Riviera Maya-kysten på Yucatánhalvøen i Mexico er lang. Fra Cancúns turistghetto til grænsen til Belize finder du lækre strande med turkisblåt vand og et utrolig alsidigt ferieområde, der byder på alt fra primitive hytter til gigantiske high-end resorts med all inclusive.

Nogle strækninger er fyldt med solbadere, strandbarer og hoteller, men utroligt nok er her stadig øde strande med rækker af smukke palmetræer.

Med den introduktion byder vi velkommen til vores Riviera Maya rejseguide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

riviera maya
Stranden ved Cancún

Transport

Ind og ud

Fra Danmark kan du flyve med ét stop til Cancún med f.eks. Lufthansa (via Frankfurt), Air France (via Paris) og Air Canada (via Toronto). KLM har også en sæsonrute via Amsterdam. Søg og sammenlign flybilletter her.

Cancún lufthavn ligger ca. 12 km udenfor centrum. Du kan tage en taxi til feriebyerne, men endnu bedre er det måske at booke en transfer i forvejen, så du undgår for meget ventetid før du kan komme videre. Du kan Google “Cancún airport transfer”.

I lufthavnen findes også expressbusser til busstationerne i både Cancún og Playa del Carmen. I dagtimerne er der afgang ca. hver time.

At komme rundt

På Yucatán-halvøen er det populært at leje bil, og det er en glimrende måde at komme rundt. Alternativt kan du tage en colectivo, små minibusser, der kører mellem byerne. Ofte er der først afgang når bussen er fyldt op. De små colectivos er i øvrigt en rigtig god måde at komme i kontakt med de lokale.

Overnatning på Riviera Maya

Få kyststrækninger har så alsidigt et udvalg af overnatningssteder som Riviera Maya. I Cancún finder du den største koncentration af hoteller og umiddelbart synes de at tilbyde det samme. I den lange turistzone ligger de store resorts på stribe, og det er bare at vælge, hvad man vil give pr. overnatning.

Du finder udsøgt luksus og resorts med alt i faciliteter og stort set alle hoteller ligger ud til stranden. Cancún er perfekt til en bekymringsfri ferie, men du skal ikke forvente megen charme eller nærkontakt med de lokale.

Der er ingen tvivl om, at Playa del Carmen er væsentlig mere charmerende og tiltrækkende. Også her finder du gigantiske resorts, primært i området Playacar syd for byen, men du har også mulighed for at bo mere enkelt og finde små strandresorts nord for centrum.

Tulum bliver mere eksotisk og sine steder også mere primitivt. Der er kun få af de enkle hytter tilbage, men det er som om, at mange overnatningssteder stadig er lidt rustikke og back to basic.

Langs kysten mellem de større feriebyer finder du ligeledes et stort antal hoteller og resorts i forskellige prisklasser. Overvej, hvor langt du vil bo fra nærmeste by eller barer og restauranter i nærområdet.

Du kan finde det fulde udvalg af overnatningssteder langs Riviera Maya på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har som regel også de laveste priser. Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

riviera maya
Cool strandbar i Playa del Carmen

Strande og ferieområder langs Riviera Maya

Cancún

Der er ikke meget Mexico over Cancúns Zona Turista. Den 17 km lange smalle tange er proppet med store resorts og gigantiske shoppingcentre. Her er kun få europæere, i hvert fald i forhold til amerikanere, der synes at føle sig hjemme i den lidt forlorne verden af luksus, all inclusive og høje priser.

Stort set alle hoteller i Cancúns Zona Turista ligger ud til den lange sandstrand, hvor det turkisblå caribiske hav gør sit til, at den mexicanske Riviera Maya-kyst bliver betragtet som en af verdens smukkeste.

Hotelzonen, der nærmest er formet som et syvtal, er klart adskilt fra det lokale Cancún. Overnatningsstederne ligger på stribe, og det er som regel sådan, at man benytter det stykke strand, der ligger ud for det hotel man bor på.

Cancúns strand kan være lidt barsk, når det blæser, men selv da tager den sig godt ud med sit turkisblå vand. I weekends og på helligdage kan der være mange mennesker, i Mexico er alle strande nemlig offentlige, så lokale blander sig med turisterne i hotelzonen, og for nogle er det desværre alt de får af lokalt islæt på deres ferie.

Det er sorgløst liv, der leves her. Et liv, hvor man blot behøver at tage stilling til om det skal være strand eller pool, buffet eller á la carte, kontant eller kort. Det er sådan turisterne i Cancún vil have det, men heldigvis er der alternativer til os, der holder mere af at blive overraskede og ikke vide, hvad dagen i morgen bringer.

Har du bare en anelse eventyrblod i årene, så vil du efter få dage nok finde området en anelse ensformigt. Også selvom de enorme resorts har alle faciliteter, og kokkene sørger for at lave nye buffeter hver dag til de, der ikke spiser á la carte.

Selvom mange tilsyneladende foretrækker at blive på resortet hele ferien, så er der faktisk liv udenfor murene.

Cancún er et populært sted til Spring Break, og i marts og april måned er der fyldt med unge amerikanere, der fester døgnet rundt. Men også årets øvrige måneder er nattelivet intenst. Diskoteker som Dady’O og The City er blandt de mest populære.

riviera maya
Solsenge på stranden nord for Playa del Carmen centrum

Playa del Carmen

Playa del Carmen ligger knap 70 km syd for Cancún. I daglige tale kalder man blot byen Playa, og den er væsentlig mindre og langt roligere en Cancún.

Selvom all inclusivehotellerne og masseturismen for længst har gjort sit indtog, så kan de to byer slet ikke sammenlignes. Der er ingen tvivl om, at Playa del Carmen er langt mere charmerende og nede på jorden.

I selve byen er der ikke meget strand tilbage. Der er bygget utrolig tæt på kysten, og der er kun få meter fra vandkanten til strandbarerne, hvor du kan høre livebands spille reggae.

Både nord og syd for centrum er stranden bedre end inde i byen. Mod syd ligger Playacar og alle all inclusive-hotellerne, mens det bliver mere intimt mod nord, hvor mindre strandhoteller gør stedet perfekt til sol- og badeferien.

F.eks. Las Palapas, der er et skønt sted og lige præcis den slags hotel man håber på at finde. Der er kun et stenkast fra de gode bungalows til det glinsende blå hav. Umiddelbart nord for centrum ligger også en stribe beach clubs.

På Mamita Beach Club, hvis store loungesenge hurtigt bliver fyldt op, drikker solglade turister mojitos og mexicanske øl, mens de ser verden glide forbi. Det er sådan Caribien skal være.

Gågaden La Quinta er Playa del Carmens livsnerve. Her er der dagen lang proppet med turister, som shopper, spiser og drikker. Også om aftenen er det i Playas centrum det sker.

Blue Parrot Beach Club har ligget i byen i snart mange år, og har altid formået at sætte standarden for områdets øvrige barer. Drømmer du om fest natten lang og et dansegulv af sand, så er Blue Parrot stedet. Læs mere i indlægget 7 gode barer i Playa del Carmen.

riviera maya
Lille del af stranden ved Tulums arkæologiske område

Tulum

Tulum har en del år på bagen som ferieområde, men stedet er mere in end nogensinde. Stranden, der er lang og utrolig smuk, løber fra Tulum’s berømte mayaruiner til biosfærereservatet Sian Ka.

Langs kysten er der adskillige hoteller; fra enkle cabanas med sandgulv til eksklusive resorts. Tulum By ligger et par kilometer inde i landet, den er ganske lille, men byder alligevel på en række små spisesteder. Fra Tulum er der ikke langt til nogle af de mest berømte mayaruiner som Coba og Chichén Itza.

Tulum er et sted, hvor man tager dagen som den kommer. Det er som om, at alle har fundet et lille fristed, hvor ingen løfter et øjenbryn uanset, hvem og hvad man er og har været.

Ingen synes at blive forargede over noget som helst, og det er lidt af et mirakel, at de mange hippier og deres livsstil smitter af på de nye turister, de såkaldt moderne, der med kyshånd tager imod den ubekymrede måde at se verden på.

I Tulum kan du leve et skønt barfodsliv, og turister i alle aldre kommer for at slå sig løs og slippe tøjlerne. Engang var det kun muligt at overnatte i hytter på stranden, som var fyldt med hippier, der gik nøgne rundt eller sad og spillede guitar.

Det med tøjet tager man stadig ikke så tungt, selv de moderne går rundt på stranden uden en trevl på kroppen. Kun få af dem bor i hytter, men nyder godt af den luksus og de faciliteter som de nye store resorts kan give dem.

riviera maya
Gåtur på stranden

Isla Cozumel

Krydstogtskibene ligger som perler på en snor ud for Cozumels hovedby San Miguel. Nysgerrige turister har indtaget caféerne på byens torv, Plaza Mayor, hvor en gruppe musikere med mexicanerhatte på hovedet spiller klassisk mariachi.

Byen er lille, og når de besøgende har travet gaderne tynde og måske shoppet i en af de mange butikker, tager de videre til øens strande. Ned ad vestkysten ligger de på stribe, flere af dem har en beach club og faciliteter for dykkere.

Helt mod syd kan du besøge den smukke nationalpark, Punta Sur, hvor du kan opleve krokodiller og snorkle på det beskyttede rev. Omkring parkens beach club er der mange mennesker, men ned ad stranden i retning mod fyrtårnet, er der masser af plads at boltre sig på.

Cozumels østside er mere barsk og mere øde. Også her kan du besøge skønne strande, men af og til er der kraftige vinde på denne side af øen. Til gengæld kan man komme lidt væk fra den megen turisme, der er en del af hele Riviera Maya-kysten.

Isla Mujeres

Fred og ro og tilbagelænet strandliv er kun en færgetur væk fra hektiske Cancún. På vindsiden af Isla Mujeres er forholdene måske lige barske nok, men mod nord er der roligt, et fint sted for familier med børn.

På læsiden ind mod Cancún finder man de bedste forhold, bugten ligger beskyttet, og her er det mest ideelt at bade og snorkle. Mest populære strande her er Garrafón Park helt mod syd, Playa Lancheros og Sac Bajo midt på øen, samt den den store strand ved færgen og fyret.

Puerto Morelos

Mens Cancún er de amerikanske all inclusive turisters mekka, så er Puerto Morelos stedet hvor langtidsturisterne slår sig ned. Mange canadiere og amerikanere overvintrer her. Den snehvide strand ligger inden for revet, så her er ingen store bølger, til gengæld ankommer store grupper af endagsturister for at svømme og snorkle ved den lækre strand.

Fra molen kan du tage på en halvanden times snorkletur (ca. 25 usd.), sørg for at komme forbi Ojo de Agua (Øjet i vandet), hvor frisk ferskvand møder det caribiske hav. Puerto Morelos har ikke mange hoteller, de fleste overnatningssteder består af guesthouses, små lejligheder og mindre hoteller.

Et godt sted at spise er Pelicanos, en skøn seafoodrestuarant på hjørnet af torvet ved stranden. Puerto Morelos ligger omtrent midt mellem Cancún og Playa del Carmen.

Punta Bete

Lige nord for Playa del Carmen ligger Punta Bete, der er en fremragende og isoleret kridhvid sandstrand med svajende palmer og rustikke overnatningssteder på stranden. Tag hertil inden den bliver spoleret, for der går nok ikke lang tid før den fem kilometer lange strand bliver udbygget.

Book værelse på det charmerende Coco’s Cabanas der ligger i en tropisk have direkte på stranden. Spis frisk fisk og skaldyr hos naboen, den herlige restaurant Los Pinos, der også har flere gode specialiteter på menukortet.

Akumal

Akumal’s koralrev og dejlige halvmåneformede strand har tiltrukket dykkere såvel som strandelskere siden 1958. I dag er der skudt lejligheder, private villaer og boutique-hoteller op langs stranden, der underligt nok aldrig er overfyldt.

Rigtig mange amerikanere har hus her, de kan boltre sig på den lækre strand, og i nærheden ligger flere berømte laguner og cenoter, hvor man kan snorkle i det klareste vand. F.eks. Yal-Ku og den mere kendte Xel-Ha. Hacienda de la Tortuga er et godt valg til overnatning, mens den indbydende restaurant Lol-Ha på Hotel Akumal serverer lækker mad.

Playa Soliman

Den yderst populære restaurant Oscar Y Lalo’s satte smukke Playa Soliman på landkortet. Frisk fisk og mexicansk mad samt lokale retter bliver serveret i en afslappende og uformel atmosfære, der får gæsterne til at komme igen.

Restauranten ser ganske beskeden ud, men ligger skønt på stranden. Om dagen kan man dase i en hængekøje eller låne en kajak, hvis man vil se kysten fra vandsiden. Udover Oscar Y Lalo’s er der kun meget lidt bebyggelse, og det gør Playa Soliman temmelig speciel.

Området Tankah går for at være lidt mondænt. Her ligger eksklusive gæstehuse og mindre boutique-hoteller i et relativt uspoleret miljø. Det pudderhvide sand og blå hav er bare skønt ved Tankah, og tæt på ligger en af de mest populære cenoter, der er blandt de dybeste og reneste.

riviera maya
Et kig ud over Cancún

Oplevelser og aktiviteter

En rejse til Riviera Maya behøver ikke kun at være ren badeferie. Faktisk anbefaler vi på det kraftigste at besøge nogle af Yucatán-halvøens mange seværdigheder, der primært er ruiner og monumenter fra mayaperioden.

Chichén Itza

Kun få kilometer fra Tulum finder du ruinområdet ved Coba med den store pyramide, der bestemt er spændende nok, men du skal kun køre en times tid for at besøge en af verdens meste berømte attraktioner; Chichén Itza.

Det store ruinområde med den flotte pyramide som det store trækplaster giver et fremragende indblik i livet blandt mayaerne. Du kan lære mere om de yderst spændende folkeslag, der på en gang udførte blodige ofringer og havde en utrolig viden om matematik og astrologi.

Besøg en landsby

Du skal bestemt heller ikke snyde dig selv for et besøg i nogle af de små landsbyer, der er charmerende og typisk mexicanske. Ofte er de bygget op omkring torvet med en kirke i den ene ende, men prøv at gå ned ad sidegaderne for at få et indblik i livet hos de lokale.

Dykning og snorkling

Dykning og snorkling er en af områdets mest populære aktiviteter. Ved Isla Cozumel ligger nogle af de bedste rev, og du kan forhøre dig hos dykkefirmaerne i feriebyerne om muligheden for at se nærmere på det spændende undervandsliv.

Måske er du ikke til dykning, men du skal bare prøve at svømme i de såkaldte cenoter, som Riviera Maya er så kendt for. Cenoter er resultatet af limstenklippernes kollaps, der skaber nogle små søer og grotter, der ofte har ubegribeligt klart vand. Kysten har også en stribe temaparker, der helt sikkert vil være et hit hos børnene.

Mérida og Celéstun

På den modsatte side af Riviera Maya på Yucatán-halvøen kan du besøge Mérida, der er en helt anden verden end det sorgløse strandliv i badebyerne. Mérida er en større by med typisk mexicansk atmosfære, hvor du kan besøge det farverige marked og delstatsregeringens hovedkvarter, der er udsmykket med store malerier af Fernando Castro Pacheco.

Ude ved kysten langs den mexicanske golf ligger det store vådområde ved Celéstun, der har et utal af spændende fuglearter. Du kan bl.a. se flamingoer og sejle på de små creeks. Læs meget mere om området i denne Mérida rejseguide.

Uxmal

Kører du mod syd støder du ind i Uxmal, der er et af de mest spændende områder fra mayaperioden. Her kan du bestige pyramider og se smukke stenudskæringer og i forhold til Chichen Itza er her kun få turister.

Endnu flere oplevelser får du i det centrale Mexico. Mayaruinerne ved Palenque er et must-see og ikke langt derfra finder du det smukke landskab omkring San Cristobal.

Udflugter kan bookes hos tourbureauerne, men vær opmærksom på, at prisniveauet er vanvittigt højt i forhold til mange andre steder i verden. Er du på rundrejse på egen hånd, så kan det være en god idé at besøge seværdighederne på vej fra det ene sted til det andet.

riviera maya
Chichén Itza – nok den mest ikoniske pyramide fra Maya-perioden

Mad og drikke

Det mexicanske køkken er verdensberømt, men tro ikke, at det du får serveret på danske mexicanerrestauranter også er det, du kommer til at spise på din rejse. Mexicansk mad er så meget andet end tacos og tortillas, og så har Yucatán faktisk sit helt eget køkken.

Rigtig mange turister langs kysten har all inclusive på deres hotel, og det kan være en blandet fornøjelse. På mellemklassehotellerne er det sjældent en stor oplevelse, mens det på de dyrere resorts er et sandt madorgie med retter fra det meste af verden.

Selvom du kan spise dig jorden rundt 24 timer i døgnet på all inclusive hotellerne, så kan det kan kun anbefales at prøve at spise ude i byen. Du vil få serveret mad med bl.a. majs, tomater, bønner og squash. Krydderierne er typisk spidskommen og friske urter som koriander.

Generelt er mexicansk mad ikke stærkt, men som regel bliver retterne serveret med en tomat/chilisalsa, der kan være vanvittig hot. Fisk og skaldyr er populært ved kysterne, men traditionelt har kalkun været det fortrukne kød. I dag er kylling og oksekød ofte anvendt.

Praktisk information

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Kreditkort accepteres i vid udstrækning på hoteller og restauranter. Husk, at du skal prutte om priserne på markederne.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for seneste info om at rejse til Mexico. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Riviera Maya kan besøges året rundt. Vejret er dog bedst i vintermånederne, hvor der er masser af sol og temperaturer på ca. 26° til 30° C. I sommermånederne ligger temperaturen over 30° C med juli og august som varmeste periode.

Juli til oktober er de vådeste måneder med i gennemsnit 180 mm regn. September er den måned, der får mest regn. Perioden juli til september er i øvrigt orkansæson. Området bliver dog ikke ramt af orkaner hvert år.

Cancun
29°
overcast clouds
83% humidity
wind: 3m/s E
H 32 • L 27
30°
Mon
31°
Tue
31°
Wed
32°
Thu
32°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Riviera Maya

Vores Riviera Maya guide har selvfølgelig også et kort medmarkeringer af bl.a. byer, strande, seværdigheder og interessante steder.

Riviera Maya guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Riviera Maya med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Cancún – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Riviera Maya guide – du kan finde mere information på yucatan.travel, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*