Det er forbløffende som myter, der måske er over hundrede år gamle, stadig kan florere og leve i bedste velgående. De fleste tænker på Biarritz som en stille og stilig, omend falmet bastion af gammeldags elegance. Et sted, hvor smukke midaldrende kvinder fik dagen til at gå med skønhedsbehandlinger, mens deres mænd spillede golf.

Intet kan være mere forkert. Allerede i lufthavnens ankomsthal vil du se horder af unge med bandanaer om hovedet og surfbrædder under armen. Det siges, at det var manuskriptforfatteren Peter Viertel, der var gift med Deborah Kerr, som kom til Biarritz for at lave en film, der straks beordrede hans surfboard sendt til Frankrig, da han så bølgerne.

Siden har Biarritz været surfhovedstad i Europa. Folk i dryppende våddragter går rundt i gaderne og autocampere fylder La Côte des Basques, der er den bedste surfstrand af i alt byens seks strande.

Men selvom Biarritz er fuld af solbrændte unge, og moderne bygninger ligger side om side med de store gamle villaer, så er fordoms storhed, hvor Kejser Napoleon boede her ikke helt glemt.

Uanset om du er til surfing og vind i håret, afslapning på de lange storslåede strande eller er en sand livsnyder ud i gastronomiens og vinens forunderlige verden, så kan Biarritz opfylde dit behov. Velkommen til vores Biarritz guide, som vi håber, du finder nyttig.

biarritz

Transport

Ind og ud

Biarritz lufthavn ligger kun fem kilometer fra byens centrum. Fra København kan du i sommerperioden flyve direkte med SAS, mens du må tage en mellemlanding fra Billund. Søg og sammenlign flybilletter her.

Du kan tage bussen fra lufthavnen til Biarritz – linje 14 kører til centrum og linje C kører til togstationen. Du kan også tage bussen fra Biarritz lufthavn til f.eks. Bayonne og endda til Spanien.

Taxi er en anden mulighed for at komme ind til byen – de holder lige udenfor ankomsthallen. Skal du alligevel ud at se på omegen er det en god ide at leje en bil, der kan afhentes i lufthavnen og afleveres samme sted, når du skal med flyet hjem.

At komme rundt

Biarritz er forholdsvis lille og meget kan nås til fods. Alternativt kan du tage bussen – der er flere ruter, og de er nemme at bruge og koster kun 1-2 €. Bemærk, at busserne stopper med at køre forholdsvis tidligt.

Overnatning i Biarritz

I Biarritz og omegn finder du et stort udvalg af overnatningssteder i alle prisklasser. Byen har selvfølgelig en stribe hoteller i centrum, men mange vil hellere bo i omegnen, og det forstår man godt.

Ikke at Biarritz ikke har noget at byde på, men med tanke på de enestående muligheder for overnatning, der er i området, så er der stor konkurrence til de traditionelle byhoteller.

I landskabet ligger villaer og gamle slotte, men er rejsebudgettet ikke helt så stort, kan du bo på camping eller snuppe en bed & breakfast i en af de små byer tæt på Biarritz.

Vil du bo lækkert og i centrum tæt på markedshallen, så skal du booke Hotel de Silhouette, men gør det i god tid – her er kun 20 værelser. Også Hotel la Maison Garnier er et godt valg, hvis du vil bo centralt – der er kun få minutter til stranden og med cafeer og restauranter lige udenfor døren.

Børnefamilier kan se nærmere på Chateau du Clair de Lune, der ligger lige udenfor byen og har masser af plads og udendørs swimmingpool. Til luksus? Så kommer du selvfølgelig ikke udenom legendariske Hotel du Palais, der ligger i Napoleons gamle palads.

biarritz

Strande i Biarritz

La Grande Plage er selvfølge Biarritz mest kendte strand. Beliggenheden i centrum af byen gør det til stedet, hvor man ser og skal ses. Ofte er bølgerne store her, og det gør også stranden til et hit hos surferne. I højsæsonen kan La Grande Plage synes temmelig overfyldt, og der skal nok være dem, der flygter til mere rolige strandområder.

Plage du Miramar er blot en fortsættelse af Le Grande Plage, men her er færre mennesker, og så er det forbudt at surfe. Både La Grande Plage og Plage du Miramar har solstole og parasoller såvel som livreddere.

I alt har byen seks strande. Fra lille Plage Marbella i syd, der tiltrækker familierne, til Plage Miramar i nord. Men også langs den smukke og lidt barske kyststrækning er der masser af strand. Det er bare at køre ud i det blå.

Aktiviteter og seværdigheder i Biarritz

I 1855 byggede kejseren et sommerresidens til hans kone Eugénie. I dag står den smukke bygning, der er formet som et E, som et ikonisk vartegn langs strandvejen.

I 1893 blev det omdannet til hotel – komplet med marmorsøjler i lobbyen og lysestager i elevatoren. Hotel du Palais er selvfølgelig luksuriøst og for de mere velbeslåede det eneste rigtige sted at bo i Biarritz.

Det bedste sted at få et overblik over paladset og Biarritz er ved det gamle fyrtårn fra 1834 ved Pointe St. Martin, der ligger allernordligst i byen. Mod syd kan man se til klippefremspringet Rocher de la Vierge og bagved Port de Pêcheurs og Port Vieux – sidstnævnte er den gamle havn, hvor fiskerne stadig residerer.

I middelalderen fangede fiskerne hvaler som de hev op på stranden. Da hvalerne forsvandt, fandt de arbejde som legale pirater, der gav halvdelen af rovet til kongen.

Den gamle havn, der næsten ligger skjult under en klippe er en lille by i byen, hvor man kan se de karakteristiske fiskerhuse kaldet crampottes. Havneområdet har stadig sine gamle navne og endda sin egen borgmester.

Den spændende og unikke historie er blot noget af det byen kan have for sig selv i forhold til rivieraens feriebyer. I Biarritz er der ingen pinjetræer eller farvestrålende oleander, men til gengæld tamarindtræer og hortensiaer i massevis.

Oplevelser udenfor Biarritz

I baglandet og mod syd er der grønne dale og et barskt kuperet terræn i de atlantiske pyrenæer. Alle byer synes i røde og hvide farver, og du vil uden tvivl komme til at holde af underskønne Sare, men også Espelette med de berømte røde pebre og Ainhoa er betagende.

Blot 20 minutter i bil fra Biarritz ligger Bayonne med de billedskønne middelaldergader og katedralen. Men byen er nok mest kendt for sine fremragende skinker, der er fremstillet af godkendte grise og efter særlige retningslinjer.

Også i byen St. Jean-de-Luz kan du bruge tid. Her er et skønt overdækket marked og indbydende strande, der er lige så gode som i Biarritz. St. Jean-de-Luz kan dog ikke prale af kejserlig fortid, men til gengæld var det her i den smukkeste af alle baskiske kirker, at Solkongen Louis XIV giftede sig med den spanske Infanta Leonor.

Aktiviteter

Biarritz er ikke blot surfhovedstad, men også center for thallassoterapi og saltvandsbehandlinger, der er oplagt at prøve, når du besøger byen. Andre aktiviteter tæller golf, men børnene vil nok synes, at Biarritz Aquarium (Le Musee de la Mer) er mere spændende.

Mad og drikke

Hvad skal du spise i Biarritz?

Mad og Frankrig hører sammen. Og i Biarritz kan du mæske dig i pintxos, baskisk tapas, der smager væsentlig bedre end de lyder; tempura de cervelles d’agneau, chiperones og gazpacho de thon.

Som de fleste andre steder i Frankrig er området omkring Biarritz et sandt overflødighedshorn af mad og drikke. Beliggenheden i Baskerlandet giver et lidt andet køkken end f.eks. Middelhavsområdet. Du skal naturligvis prøve de verdensberømte bayonneskinker, den sorte kylling fra Barbezieux og ikke mindst snegle med cognac.

Fisk og skaldyr er også på programmet og faktisk en stor del af de lokales kost. Er du selvforsynende, kan du vælge og vrage mellem et hav af pragtfulde markeder med friske råvarer. Gâteau basque, enten med flødeskum eller kirsebær, er en populær dessert, som kan anbefales.

Vi skal heller ikke glemme vinen. Frankrig er med rette berømte for de gode vine, men du kan også købe de billigere udgaver i store dunke.

Forslag til spisesteder

For gode snacks eller et hurtigt måltid er markedshallen stedet. Her kan du bl.a. få et stort udvalg af pintxos. Markedshallen lukker kl 13.

Ingen Biarritz guide uden forslag til, hvor du skal spise. De mest populære steder anbefales det at bestille bord i god tid i forvejen, og det er værd at bemærke, at mange restauranter kun har menukort på fransk.

biarritz

Les Rosiers

Billigt er det ikke, men den 1-stjernede Michelinrestaurant er et rigtig godt sted at spise lokal fransk mad. God service og moderne indrettet lokale. Menukortet er præcis så lille at man bare ved, at der bliver serveret lækker frisklavet mad. På 32 Av. Beau Soleil.

Crampotte 30

Seafoodelskere skal besøge Port des Pecheur, hvor der i en række gamle fiskerhuse er indrette gode cafeer og restauranter. En af de bedste er Crampotte 30, hvor du spiser lækre pintxos – måske er du heldig at få en plads på terrassen. På 30 All. Port des Pêcheurs.

Cafe du Commerce

I gaderne omkring markedshallen ligger flere bistroer. En af dem er Cafe du Commerce, der er populær ved frokosttid. Bestil et bræt med charcuteri – f.eks. chorizo, bayonneskinke og gåseleverpate. Stedet serverer også frisk fisk og skaldyr. På 1 Rue des Halles.

Le Bistrot Gourmet

En af Biarritz bedste restauranter. Her får du lækker og flot anrettet med fra det franske køkken. Du kan selv vælge størrelsen på dine retter – lille, normal eller hovedret. Le Bistrot har god service og en rigtig god vinliste (selvfølgelig). Bordbestilling anbefales. På 18 Rue de la Bergerie.

Le Pim’pi

Meget populær restaurant i rustikke omgivelser. Her kan du vælge en af de skønne retter på tavlen og så bare nyde den gode mad og atmosfære. Le Pim’pi er forholdsvis lille, så bordbestilling anbefales. På 14. Av de Verdun.

biarritz

Praktisk information

I Frankrig bruger man euro. Der er masser af kontantautomater i byerne, og visakort bliver accepteret de fleste steder. En guidebog eller et kort over byen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Sommermånederne er travle i Biarritz. Det er her vejret er bedst, men det betyder selvfølgelig også højere priser. Forvent temperaturer mellem 24 og 28 °C i juni, juli og august. Beliggenheden ud til Biscaybugten gør, at vejret er lidt mere ustadigt end f.eks. Provence og Languedoc.

Ydermånederne maj og september er et glimrende tidspunkt at besøge Biarritz. Temperaturen ligger på ca. 21 til 25 °C, og priserne er lavere end i højsæsonen.

Biarritz
23°
overcast clouds
78% humidity
wind: 4m/s NW
H 23 • L 19
19°
Sun
21°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Biarritz

Vores Biarritz guide har selvfølgelig også et kort over byen med markering af bl.a. hoteller, spisesteder og seværdigheder.

Biarritz guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Biarritz med prisgaranti
Find billige flybilletter til Biarritz – sammenlign priser her
Lej en bil i Biarritz – sammenlign priser hos de store selskaber her

Tak fordi du kiggede forbi vores Biarritz guide – du kan altid finde mere information på den officielle turisthjemmeside tourisme.biarritz.fr.

Vi anbefaler også, at du tjekker Udenrigsministeriet seneste rejsevejledning til Frankrig.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*