Du har ikke levet, før du har været i Rio de Janeiro. Hvor hverdagen synes at være en fest, og hvor livet leves på stranden. Med byens mange tilbud inden for rækkevidde og solbrune kroppe i tusindvis, der nyder den bagende sol på de lækre hvide strande, er der lagt op til en ferie ud over den sædvanlige.

Hvis det ikke er byens vidunderlige beliggenhed eller sambaens glade rytmer, der tager pusten fra en, så er det de smukke mennesker.

Rio de Janeiro ligger utrolig smukt

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Rio de Janeiro med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Rio de Janeiro – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Strande i Rio de Janeiro

Rio de Janeiro har tre store strande. Ipanema, Copacabana og Leblon. Copacabana er den længste og mest dekadente. Den skønne hvide strand er proppet med mennesker, der spiller volleyball, bader eller slikker sol.

Andre snupper en kølig drinks på en af de små barer eller løber på rulleskøjter langs den palmeklædte promenade. Her er liv og glade dage, og på trods af strandens størrelse, så kan det ofte være svært at finde en ledig plet.

Ipanema er for de unge og smukke – badetøjet er minimalt, og her gælder det om at se og blive set. Af de tre store strande er Leblon den mest rolige. I forhold til Copacabana og Ipanema kan den dejlige strand næsten synes øde. Du kan snuppe en caipirinha eller en gang massage i skyggen for at oplade batterierne.

“Tenha uma boa praia”, Ha’ en god stranddag, er en sætning du hurtigt lærer og hører konstant. Det efterfølgende spørgsmål fra de lokale vil som regel være, hvor på stranden man ligger.

Det er nemlig ikke ligegyldigt. Turisterne har deres område, ligesom kunstnerne, bøsserne og de rige har det. Men som så meget andet tager man ikke den slags så tungt – du kan slå dig ned, hvor du vil.

Hotel i Rio de Janeiro

Dejlige mennesker, skønne strande og lækker mad, men Rios udvalg af hoteller er noget ensformigt. Vil du bo tæt på en af strandene, så bliver du sandsynligvis indlogeret i et af de ucharmerende højhushoteller, der synes at være ens og tilbyde det samme.

De dyreste værelser er dem med havudsigt, og du kan ofte spare penge, hvis du ikke absolut skal bo beach front.

Bydelen Santa Teresa har Rios bedste udvalg af hoteller. Det er her du finder overnatningssteder i de gamle pousadas og dejlige boutiquehoteller. Budgetrejsende søger som regel mod bydelene Catete, Gloria og Flamengo, der ligger et kvarter fra Copacabana med metro.

Uanset hvor og hvordan du vil bo, så er det fra midt december til karnevallet er slut et must at booke hotel i forvejen.

10 hoteller i Rio de Janeiro, der får topanmeldelser fra tidligere gæster

Hotel
Bydel
Arena Copacabana Hotel
Copacabana
Se pris
Fullano Bed & Breakfast
Copacabana
Se pris
Sheraton Grand Rio Hotel
Leblon
Se pris
Casa Geranio
Santa Teresa
Se pris
Rio Earth
Santa Teresa
Se pris
Aquarela do Leme
Leme
Se pris
PortoBay
Copacabana
Se pris
Kaza Rio Hostel
Estácio
Se pris

Skønt strandliv

Aktiviteter og seværdigheder

Selvom det kan være svært at slippe stranden, så skal du tage dig tid til at udforske Rio de Janeiro. Byen har masser af seværdigheder og aktiviteter – f.eks. disse:

Kristusstatuen

På toppen af Corcovado Peak 710 m.o.h står den berømte Kristusstatue, der er Rio de Janeiros vartegn. Statuen blev opført i 1922 og siges at være en af de største i verden af sin slags.

Du kan tage det lille tog op på bjerget – fra stationen er der både trapper, elevator og rulletrappe op til selve statuen. Udsigten er formidabel, og ofte ligger skyerne under statuen, og de skovklædte bjerge popper op som tobleronetoppe mellem byens huse.

Sukkertoppen

Et must-see er selvfølgelig Sukkertoppen Pão de Acucar ved indgangen til Guanabara Bay. Alene turen med kabelbanen op til det 400 meter høje bjerg er en oplevelse, men udsigten over byen og strandene er helt fantastisk. Der er afgang hvert 20. minut fra Babilônia Hill.

Tijuca Nationalpark

En af de mere spektakulære oplevelser er verdens største byskov. Jo, du læste rigtigt. Få kilometer fra byen ligger et stykke smuk atlantisk regnskov. Her er smukke vandfald, herlige dyr og ikke mindst en flot udsigt over Rio.

Frodigheden er fantastisk, og selvom Rio de Janeiro er sjov og ballade, så er stilheden i skoven skøn. Faktisk blev skoven næsten udslettet i starten af 1800-tallet for at gøre plads til kaffeplantager og store dele af parken er genplantet ved håndkraft. I alt er der plantet ni millioner træer!

rio de janeiro
En stor del af dagen tilbringes på stranden

Udforsk Rios bydele

Få byer har så mange forskelligartede bydele som Rio de Janeiro. En af de bydele, der er værd at besøge er f.eks. Santa Teresa, der består af stejle gader med hundrede år gamle huse. Det er et pragtfuldt bohemekvarter med stille gader, hvor du bl.a. finder gallerier og ikke mindst den gamle kirke fra 1920.

Er du alligevel i Santa Teresa må du ikke snyde dig selv for Ecadaria Salaron. I 1990 begyndte den chilenskfødte kunstner Jorge Selaron at dække den lange trappe op til hans hus med mosaikker og spejle – et smukt syn. Jorge Selaron døde desværre i 2013.

Escadaria Selaron ligger lige hvor Santa Teresa rammer bydelen Lapa, der er kendt for Carioca-akvadukten, som blev bygget i midten af 1700-tallet for at skaffe byens borgere frisk drikkevand. Her på den store plads ved akvadukten er der i øvrigt masser af liv om aftenen med dans, musik og gadesælgere.

En af Rios hippeste bydele lige nu er Botafogo, som i den grad udfordrer det etablerede og traditionelle. Et hipsterområde med coole barer og restauranter, der tænker nyt og som regel til helt andre priser end ved Ipanema og Copacabana.

Rios smukke kirker

Som i andre katolske lande har Brasilien og dermed også Rio en række smukke kirker med et væld af detaljer og udsmykninger. En af de kirker du skal besøge er Sao Bento, der ligger på en bakke oppe over byens havn. Den originale kirke er fra 1617, men udvidet senere i det 17. århundrede.

Også Sao Fransisco da Penitenica fortjener et besøg. Udefra ser kirken ikke ud af noget særligt, men træd indenfor og lad dig imponere. Her har træskærerne virkelig knoklet – et arbejde, der begyndte i 1657 og først var færdigt i 1773.

Ipanemas hippiemarked

Skal du på indkøb, kan du besøge Ipanemas hippiemarked, der ligger i gaderne bag stranden. Rue do Lavradio er en anden mulighed for shopping. I Rios gamle kvarter er der første lørdag i måneden en stor messe med kunst, mode og antik. Kvarteret er også et besøg værd for sine hyggelige barer og restauranter.

Rio er verdensberømt for sit karneval

Mad og drikke

Spisesteder

Rio de Janeiro er berømt for sine churrascarias, restauranter med grillet kød, men der er mange andre muligheder for et godt måltid. Byen kan tilbyde alle slags spisesteder, og brasilianerne kan godt lide mad. Masser af mad.

Ofte spiser de i farten på Barzinhos de Praia, strandbarerne, og det er jo helt naturligt for en befolkning, der nærmest bor på stranden. Maden i barerne er enkel – det er bestemt ikke det store kulinariske sus, men nemt, enkelt og billigt.

Du kan mæske dig i kød på Plataforma, hvor der også er show, der løfter stemningen på det gode spisested, som både tiltrækker lokale og turister. Mere lokalt er der på Porcao, et andet churrascaria, der ikke bliver mere brasiliansk med travle tjenere, der sværmer rundt med kilovis af kød på store sværd.

Natteliv – barer og klubber

Vi skal ikke glemme de gode drinks. Caipirinha blev opfundet her, og det er oplagt at nyde de sene eftermiddage på en af byens gode barer. Cachaça, den lokale rom lavet på sukkerrør, limejuice og sukkerlage er hovedingredienserne i den lidt sure drink, der er yderst forfriskende i den sydamerikanske hede.

Når solen går ned vågner byen. Barer og klubber slår dørene op, og både på Atlantico og Boox Lounge er der proppet med mennesker, der slår sig løs til disc jockeyens danseglade musik.

Man kommer hinanden ved i Rio. Den lidt kølige distance til det andet køn man ofte oplever i nattelivet på vore breddegrader findes simpelthen ikke her. Du vil hurtigt falde i snak med de lokale, og turisterne synes at tage den løsslupne stemning til sig.

Verdens mange partydyr kan sandsynligvis ikke finde et bedre sted at holde ferie. De kan med rette mene at Rio de Janeiro er lavet til dem. En overflod af tilbud vælter ned over natteravnene, og få steder kan du se så mange smukke mennesker i nattelivet. Et andet godt sted er f.eks. Club 00, der er et hipt sted med masser af danseglade gæster.

Men hvorfor ikke prøve noget helt andet. Besøg Rio Scenarium Club, hvor sambarytmerne fylder de store rum. Det er et sted, hvor man ikke kan undgå at blive glad – mennesker i alle aldre og fra hele verden samles om den lystige musik, der får de fleste til spontant at danse.

Det er et must-visit sted i Rio, og det siges, at det var lige præcis her, at den autentiske sambalyd blev opfundet.

Men Rio de Janeiro har mere at byde på. Du SKAL opleve verdens bedste gadefest, der finder sted ved Lapa-akvadukten fra torsdag nat til lørdag nat. Det er epicentret for fest og farver, og fredag nat syder Lapa Street Party, hvor mad, livemusik og en glad atmosfære er centrum i festen.

Det siger sig selv, at den ultimative fest, ikke blot i Rio, men i hele verden, er det berømte karneval, der som regel finder sted i februar eller marts.

Der er masser af kød på menukortet i Rio

Rejsen dertil og transport

Ind og ud

Fra Danmark er det nødvendigt med en mellemlanding for at komme til Rio de Janeiro. Fra både Billund og København kan man flyve via Paris, London og Amsterdam. Fra København også via Lissabon. Sammenlign priser på flybilletter her.

Fra lufthavnen i Rio til centrum er der flere muligheder. Hurtigst og sikrest, men også dyrest, er det at booke privat transfer hjemmefra til en fast pris.

En anden nem og sikker måde at komme ind til Rio er at benytte taxiskranken ved bl.a. bagagebåndene. Her er priserne faste – ca. 100 real +/- alt efter hvor i Rio du skal hen.

Et alternativ er Aerocoop-taxierne, der som de eneste også må operere i ankomstterminalen. Normalt står de dog lige ude foran terminalen og er klar til at hjælpe med kufferten. Vær dog sikker på, at det også er en Aerocoop-chauffør – der har været rapporter om falske taxichauffører. Aerocoop kører efter taxamater og prisen ligger i omegnen 60-80 real.

Real Autobus (kaldet Fescao) har to buslinjer fra lufthavnen til Rios centrum. Det er en billig, men også forholdsvis tidskrævende måde at komme ind til byen.

De to linjer hedder Yellow Line og South Zone. Begge kører de til Barra de Tijuca, men tag sidstnævnte hvis du skal til f.eks. Leblon, Ipanema eller Copacabana. Turen tager dog i hvert fald to timer, da ruten får gennem byen inden du når strandene. Prisen er til gengæld kun 15 real.

At komme rundt

De forskellige bydele kan nemt opleves til fods (se mere under praktisk information), men skal du længere væk så har Rio et glimrende kollektivt transportsystem. Det anbefales at undgå busserne både pga. trafikken og sikkerheden.

Metroen er et godt alternativ. Der er lige nu fire linjer, og det er en god idé at købe et metrokort i en af kioskerne, som kan fyldes op efter behov. Minimumbeløbet er dog fem real.

Rios taxier er gule og betragtes som sikre. Startprisen er 5,50 real og herefter koster det 2,5o real pr. kilometer. Der er tillæg om aftenen og på søndage. Du kan evt. downloade appen Easytaxi.

Liv og glade dage på stranden

Praktisk information

Valuta

Møntfoden i Brasilien hedder real. Dem kan du hæve i kontantautomater overalt i byen. Kreditkort er udbredte i Rio.

Mere info

En guidebog eller et kort over området er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Køber du en guidebog, så husk at få fat i den sidste nye version – tingene ændrer sig hurtigt i Rio.

Sikkerhed

Af og til kan man læse historier i medierne om Rios store problemer med kriminalitet. Generelt er turistområderne omkring Ipanema og Copacabana forholdsvis sikre, men der er altid et par ting du kan gøre for ikke at blive de kriminelles næste mål.

Lad de dyre smykker blive hjemme og gå ikke med din mobiltelefon i hånden. Tag lige et kig på, hvem der står i nærheden af dig, når du tager billeder med kamera eller telefon.

Tag kun det mest nødvendige med på stranden. Ingen pas, kreditkort eller vigtige dokumenter. Undgå strandene om aftenen. Lad være med at gå længere strækninger aften og nat. Tag en taxi i stedet for og bliv sat af ved døren.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for seneste info om at rejse til Brasilien. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Rio har varmt vejr året rundt. Varmest fra december til marts, hvor temperaturen ligger på ca. 32 °C. Sommermånederne, der er den tørreste periode har temperaturer på 26 til 28 °C.

Rio de Janeiro
29°
broken clouds
61% humidity
wind: 0m/s NNW
H 29 • L 22
29°
Thu
31°
Fri
32°
Sat
32°
Sun
32°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Rio de Janeiro

Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Rio de Janeiro med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Rio de Janeiro – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer
Book ture og udflugter hjemmefra hos Viator