Skønne Toscana går aldrig af mode. Med charmerende byer, lækker mad, farvestrålende markeder og vidunderlige landskaber er Toscana som en magnet på livsnyderne. Her er så meget at se og opleve, at én rejse sjældent er nok.

Med de ord byder vi velkommen til vores Toscana guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Toscana guide
Broen Ponte Vecchio i Firenze

Transport

Ind og ud

Både Pisa og Firenze har internationale lufthavne. Hvilken en du benytter afhænger selvfølgelig af prisen på flybilletterne og hvor i Toscana du vil bo. Fra Danmark, primært København, kan du flyve direkte til begge lufthavne. Nogle ruter kan dog være sæsonruter. Du kan finde flybilletter til Pisa og Firenze her.

For at komme fra lufthavnene til dit hotel kan du leje en bil, der kan stå klar i lufthavnen til dig, men det er også muligt at bestille en privat transfer hjemmefra til en fast pris.

At komme rundt

Skal du holde byferie i Toscana, så er det ofte muligt at gå rundt til de forskellige seværdigheder. Du kan selvfølgelig få brug for transport, og her forbinder offentlige busser regionens byer ligesom du kan finde bybusser. Læs mere om den offentlige transport på autolinee toscane.

Overnatning i Toscana

Toscana kan tilbyde alt i overnatning, men regionen er måske mest berømt for sine lækre villaer og landsteder (feriehuse), der som regel ligger pragtfuldt i vin- og blomstermarkerne.

Generelt er prisniveauet højt, og det har fået guesthouses og B&B’s til at skyde op som paddehatte som et alternativ til de traditionelle hoteller i byerne.

Hvor præcis i Toscana du vil bo afhænger helt af rejsens formål, men det vil uden tvivl blive svært at vælge. Skal det være i byen tæt på markeder og restauranter, ude på landet blandt vinmarker og olivenlunde eller tæt på stranden og det gode natteliv i Versilia?

Du kan booke hotel på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de laveste priser og det største udvalg af bl.a. hoteller og lejligheder. Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Piazza del Campo i Siena

Byer, områder og strande i Toscana

Firenze

Toscanas hovedstad er en af de mest berømte turistdestinationer i Italien – måske i hele verden! Det er ikke overraskende, at byen er blevet så populær, når først du finder ud af, hvad du kan se og opleve her.

Under Toscanas sol kan du f.eks. tilbringe dagen med at sejle ned af Arno-floden, hvor du passerer adskillige broer. F.eks. ved Ponte Vecchio, den ejendommelige bro med beboelse og butikker på selve broen.

Find en café nær Santa Maria del Fiore-katedralen eller besøg det berømte kunstgalleri Uffizi, hvor du finder værker af bl.a. Botticelli og Raffaello. Mere kunst kan du opleve i det gamle Palazzo Pitti, der er bygget i 1400-tallet. Paladset har en en stor park tilknyttet, hvor du kan holde picnic eller bare gå en tur.

Men Palazzo Vecchio med det 94 meter høje tårn er nok Firenze’s største seværdighed. Paladset er fra omkring år 1300 og huser stadig byens borgmesterkontor. Der er et utal af fantastiske detaljer i Palazzo Vecchio, og du har mulighed for at gå de 418 trin op i tårnet Torre d’ Arnoldo

Firenze’s domkirke skal selvfølgelig også besøges. Med marmorfacaden og det store klokketårn dominere kirken middelalderbyen. Efter sigende tog det 150 år at bygge domkirken, der bl.a. indeholder smukke freskoer af Vasari og Zucchari.

Du skal også opleve den pragtfulde basilika Santa Maria Novella, der stråler med sin hvide og grønne marmorfacade. Basilikaen er fra mellem det 13. og 15. århundrede, og området er i dag hjem for bl.a. en kirke og et kapel med freskoer.

Siena

Middelalderbyen Siena er måske ikke se berømt som sin nabo Firenze, men den er lige så smuk. Piazza del Campo, torvet, er den mest kendte seværdighed. Normalt er torvene i Italien firkantede, men denne har form som en muslingeskal.

To gange om året finder det berømte Palio-løb sted her. Bymidten bliver lavet om til en væddeløbsbane, hvor rytterne kæmper for at ikke at falde af i det hæsblæsende tempo.

Husk også at se Duomo-katedralen, der ikke er til at undgå at få øje på med dens usædvanlige sorte og hvide facade. Ikke langt derfra finder du Museo dell’ Opera del Duomo, hvor du kan nyde den smukke kunst.

Andre steder for kunstinteresserede i Siena er Museo Civico, der byder på smukke freskoer, Santa Maria Della Scala, der oprindelig var et hospice bygget til de, der gik på pilgrimsruten Via Francigena.

Museet kræver en hel del tid, og du kan foruden det arkæologiske museum se freskoer og nogle af Siena’s originale skulpturer, der i dag er erstattet af kopier.

Pinacoteca Nazionale er indrettet i det noget medtagede Palazzo Buonsignori, og her kan du opleve lokal kunst som den så ud i starten af 1400- talle. Det var i denne periode renæssancen for alvor gjorde sit indtog for at erstatte den gotiske og byzantinske stil.

Pisa

Der er mere at se her end det berømte skæve tårn – men det er bestemt en seværdighed, man ikke må snyde sig selv for! Det udsmykkede klokketårn udgør en tredjedel af byens såkaldte Fields of Miracle, de øvrige er katedralen Duomo de Pisa og den store romerske kuppel Battistero. Sienas bymidte er velbevaret og beskyttet af en vold fra det 14. århundrede.

Et andet interessant sted at besøge er Camposanta Monumentale – en stor kirkegård, der er kendt for sin flotte kunst. Bla. en samling romerske sarkofager og enestående freskoer fra middelalderen. Pisa har også flere skønne og farverige markeder, hvor man kan bruge megen tid og gøre gode indkøb.

Toscana
Klassisk landskab i Toscana

Seværdigheder, aktiviteter og strande i Toscana

Seværdigheder udenfor de større byer

Toscana bugner af spændende seværdigheder. Byerne er et sandt paradis for kunst – og kulturinteresserede, der hurtigt vil finde ud af, at én rejse til Toscana sjældent er nok.

Men der er mere at komme efter end de større byers mest berømte attraktioner. Mindre bjergbyer som Volterra, Cortona og San Gimingnano (med den smukke kirke Collegiata og de herlige smalle stræder) er sammen med vingårdene i Chianti og Montalcino, marmorstenbruddet nord for Lucca og den vilde kyststrækning langs Maremma højst anbefalelsesværdige.

Det samme er den gamle handelsstation Arezzo, der ligger på toppen af en bakke ved en korsvej mellem fire dale. Dele af middelalderbyen blev ødelagt under 2. verdenskrig, men der er stadig masser at opleve.

Toscana byder som nævnt på pragtfuld natur, men et af de smukkeste steder må være Val d’ Orcia, der er udlagt som naturpark. Her ligger en række småbyer med Pienza som den mest bemærkelsesværdige og indbegrebet af en perfekt toscansk by. Val d’ Orcia har også gamle slotte og bondehuse.

Umiddelbart nord for Siena kan du besøge byen Monteriggioni, der er ganske lille. Her finder du en 10 meter høj forsvarsmur med 14 tårne. Monteriggioni er også et populært stop for de mange pilgrimme, der går ruten Via Francigena.

Jo, der er masser at opleve i Toscana, og det største problem bliver sandsynligvis at vælge, hvad du vil se.

Strande i Toscana

Bliver sommervarmen for meget, så kan du køre ud til stranden og lade sig køle af i Middelhavets skønne vand og måske snuppe et måltid på en god fiskerestaurant, mens du nyder den spektakulære solnedgang.

Det er dog de færreste, der tager til Toscana for strandene. Det betyder bestemt ikke, at regionen ikke har gode strande, men understreger blot, hvor meget andet Toscana har at byde på.

Mest berømte er strandene i Versilia, der er et trækplaster for både lokale og turister om sommeren. Generelt er strandene lange og brede med tusinder af solstole på række. Alle faciliteter er inden for rækkevidde og Versilia går for at vær en lille smule mondæn.

Mod syd omkring Pisa bliver strandene gradvist smallere, og det er primært lokale, der ses her. Sådan er det ikke i næste region mod syd, Livorno, der har nogle af Toscanas mest populære strande. Mange steder er der promenader med barer og caféer.

Grosetto har indtil for nylig mest været kendt blandt italienerne selv, men de senere år er regionen også blevet populær blandt turister. Husk også, at øen Elba hører til Toscana, og her får du skønne strande med ægte østemning.

Generelt er strandene i Toscana med blandet sten, klipper og mørkt sand. De fleste steder bliver det hurtigt dybt, og der kan være stærk strøm.

Toscana
Det Skæve Tårn i Pisa – måske verdens mest berømte tårn

Mad og drikke

Toscana har fantastiske kulturskatte og et vidunderligt landskab. Men det er også her du finder Italiens bedste mad og vin, og det er i sig selv grund nok til at besøge regionen.

Italienerne er mestre i at nyde livet. For toscanerne inkluderer det god mad og i høj grad at råvarerne til regionens mange retter er i top. Men hvad består et typisk måltid af i Toscana? Faktisk adskillige retter, og det kan nemt tage timer at spise. Maden bliver ved med at komme ind på bordet, og den ene lækkerbisken efterfølger den anden.

Antipasti er en slags appetitvækker, der ofte består af ost, tyndskåret kød i skiver og stykker af brød eller crostini. Primi Patta (første ret) er af og til en pastaret, men mere ofte en af regionens vegetarsupper serveret med tykke brødskiver.

Ribollita er lavet af hvide bønner og grøntsager – brødskiver gør suppen tyk, og på toppen er der dryppet olivenolie. Pomodoro er næsten magen til, men kun lavet af tomater og brød.

Secondo piatto (anden ret) kan vel også kaldes hovedretten. I Firenze er det et must at smage Bistecca alla Fiorentina, en tyk grillet t-bone steak med olivenolie, salt og peber. En anden traditionel toscansk ret er Arista (grillet svinekød) og manges favorit, Peposo, langsomt kogt gryderet med oksekød, vin, krydderier og hele peberkorn.

Dolci (dessert) gør man ikke helt så meget ud af. Ofte består den af Cantucci, et sprødt og knasende brød, som nogen måske vil kalde en kiks. Cantucci serveres ofte med et glas sød dessertvin.

Toscana
Maden i Toscana er formidabel

Gourmet i Firenze

Firenze er den perfekte base, hvis du vil udforske Toscanas gastronomi. Regionen er ikke større end at du kan tage på dagsudflugt til de mange hyggelige middelalderbyer i bjergene, der hver især bidrager med lokale delikatesser og vine.

Vælger du at bo i Firenze, så er det historiske hotel Brunelleschi et godt valg, da det ligger centralt et stenkast fra katedralen. Hotellet kan byde på en af områdets bedste restauranter, Santa Elisabetta, hvor den kendte kok Simone Bertaccini residerer.

Er du ude efter et sted, hvor de lokale kommer, så prøv Baldovino Bistrot, der ligger nær Santa Cruce-kirken. Her fås et fint udvalg af toscanske specialiteter, bl.a. vildsvin stuvning og den bedste peposo i miles omkreds.

San Gimignano og Siena

Du må også besøge San Gimignano og Siena. Sidstnævnte kan nemt nås på en dagsudflugt fra Firenze, men tag en overnatning eller to så du kan prøve en af byens dejlige restauranter. En anden god ting ved at overnatte er at du oplever byen når alle dagturisterne er taget af sted igen – det giver en mere autentisk atmosfære.

Siena er berømt for sine søde sager, inklusive panforte, en traditionel dessert lavet af honning, nødder, chokolade, krydderier og tørret frugt. Også ricciarelli, søde mandelformede kiks, er en klassiker.

Toscana er også kendt for sine gode hvidvine – f.eks. Vernaccia de San Gimignano, der er lavet af druer fra Ligurien. I San Gimignano ligger også Gelateria di Piazza, isbutikken, der to gange er kåret til den bedste i verden. Her laver man en række specialis, der kun fås her, bl.a. safranis.

Regionen er også hjem for de berømte chiantivine. Intet måltid er komplet uden én af de skønne rødvine lavet på Sangiovese-druen.

Mange mindre vinproducenter tilbyder gratis smagninger, men de større steder kræver ofte at man reserverer plads. Man betaler et beløb, der som regel inkluderer en tur rundt på vinmarkerne og i produktionen.

Man kan ikke tale om mad og vin i Toscana uden at nævne de mange fremragende markeder, der bugner med lækre specialiteter. God olivenolie, vineddike og tørrede svampe såvel som ost og pølser. Ikke alle madvarer er lovlige at tage med hjem – desværre.

Toscana er bare smuk

Praktisk information

Valuta

I Italien bruger man euro. Kontantautomater er udbredte i byer og ferieområder. Det er en god idé at medbringe kontanter, hvis du skal på udflugt i de små landsbyer eller hvis du skal handle på markederne.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Husk dog at give plads til eventyret. Gå rundt i gaderne eller kør ud i det blå – det er som regel sådan, du får de mest uventede oplevelser.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Toscana anbefaler vi, at du tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning til Italien og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Firenze er hovedbyen i Toscana, der er et af Italiens mest populære ferieområder. Sommeren er skøn med temperaturer på ca. 27° C og masser af sol. Toscana er også et af de dyreste områder i landet, både juni og september er gode rejsetidspunkter, hvis der også skal tages hensyn til økonomien .

Firenze
30°
scattered clouds
55% humidity
wind: 5m/s W
H 34 • L 22
34°
Sun
33°
Mon
36°
Tue
33°
Wed
31°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Toscana

Vores Toscana guide har selvfølgelig også et kort over området med markering af bl.a. restauranter, seværdigheder og interessante steder.

Toscana guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Toscana med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Toscana – sammenlign priser her
Lej bil i Toscana – sammenlign priser hos de store selskaber her

Tak fordi du læste vores Toscana guide – du kan finde mere information på visittuscany.com, der er den officielle turistside.

2 Comments

  1. Dejligt at læse om mit yndlingsrejsemål. gode pointer og jeg lærte endda noget nyt ?

    • Hej Birgit. Ja, Toscana er noget for sig selv. Vi er glade for at du blev klogere 🙂

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*