Mallorcas lillesøster. Sådan bliver Menorca ofte omtalt, og den smukke ø er alt det som naboøen var engang. Hjulpet på vej af UNESCOs beskyttelse som vigtigt biosfærereservat er Menorca en autentisk oplevelse, hvor mange hoteller er indrettede i de gamle traditionelle huse.

Men det er ikke alt. Øens strande hører afgjort til Middelhavets bedste, og det er svært ikke at forelske sig i den afslappede atmosfære og de venlige mennesker.

Menorcas behagelige stilhed betyder ikke nødvendigvis at man keder sig. Faktisk vil du opdage, at Menorca har flere aktiviteter og seværdigheder, end man kan nå på en almindelig ferie. Øen er populær for de, der har prøvet Mallorca og nu søger et mere stille sted, hvor både børn og voksne kan slappe af.

Med de ord byder vi velkommen til vores Menorca guide, som vi håber, du kan bruge til din rejse.

Lækre Cala Macaralleta

Transport

Ind og ud

Der er ingen direkte fly fra Danmark til Menorca (udover eventuelle charterbureauer), så en mellemlanding undervejs er nødvendig. F.eks. via Madrid eller Barcelona, men flere lavprisselskaber flyver også til øen via lufthavne andre steder i Europa. Du kan finde billige flybilletter her.

Menorcas lufthavn har koden MAH ligger på den østlige side af øen. Du kan tage en bussen til Mahón og flere af de større feriebyer, men endnu bedre er det at leje en bil for på den måde at have maksimal frihed på din ferie.

At komme rundt

Med en bil har du også den bedste mulighed for at nå Menorca’s skønneste strande. Vejledende priser fra lufthavnen til Mahón: med bus ca. 3 € og med taxi ca. 10 €. Selskabet Transportes Menorca driver en stribe busruter på tværs af øen.

Overnatning på Menorca

På trods af øens beskedne størrelse, så har Menorca flere feriebyer. Her finder du primært større resorts, og det er småt med lokalstemning. Den finder du til gengæld i Mahón og Ciutadella, men her er der et stykke vej til de gode strande.

Feriebyerne ligger på sydkysten. De største er Cala en Bosch, Cala Galdana, San Jaime, Sant Tomás og Cala n’ Porter. Det er mindre turistområder, der har en række overnatningsmuligheder i form af hoteller og ferielejligheder.

Restauranter, barer og butikker ligger i feriebyerne og det samme gør de obligatoriske souvenirshops og supermarkeder. Turistområderne er forholdsvis hurtigt overset, og du skal til Mahón og Ciutadella for at besøge de bedste barer og restauranter.

Du kan finde et kæmpe udvalg af hoteller på f.eks. hotels.com og booking.com – de to sider har som regel også de laveste priser. Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.

Lækker strand på Menorca

Strande på Menorca

Når det kommer til strande, kan Menorca tilbyde nogle af Middelhavets bedste. I alt har øen 46 strande, så du kommer ikke til at mangle steder, hvor du kan solbade. Du finder helt sikkert din egen favorit, men nedenstående er nogle af de mest populære strande på Menorca.

Cala Macaralleta

Cala Macaralleta er omkranset af flot natur og en af øens mest berømte strande. Beliggenheden på Menorcas sydkyst er pragtfuld, og den ca. 100 m brede strand med hvidt sand og krystalklart vand er ganske enkelt perfekt! Stranden er yderst børnevenlig, da det er forbudt for både at ankre op.

Macaralleta er en ud af en række små bugter, der ligger som perler på en snor langs kysten. Det er absolut en af de smukkeste strande på Balearerne, og det siger noget. Her er en fin stemning, men desværre også mange mennesker i højsæsonen, alt for mange!

Man ligger næsten håndklæde mod håndklæde, og man skal komme tidligt hvis man er i bil, da politiet lukker vejen af, når de skønner, at der er for mange mennesker. Medbring mad og drikke hjemmefra, her er ikke noget at købe. Med bil er der afkørsel fra ringvejen ved Ciutadella. Man kan gå (langt) fra feriebyen Cala Galdana.

Binigaus Beach

Binigaus Beach ligger midt på Menorcas sydkyst, lige vest for feriebyen Sant Tomás. Der er rigtig god plads på stranden, der består af dejligt klart vand. Sandet er gyldent, og Binigaus er forholdsvis lavvandet.

Der er ikke udlejning af solstole og ingen mulighed for at købe noget på stranden, så alt skal medbringes hjemmefra. Som så mange andre strande på Menorca er der også her en del nøgenbadere, primært på strandens vestlige del, altså længst væk fra Sant Tomás.

Det er nemmest at komme til stranden ved at køre til Sant Tomás og gå mod vest, afstanden er ca. 1 km. En alternativ kørerute er at tage hovedvej nr. 20. Herfra kører man ned ad vejen Camino des Pins, der på et tidspunkt skifter navn til først Camino de la Torre Nova og derefter Camino de Millor.

Ved asfaltvejens slutning køres ad grusvejen til venstre og efter en lille køretur i skoven er der et par steder lavet uofficielle p-pladser. Herfra er der et par hundrede meter til stranden.

Son Bou

I et skønt klitlandskab finder du stranden Son Bou, der har fint sand og lavt klart vand. Der forekommer af og til høje bølger, men det er en lækker strand og et perfekt sted at tilbringe ferien. Omkring centrum ved det to store hoteller er der mange mennesker i højsæsonen og i weekends, men mod vest er der masser af plads.

Cala des Talaier

Cala des Talaier er lidt af et strandparadis på Menorcas sydkyst, ca. 10 km syd for Ciutadella. Stranden ligger i en meget lille bugt og er kun ca. 30 meter lang, men 60 meter bred.

Stranden er med lækkert sand, krystalklart lavt vand og bare superskøn. I bil fra Ciutadella kan man følge vejen til Cala Turqueta og så se efter skiltet til Talaier. Vejen er dog meget smal!

Calo Blanc

Hvis du ikke behøver sand, skulle du tage til Calo Blanc – en klippestrand, der kan underholde børnene i timevis. De kan klatre over de små klippestykker og gå på opdagelse i de små naturskabte pools, der er fyldt med sjove skabninger fra havet.

menorca guide
Menorca har mange dejlige hoteller

Seværdigheder og aktiviteter på Menorca

Mange forlader slet ikke deres hotel under ferien, men det er faktisk synd, for der er masser at opleve på Menorca. Du kan leje en bil og bare køre af sted. Forbi smuk natur og gennem små landsbyer, hvor I kan gøre stop for at følge med i dagliglivet. Du kan også besøge lokale vingårde, hvor du naturligvis bliver tilbudt smagsprøver.

Hovedbyen Mahón har verdens andendybeste naturhavn og er selvfølgelig lidt af et paradis for sejlerfolket. Du kan tage en katamarantur ud på havet og se havnens historiske seværdigheder – f.eks. Sant Felipe Fortet, der var en britisk fæstning, men blev belejret af Napoleon.

Besøg også den lille Bloody Island (Illa del Rei), en gammel hospitalsø, der fungerede som rekreationshjem.

Tilbage på land kan du tage en runde på byens livlige marked, hvor lokale shopper og turister prutter om prisen på de mange lædervarer. Og så er der den gode gin. Indbyggerne i Mahón forelskede sig i den klare spiritus, da Menorca blev engelsk flådebase i det 18. århundrede, og byen har stadig sit eget destilleri.

Menorca er også lidt af et paradis for dykkere fra hele verden. De tager hertil for at opleve det specielle undervandslandskab, som er formet af de kraftige og konstante strømme. Der er dyk af forskellige sværhedsgrader, men også masser af muligheder for nybegyndere.

Der er mere flot natur på land. Dramatiske granitformationer, kæmpegrotter, der engang blev brugt af den lokale befolkning, og ikke mindst øens bakkede landskab, der er drysset med hvidvaskede villaer.

En af grotterne er nu omdannet til en fancy bar, der har åben fra middagstid til langt ud på natten. Cova d’en Xoroi er et superlækkert sted, hvor du under de enorme solsenges skyggegivende gardiner kan nyde en flaske god rosévin.

Hvis du vil lave noget aktivt på ferien, så tag en cykeltur. Det er en glimrende måde at få rørt sig på samtidig med at du udforsker øen. Du kan starte i Ciutadella og køre mod syd til Cala Blanca, en nem 5 kilometer lang tur, der vil bringe dig forbi kirkerne Sant Crist, Socorro og Sant Francesc.

Du vil også få mulighed for at se Son Saura ca. 8 km udenfor Ciutadella, der er den største Talaiot-bosættelse på de baleariske øer.

Vandrere kan prøver kræfter med Cami de Cavalls, der er oldtidens stisystem, som nu er genåbnet. For første gang i mange hundrede år er det nu muligt at gå øen rundt.

Ciutadella er en rigtig hyggelig by med masser af historie. Det var Menorcas oprindelige hovedstad indtil englænderne flyttede den til Mahón. Den gamle bydel er et pragtfuldt sted at slentre. Gaderne er smalle og husene farvestrålende. Ved havnen ligger den gamle katedral og rådhuset, der troner over byen som en årvågen beskytter.

Menorca har også en række vandparker/lande – perfekt til børnefamilierne. Aqua Center og Aquarock er blot et par af dem. De fleste parker har udover store pools og rutsjebaner også andre forlystelser.

Aftenhygge på Menorca

Mad og drikke

Menorca byder på alt fra tapasbarer og små lokale spisesteder til turistbuffeter på de store ferieresorts. Se hvor de lokale spiser, hvis du vil have en god og autentisk oplevelse. Øens køkken er typisk for middelhavsområdet med stor fokus på fisk og skaldyr – især hummer, der er et fremragende valg. På Menorca har man dog også egnsretter med f.eks. gode pølser.

Som mange andre steder på disse breddegrader, så benytter man friske råvarer, der er produceret på øen. Med et klima, der er som skabt til frugt og grønt, er det en ren fornøjelse at sætte tænderne i f.eks. solmodne tomater.

Mange restauranter har dagens ret på menukortet, og det kan ofte være et godt valg til prisen. Det samme kan de treretters setmenuer. Prøv også den berømte ost fra Mahón og en vin fra en af de lokale gårde.

Vil du kombinere god mad med en smuk udsigt, så prøv restauranten Cap Roig, der ligger lige nord for Mahón. Her kan du kigge udover det dybblå middelhav, mens du spiser frisk seafood eller et af stedets risretter.

Er du til lækker tapas er det om at kigge efter Taps Can Avelino eller Santa Rita, der begge ligger i Mahón. Langs havnepromenaden i Ciutadella er der masser af seafoodrestauranter, hvor du f.eks. kan prøve øens berømte hummer.

Menorca er måske ikke det første sted man tænker på, når talen falder på barer og natteliv. Men her findes dog en stribe gode steder, der bestemt er værd at besøge.

For de der elsker jazz – vi snakker saxofon og dyb bas, er Jazzbah i Cala n’ Porter stedet. Lidt mere gang i den er der på Limoo Bar, hvor lokale musikere fyrer op under kedlerne. Her serveres også gode cocktails.

Hvis du elsker at se og lytte til top dj’s som William Belart og Mendo, så slå et smut forbi Cova d’en Xoroi. Bag det noget alternative navn gemmer sig en spektakulær bar, der tiltrækker et stort publikum af lokale og turister. I hovedbyen Mahón kan du besøge den fancy Akelarre Jazz & Dance Club, der er blevet et rigtig celebrity hot spot på Menorca.

menorca guide
Et kig ud over en af Menorcas små havne

Praktisk information

Valuta

I Spanien hedder valutaen Euro. Kontantautomater er udbredt på Menorca ligesom mange butikker og restauranter tager kreditkort. Skal I handle på markederne eller bo afsides, er det en god idé at medbringe kontanter.

Mere info

En guidebog eller et kort over byen er altid godt at have ved hånden. De viser dig vej til de bedste steder og har som regel en del praktisk information. Du kan også finde forslag til gode barer, hoteller og restauranter.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Inden din rejse til Mallorca anbefaler vi, at du tjekker Udenrigsministeriets rejsevejledning til Spanien og eventuelt downloader app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Menorca besøges som regel om sommeren, hvor solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturerne ligger på 28 °C til 32 °C . Juli og august er mest solsikkert, men det er selvfølgelig også det tidspunkt, der er flest turister. En rejse til Menorca i maj/starten af juni og i september kan således være en god oplevelse. Vejret er som regel godt i disse måneder, der også har færre turister.

Menorca
14°
overcast clouds
71% humidity
wind: 6m/s NNE
H 15 • L 12
12°
Thu
15°
Fri
16°
Sat
14°
Sun
13°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

Kort over Menorca

Vores Menorca guide har selvfølgelig også et kort over øen med markeringer af bl.a. byer, strande og interessante steder.

Menorca guide: Nyttige links til planlægningen af din rejse

Book hotel på Menorca med prisgaranti – se mere her
Find billige flybilletter til Menorca – sammenlign priser her
Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel – se priser på lufthavnstransfer
Lej bil på Menorca – sammenlign priser her

Tak fordi du læste vores Menorca guide – du kan finde mere information på spain.info, der er den officielle turistside.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*