Pula ligger på Istrien-halvøen i den nordvestlige del af Kroatien. Den historiske by kan byde på en række gode seværdigheder, men du må ikke gå glip af de vidunderlige øer i Adriaterhavet.

Selvom byen langt fra er Kroatiens største, så er her alligevel en international atmosfære. Både tyskerne, venetianerne og østrigerne har haft indflydelse i byen, og det kan man mærke den dag i dag. Udover amfiteatret og de øvrige romerske bygninger, så ligger Pulas styrke i den gode blanding af nyt og gammelt.

Det er ikke så mærkeligt, at skønne Pula og Istrien er manges favoritsted i Kroatien – området ligger endda i overkommelig køreafstand fra Danmark – helt perfekt til bilferien.

Med den introduktion byder vi dig velkommen til vores Pula guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Del af havneområdet Pula

Transport

Ind og ud

Du kan flyve direkte til Pula fra København med SAS (sæsonrute). Fra Billund og Aalborg er det nødvendigt med en mellemlanding. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Lufthavnen i Pula har koden PUY og ligger blot seks kilometer fra centrum. Du kan tage en taxa til dit hotel eller leje en bil. Der kører også en direkte bus fra lufthavnen til centrum.

Mange danskere foretrækker at køre til Pula. Fra København er der 1590 km til Pula og fra Aarhus 1735 km.

At komme rundt

Er du på byferie og bor i centrum, kan du selvfølgelig gå rundt i byen. Skal du længere væk eller holder til langs gaden Verudela, der synes at være turisternes hovedstrøg, så er det nødvendigt med transport.

Pula har et netværk af offentlige busser – se mere om linjer og ruter her. Der kan købes billet hos chaufføren.

I Pula er det en rigtig god ide at leje bil. På de måde kan du besøge områdets seværdigheder i eget tempo og nå frem til de dejlige strande langs kysten.

Overnatning i Pula

Pula og omegn har overnatningssteder af enhver slags. Er du til byferie eller er historieinteresseret, så kan du finde et hotel eller lejlighed i selve Pula By. Se nærmere på f.eks. Amphiteater Art Apartman og Faveria Apartments.

Udenfor byen er der selvfølgelig også masser af muligheder for at bo på hotel eller i lejlighed. Her kan vi anbefale Apartments Gracijela og Apartments Zanetti. Du kan også prøve glamping – f.eks. på det anmelderroste Arena One 99 Glamping (se billedet herunder).

Kroatien er et godt sted til familieferien. Vælger du at bo på campingplads, så vil børnene helt sikkert finde nye legekammerater på rekordtid. Du behøver såmænd ikke tage din egen campingvogn med, mange steder kan du flytte ind i et fuldt udstyret hus/hytte eller mobilehome.

Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Cool glamping i Pula

Strande

Pula og omegn har adskillige gode strande. Nemmest tilgængelig og mest besøgt er Valkane Beach, der ligger ca. 1,5 km fra bymidten i området Verudela, hvor mange turister bor. Længere ude på den lille spids finder du den smukke Havajska Beach (også kaldet Hawaii Beach).

Der er mange små bugter og vige i naturreservatet Kamenjak på halvøen Premantua ca. 10 km syd for Pula. F.eks. den fine sandstrand Debeljak Beach, men Lampajina er nok den smukkeste af dem alle.

Her finder du hvide klipper, der bruges flittigt til solbadning. Nedenunder glinser det krystalklare Adriaterhav, mens lokale springer ud fra klipperne. Den nærliggende Safari Bar serverer i øvrigt en pragtfuld calamari-sandwich, der er værd at vente på.

Vandhunde kan også tage en tur ud i Brijuni-øhavet, der ligger lige nord for Pula. Området blev åbnet i 1983 som nationalpark, og det var her den tidligere adel tilbragte megen tid – f.eks. Kejser Wilhelm II.

Der er med andre ord rigtig mange gode bademuligheder ved Pula. Som andre steder langs kysten består mange af strandene af småsten, og det kan være en god idé at medbringe badesko.

Seværdigheder

Pula

Pula kan prale af at have et af verdens største romerske teatre. Det er mere end 2000 år gammelt og havde plads til hele 26.000 tilskuere. Teatret er velbevaret og bruges stadig til koncerter og opvisninger. Hvert år i august afholdes her international filmfestival.

Er du vild med historie, så har byen også nogle fine porte og romerske bygninger, som du især finder på byens torv – f.eks. det flotte Augustustempel. Katedralen skal selvfølgelig også besøges. Der har ligget kirke på stedet siden den romerske periode, men den nuværende katedral er genopbygget flere gang på fundamentet af den originale.

Andre seværdigheder er byens kastel, der blev opført i 1600-tallet af venetianerne. Kastellet ligger på byens højeste punkt, og herfra kunne man forsvare byen. I dag er det den flotte udsigt, der trækker, men du kan også besøge Istriens Historiske Museum, der har flere end 75.000 genstande.

Vodnjan

I Istrien ligger mange hyggelige landsbyer. F.eks. Vodnjan, hvor du kan trave rundt i de mange middelaldergader, opleve smukke kirker og se den blændende smukke arkitektur.

Vi skal ikke glemme, at en af Istriens bedste restauranter, Vodnjanka, der serverer autentisk lokal mad, ligger i byen. Både service og gæstfrihed er noget helt særligt på dette spisested.

Rovinj

Den venetianske by Rovinj har en smuk gammel bydel, som du vil elske at udforske. Når du går gennem de smalle gader mellem gamle stenhuse, der har traditionelle skodder for vinduerne og vasketøj hængende på lange snore, vil du uden tvivl tro at du befandt dig i Italien.

Faktisk kan du tage færgen til Venedig herfra, men ikke før du har oplevet alt hvad Rovinj har at byde på. F.eks. kan du nærstudere nogle af de gamle romerske ruiner og tage op i kirken St. Euphemias klokketårn for at nyde den gode udsigt over byen.

Rundt om Rovinj findes et skønt øhav med fjorde og øer. Her er naturligvis også dejlige strande, og du kan både finde større velbesøgte af slagsen såvel som små gemte bugter.

Når det er blevet aften må du unde dig selv et besøg på restaurant Monte, der ligger midt i den gamle bydel. Her serveres god kroatisk mad med et moderne twist. Der er ca. 36 km fra Pula til Rovinj.

Det fine velbevarede teater i Pula

Kvarnerøerne

De smukke Kvarnerøer er også et besøg værd. Øgruppen ligger i det nordlige Adriaterhav (syd for Pula) og består af øerne Pag, Losinj, Rab, Krk og Cres. Sidstnævnte er et fantastisk sted – ikke mindst pga. Cres By, hvor man stadig lever af fiskeri. Byen har kringlede gader og smukke gårdhaver – perfekt til den romantiske ferie.

Vil du opleve noget mere stille, så tag til landsbyen Valun på den vestlige side af Cres. Her vil du blive belønnet med de skønneste strande, der har krystalklart vand. Losinj og Krk er travle øer med mere liv en Cres, men de er bestemt lige så smukke.

Brijuni Nationalpark

Brijuni Nationalpark er den eneste af slagsen i Istrien. Den dækker et areal på 736 hektar og har en unik flora og fauna såvel som en række spændende dyr, der gør dette område helt særligt.

I havnen på øen Veli Brijun kan vi anbefale at snuppe et par overnatninger – her er yderst charmerende. Øen har også en safaripark, ruinerne af et byzantinsk fort, romerske villaer og sågar en glimrende golfbane.

Brijuni-øerne, der består af i alt 14 øer, er lidt af et paradis og har rigtig gode forhold for vandrere, der har alle muligheder for at komme tæt på øernes flora og fauna.

Rabac

Som nævnt har Istrien og Kroatien adskillige skønne småbyer og strande. Et af de mest charmerende steder er byen Rabac (se billedet herunder). Området omkring Rabac er populært blandt turister, men selve byen har bevaret sin utrolige charme. Her en bl.a. en lille havn og en hyggelig bymidte.

På begge sider af Rabac ligger en lang række bugter, hvor vandet om muligt er endnu mere klart end andre steder langs kysten. Der er ca. 50 km fra Pula centrum til Rabac.

Aktiviteter og forlystelser

Helt mod syd i Verodela (ca. 4 km fra Pula centrum), kan du besøge aquariet, der har flere end 150 arter. Ved Svjetionik Beach er der en lille flydende vandpark med livreddere.
I Adventure Park Pula kan du prøve zipline, og på havnen kan du leje en båd med kaptajn for en skøn dag på havet. Flere steder er der også udlejning af cykler og kano/kajak.

pula guide
Kysten ved Pula er supercharmerende

Mad og drikke

Man spiser godt og billigt i Kroatien. I Pula kan man nyde den lokale mad, men der findes også flere italienske restauranter. Især fisk og skaldyr i alle mulige former er en del af det lokale køkken. Istrien er også berømt for sine trøfler og gode olivenolie. De fleste steder bruger lokale produkter og grøntsager – det gør bare et eller andet ved smagen.

Skaldyrsrisotto, grillet polenta og fusi med trøffel er blot nogle af de retter, du kan finde på menukortet. Fusi er en pasta, der er særlig for Istrien.

Med til den gode mad hører selvfølgelig også vin. Istrien har en lang tradition for at producere vin, og mange steder kan du deltage i en vinsmagning.

Herunder kan du læse om en lille håndfuld rigtig gode spisesteder i Pula. Du kan finde dem alle på kortet nederst på siden.

Kantina

Kantina ligger centralt i Pula, og her serverer man lækker mad fra Istrien. Et rigtig godt sted at gå ombord i det lokale køkken. Her er et fint vinkort og mulighed for bl.a. sandwich to go. Kantina er en af vores favoritter i denne del af Kroatien.

Ribarska Kolika

En institution i Pula. Her er man berømt for at serverer frisk fisk og skaldyr i topklasse til gode priser. Med årene er der dog også kommet andet på menukortet. Ribarska Kolika er et pænere sted ved marinaen. Reserver bord i højsæsonen.

Vodnjanka Trattoria

Populær restaurant, der serverer mad fra Istrien/Kroatien. Service, priser og atmosfære er i top! Vodnjanka Trattoria er et sted, hvor de lokale også kommer. Reserver bord i højsæsonen.

Valli Fine Bistro

Anmelderrost restaurant med mad fra Kroatien/Middelhavet i moderne udgaver. Tænk fisketatar og oksehalerisotto med et twist. Valli Fine Bistro er også et godt sted for vegetarer/veganere. Restauranten ligger med kig til den romerske arena.

Natteliv
Pula har både barer, klubber og diskoteker. Det er dog ikke en decideret festby, men både i og udenfor byen er det muligt at få lidt at drikke og danse natten lang.

pula guide
Friske grøntsager på markedet

Praktisk information

Valuta

I Kroatien bruger man euro. Kontantautomater er udbredte i byen, men mange hoteller og restauranter accepterer kreditkort. Skal du handle på markederne er det en god idé at have lidt kontanter.

Mere info

En kort over byen eller en Pula guide, enten online eller i papirform, er godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information.

Husk dog at give plads til eventyret. Gå rundt i gaderne eller kør ud i det blå – det er som regel sådan du får de mest uventede oplevelser. Du kan købe guides og kort her eller låne dem på biblioteket.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Kroatien anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Kroatien og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Kroatien er et sommerrejsemål, der fra juni til langt ind i september har varmt og solrigt vejr. Forvent temperaturer på mellem 25 og 30 °C i sommermånederne, hvor en regnbyge eller to ikke kan udelukkes. Det kan i perioder være varmere.

Sommermånederne (skolernes sommerferie) kan være travl. For lidt færre turister og lavere priser, kan du med fordel besøge Pula i begyndelsen af juni eller slutningen af august.

Pula
9°
broken clouds
66% humidity
wind: 14m/s ENE
H 17 • L 9
13°
Wed
13°
Thu
13°
Fri
13°
Sat
13°
Sun
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Pula

Vores Pula guide har selvfølgelig også et kort over by og område med markeringer af bl.a. strande, spisesteder, hoteller og seværdigheder.

Pula guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel i Pula og øerne med prisgaranti
Find billige flybilletter til Pula – sammenlign priser her
Lej en bil i Pula – sammenlign priser hos de store selskaber her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer

Tak fordi du læste vores Pula guide – du kan få mere information på pulainfo.hr, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*