribien strand.
  Vi OVERVEJER – kun OVERVEJER – om vi skal have vore to drenge med. Hvor skal man så bo? Spekulationerne går på, at så kan vi ikke snorkle, og at der ikke er meget andet at lave for børn end være på stranden….er der legepladser rundt omkring? Noget for børn overhovedet? Og hvordan filan skal vi så komme rundt, for så duer scooter-tanken jo ikke. Og en 4-årig på cykel på 19 km lang ø er nok for meget at kræve i heden….
  Måske sender vi dem på ferie hos bedsteforældrene og tager en kærestetur, så vi kan snorkle, være for evigt på stranden og hygge på strandbarerne om aftenen. Lad os endelig høre, hvad I vil foreslå af bosteder – hvorhenne osv. Vi er ellers Mallorca-gængere, men nu har jeg hørt en del om denne ø med paradisstrande, og det ser for lækkert ud, så vi må afsted.

  • Jeg synes nu en kærestetur lyder som det helt rigtige :-). Der er selvfølgelig et par store resorts, hvor der er noget for børn, men I vil jo gerne væk fra turiststrømmen. Der er paradisstrande mange steder på Formentera, men mod nord er der ret mange mennesker, da det primært er her endagsturisterne fra Ibiza plasker rundt. Es Pujols vil jeg osgå mene er lidt for turistet til jer.

   Jeg ville helt klart vælge Playa Migjorn (uden børn). Her er bedre plads og der ligger en stribe rigtig gode strandbarer. Mht. indkvartering, så har I surfet lidt rundt kan jeg forstå, men har I været inde på denne side? Her er et pænt udvalg når det gælder privat indkvartering og så har de et stort kendskab til Formentera.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*