Steppeulven – film, der giver dig lyst til at rejse

Hippierne tog nysgerrigt ud i verden

Selvom filmen Steppeulven primært handler om Eik Skaløes forhold til hans livs kærlighed Iben, så er det et herligt tilbageblik på en tid, hvor man brød med normerne, og hvor man nysgerrigt tog ud i verden for at gøre sig fri af samfundets forventninger.

I 1960’erne og 1970’erne tog tusindvis af hippier af sted mod Asien, der dengang som nu er stedet, hvor ungdommen finder fred i den alternative livsstil og ikke mindst møder ligesindede.

Fra vesten rejse hippierne via Athen og Istanbul gennem Mellemøsten til især Nepal og Indien, men nogle tog så langt som til Bangkok, Bali og endda Australien.

Andre rejste lige som Eik og Iben til Marokko, der ligesom Østen var mystisk og dragende. Og så var det et sted, hvor stofferne flød frit. Med hippietiden fulgte også et udbredt misbrug af hash, svampe og for nogles vedkommende også kokain og heroin.

Hippierne var til eksperimenter, og det fik Eik og Iben at mærke på egen krop, da de ankommer til Athen, hvor ungdommen har samlet sig på taget af et hus. De tager efterfølgende hjem til Danmark, og det er her Eik danner gruppen Steppeulvene, der med deres livsstil provokerer borgerskabet.

Filmen om Steppeulven har som nævnt forholdet mellem Eik og Iben i fokus, men den skildrer også den rastløshed og udlængsel, som mange nok kan nikke genkendende til.

Selvom tiden var barsk, så var det også en tid, hvor man ikke tænkte så meget over, hvad morgendagen ville bringe og hvordan den skulle finansieres. En tid, der synes uendelig fjern fra de fleste danskeres hverdag i dag, som ligger i et nøje fastlagt skema.

Eik ender som mange andre hippier på den tid. Måske er det ulykkelig kærlighed kombineret med rastløshed, der bringer ham til Nepal og Indien, hvorfra han sender breve til sin Iben, som han savner og aldrig får.

Hippiernes klassiske rejse mod Østen blev gradvist færre efterhånden som det politiske klima ændrede sig. Ruterne gennem Iran og Afghanistan lukkede, og det gjorde det svært at rejse over land.

Pudsigt nok findes flere af hippiernes steder stadig. I Istanbul eksisterer Gülhane hotel fortsat ligesom gaden Freak Street i Kathmandu, der har fået navn efter alle de skæve eksistenser, som kom til byen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*