25. januar 2021

Rejser og coronavirus

Et overblik og nyt om rejser og coronavirus

For os, der elsker at rejse er coronakrisen lidt af en udfordring. I løbet af sommeren og efteråret har rejsevejledningerne ændret sig fra uge til uge, og det har stort set været umuligt at booke eller arrangere en rejse.

Mange rejser alligevel og med nye regionale rejsevejledninger i sigte, ser det ud som om, at verden er ved at åbne lidt op. Denne side er tænkt som et overblik over, hvor man kan rejse hen, politiske tiltag og nyheder med fokus på rejser og coronavirus.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger

Lige nu fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Paradoksalt nok giver ministeriet råd til de, der rejser alligevel – se mere her. På Folketingets hjemmeside kan du se, hvilke lande, der er åbne for danske rejsende med restriktioner og indrejsekrav.

Hvis du rejser alligevel

Tusindvis af danskere rejser på trods af rejsevejledningerne på ferie. Umiddelbart lyder det lidt underligt, men i modsætning til i foråret, så er der faktisk en lang række flyforbindelser ud af primært København.

Jeg kender selv flere, der har rejst udenlands, og flere medier har præsenteret en lang række danske par eller familier, der på trods af anbefalingerne er rejst afsted. Det kan der være mange grunde til – nogle har arrangeret rejsen lang tid i forvejen, mens andre måske har fået lyst til lidt tid under varmere himmelstrøg.

Hvis du rejser til udlandet på trods af rejsevejledningerne (der kun er anbefalinger), så er der selvfølgelig nogle ting, du skal være opmærksom på:

Rejserestriktioner og indrejse
Undersøg rejserestriktioner og hvad er kræves for indrejse til din destination. Skal du i isolation, have en negativ COVID-19 test, udfylde formularer om bopæl m.m. eller er der krav om forhåndsgodkendelse inden du rejser? På det pågældende lands officielle side til turister kan du som regel finde information om indrejse.

Tjek din rejseforsikring
Du SKAL tegne en rejseforsikring. Nogle steder er det et krav for at rejse ind i landet! Mange har en rejseforsikring inkluderet i deres indboforsikring eller f.eks. Mastercard, men undersøg om den gælder, hvis Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til landet. Måske skal du tegne en ekstra forsikring – få tilbud her.

Rejserestriktioner på destinationen
Undersøg hvilke tiltag og restriktioner, der er indført på din destination. Afstand, hygiejne og brug af maske er obligatorisk de fleste steder, men der kan være andre lokale regler, som skal følges.

Skal du i karantæne ved hjemkomst
Det anbefales på det kraftigste ligesom du skal lade dig teste for COVID-19. Det er også værd at tjekke, hvad din arbejdsgiver har af politik omkring ikke-nødvendige rejser. Især hvis du er ansat i sundheds- og ældresektoren.

Du kan læse mere om gode rejseråd i en coronatid på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Nyt om rejser og coronavirus

20. januar – 2021

Massivt dyk i antallet at solgte charterrejser i 2020

Ikke overraskende blev der solgt langt færre charterrejser i 2020 sammenlignet med året før. Hele 868.028 færre rejser, svarende til et fald på 81 %, blev der solgt sidste år i forhold til 2019. Det oplyser Foreningen Rejsearrangører i Danmark (RID).


20. januar – 2021

Travel Pass bliver nu testet

Singapore Airlines begyndte i slutningen af december at teste IATAs Travel Pass, der skal få folk til at rejse igen. Også Etihad, der er baseret i Abu Dhabi samt Emirates vil nu teste den nye app på udvalgte afgange.

Travel Pass skal gøre det nemmere for passagerer at læse om de enkelte landes indrejsekrav, og med appen kan de få verificerede testresultater og vaccinationer med på rejsen til brug for medarbejdere i ankomstlufthavnene.


19. januar – 2021

59 % af danskerne vil holde sommerferie herhjemme

Det viser en undersøgelse som YouGov har foretaget for Danske Bank. Her svarer 59 % at de vil holde sommerferie herhjemme. Af samme grund melder sommerhusudlejerne om massiv efterspørgsel og flere af dem har lige nu over dobbelt så mange bookinger sammenlignet med sidste år. Du kan booke sommerhus her.

22 % af danskerne siger, at de vil holde ferie i udlandet til sommer. Det tal vil dog stige, vurderer adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen. Han mener, at når verden åbner op igen, så vil vi se at rigtig mange der ombestemmer sig og booker en rejse.


14. januar – 2021

Rejserestriktioner forlænget til 7. februar

Det betyder, at hele verden er i rød og at de ringen nye rejsevejledninger kommer før indtil videre 7. februar, meddeler Udenrigsministeriet.


12. januar – 2021

Gang i rejsesalget igen

Den danske befolkning er i fuld gang med at blive vaccineret mod COVID-19, og det har skabt gang i rejsesalget. Både TUI og Spies melder om flere forespørgsler, og det er især rejser i juli, august og september, der er populære lige nu.


9. januar – 2021

Rejsebranchen: Vi kan ikke holde den gående længere

Efter regeringens beslutning om at fraråde rejser til hele verden, kalder Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) nu på handling. Når verden er lukket, er rejsebranchen også lukket, skriver DRF i en pressemeddelelse. Adm. direktør Lars Thykier mener, at det nu ikke længere kan være til debat, om rejsebranchen skal have hjælp eller ej. I næsten et år, har der stort set ikke været nogen omsætning og det er på tide, at regeringen nu hjælper med støtte og ikke bare lån. DRF ønsker bl.a. fuld lønkompensation og dækning af faste udgifter.


8. januar – 2021

Hele verden i rød

Ved den ugentlige opdatering af rejsevejledningerne besluttede regeringen at fraråde rejser til hele verden. Samtidig blev restriktionerne for at rejse ind i Danmark også skærpet.


8. januar – 2021

Vaccinepas på vej

Sundhedsministeriet arbejder på et vaccinepas, der forventes klar i begyndelsen af 2021. Der er tale om en printløsning, og det officielle dokument kan f.eks. vises ved check-in i lufthavne. Også World Economic Forum er i gang med en løsning. Som vi har skrevet tidligere, har de i samarbejde med flere store flyselskaber udviklet appen CommonPass, der kan omdanne test- og vaccinestatus til QR-koder, som kan scannes af lufthavnspersonalet.


4. januar – 2021

Også IATA ønsker åbne grænser

Ligesom ECDC, det europæiske center for sygdomskontrol, der i sine retningslinjer for flyrejser opfordrer til at droppe karantænekrav og tvungne coronatests af rejsende inden for EU, kommer IATA nu med en lignende melding. IATA, der er flyselskabernes internationale sammenslutning, mener ikke, at karantæner og lukkede grænser gør noget godt for luftfarten.

Kritikken går især på manglende samarbejde og strategier for at holde grænserne åbne. Lige nu handler alle lande i panik og på egen hånd. Det er ikke holdbart, mener IATA, der har udviklet et sundhedspas, som kan dele oplysninger om bl.a. tests og vacciner på tværs af grænser. Sundhedspasset er lige nu i testfasen.


3. januar – 2021

Flere norske regioner nu åbne

I de opdaterede rejsevejledninger, der udkom 1. januar, er følgende regioner åbne: I Frankrig øerne Guadeloupe og Martinique og i Norge Agder, Vestland, Nordland, Troms og Finnmark og Møre og Romsdal.


28. december – 2020

Måske rejser i Europa uden restriktioner til sommer

TV2 har spurgt 17 eksperter, der beskæftiger sig med coronavirus om, hvornår vi vil være fri af pandemien. På spørgsmålet om, hvornår vi kan rejse i Europa uden begrænsninger som f.eks. karantæne svarer seks, at det vil blive til maj, syv mener det bliver i løbet af sommermånederne, to tror på henholdsvis september og december, mens to af eksperterne mener, at det først bliver i løbet af 2022.

På samme spørgsmål om rejser uden begrænsninger uden for Europa tror tre det bliver til maj, fem svarer i løbet af sommeren, tre tror på efterårs- og vintermånederne, mens seks af eksperterne mener det først bliver i eller efter 2022. De 17 eksperter svarer dog med forbehold, hvor især hastigheden af vaccinens udbredelse kan være afgørende.


26. december – 2020

Ingen ændring i rejsevejledningerne

Der er ingen ændring i rejsevejledningerne fra sidste uge. Således er kun Vestland i Norge og øerne Guadeloupe og Martinique, der hører under Frankrig, åbne.


18. december – 2020

Små franske øer er åbne

Den ugentlige udgivelse af rejsevejledningerne bød ikke på ændringer. Verden er fortsat lukket ned, men med de nye regionale rejsevejledninger skriver Udenrigsministeriet, at der i lande, hvortil man fraråder ikke-nødvendige rejser er tre lavrisikoområder. Det gælder Vestland i Norge og øerne Guadeloupe og Martinique, der hører under Frankrig.


18. december – 2020

Rejsebranchen tættere på afgrunden

Sådan skriver Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) i en pressemeddelelse. Foreningen savner fortsat handling fra regeringen på trods af, at de er blevet lovet støtte. Rejsebranchen er de facto nedlukket og har stort set været det siden marts, skriver DRF. Bl.a. er aftalen om arbejdsfordeling ikke brugbar i rejsebranchen, da der i realiteten ikke er noget at lave for bureauerne. DRF savner også muligheden for at søge støtte til faste omkostninger – en støtte, der tilsyneladende hænger fast i EU-systemet.


15. december – 2020

Se spørgsmål og svar om bl.a. rejseforsikringer, rettigheder og rejsevejledninger

På dr.dk har Uffe Wolffhechel fra Udenrigsministeriets Borgerservice og Claudia Lander Selck fra Forbruger Europa svaret på læsernes spørgsmål. Se mere her.


11. december – 2020

Verden fortsat lukket ned

Fredagens opdatering af rejsevejledningerne gav ikke håb til de rejsehungrende danskere, men måske i næste uge …


10. december – 2020

Regionale rejsevejledninger er på vej

Udenrigsministeriet fraråder fortsat rejser til hele verden, men i en pressemeddelelse fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod, at der fra i morgen kommer regionale rejsevejledninger. Det betyder, at danskere vil kunne rejse til regioner i EU, Storbritannien og Schengen-landene, der har lave smittetal.


10. december – 2020

Rejsevejledningerne skal gentænkes

Det mener Henrik Specht, der er direktør i foreningen Rejsearrangører i Danmark. Han ønsker, at Danmark åbner op for rejser til destinationer, hvor smittetrykket er lavere end herhjemme. Henrik Specht henviser til rapporten fra ECDC (omtalt længere nede på siden), der bl.a konkluderer, at udbredelsen af COVID-19 synes at være mindre blandt rejsende end i den øvrige befolkning. Rejsebranchen har de facto været lukket ned siden marts. Du kan læse hele Henrik Spechts indlæg på branchesitet standby.dk.


8. december – 2020

Spanien introducerer “Travel Safe”

Det Spanske Turistbureau introducerer kampagnen “Travel Safe”, der skal give et overblik over indrejseregler og forskellige tiltag mod COVID-19 i landets regioner. “Med kampagnen ønsker vi at give turisterne officiel og opdateret information for på den måde at skabe tillid til Spanien som rejsemål”, siger turistminister Reyes Maroto i en pressemeddelelse. “Travel Safe” vil være at finde på Det Spanske Turistbureaus officielle side spain.info.


6. december – 2020

Ikke alle danskere bliver hjemme

Nogle danskere trodser rejsevejledningerne og rejser ud i verden – læs om Helle Sinding, der er på Gran Canaria.


6. december – 2020

Lufthavne og flypassagerer udgør ingen særlig smitterisiko

ECDC, det europæiske center for sygdomskontrol, skriver i sine nye retningslinjer for flyrejser, at risikoen for smitte fra flypassagerer er lav. De opfordrer til at droppe karantænekrav og tvungne coronatests af rejsende inden for EU.

“COVID-19 er konstateret i alle lande i EU og rejsende udgør kun en lille del af de nye smittetilfælde”, står der bl.a. i rapporten.


5. december – 2020

Nyheden om regionale rejsevejledninger satte gang i rejsedrømmene

Både hos TUI og Spies, to af Danmarks største rejsebureauer, blev nyheden om regionale rejsevejledninger mødt med glæde. Rejselystne danskere var nemlig hurtige til at booke eller forespørge på rejser til især Kanarieøerne, skriver Jyllands-Posten. Dog skal smittetrykket på øerne falde, før det bliver muligt at tage afsted. Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef hos Spies, glæder sig over, at danskernes lyst til at rejse i hvert fald ikke fejler noget. Hun fortæller, at på få dage har 700 danskere booket en rejse til De Kanariske Øer. Se efter rejser til Tenerife og Gran Canaria, der er de mest populære øer lige nu.

Læs mere om øerne i vores miniguides til Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria og Fuerteventura.


4. december – 2020

Rejsepas skal kickstarte den internationale turisme

Flere store flyselskaber står bag det såkaldte CommonPass, der er en app, som skal standardisere bl.a. vaccine- og sundhedsoplysninger på tværs af grænserne. Som det er nu har landene forskellige indrejsekrav, og ofte er oplysninger om vaccination og sundhed ikke skrevet på engelsk. Det gør det svært for myndighederne at verificere rigtigheden af f.eks. en negativ COVID-19 test.

Med CommonPass kan myndighederne i f.eks. lufthavnen være sikre på, at de angivne oplysninger er korrekte og at COVID-19 tests er foretaget på godkendte laboratorier. Appen vil blive rullet ud i december med håb om bred tilslutning på tværs af rejseindustrien i 2021. Det er bl.a. flyselskaber som SWISS, Lufthansa, JetBlue, Virgin Atlantic og United Airlines, der står bag CommonPass.


3. december – 2020

Ingen regionale rejsevejledninger i denne uge

Hver torsdag klokken 16.00 opdaterer Udenrigsministeriet rejsevejledningerne. På trods af, at ministeriet har lovet regionale rejsevejledninger, så blev det ikke i denne uge, de trådte i kraft. Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til hele verden med undtagelse af Vatikanet.


3. december – 2020

Dansk flyselskab åbner rute til orange land

Det danske flyselskab DAT vil frem til marts måned med flyve én gang ugentligt fra Billund til Porto Santo på Azorerne. Portugal er i lighed med alle andre lande i verden orange hos Udenrigsministeriet, men DATs direktør, Jesper Rungholm, er træt af at vente på de regionale rejsevejledninger. Han mener, at grænsen for, hvornår man kan rejse til et land er alt for lave. Direktøren gør i øvrigt opmærksom på, at Tyskland lige nu ikke fraråder rejser til hverken Azorerne eller Madeira.


2. december – 2020

Maldiverne er en populær turistdestination lige nu

Mens langt de fleste lande lider under coronakrisen og kun ser få turister, så er det helt anderledes på Maldiverne. Østaten åbnede allerede op for udenlandske turister i juli og har siden modtaget knap 80.000 besøgende.

Fra Danmark kan du flyve til Maldiverne fra København med ét stop via Dubai med Emirates eller Doha med Qatar Airways. Du kan booke hotel her eller få et gratis og uforpligtende rejseforslag til øparadiset hos Traveleast (medlem af Rejsegarantifonden).

Du kan læse mere om Maldiverne i vores miniguide.


1. december – 2020

Ingen rejser til Kanarieøerne lige nu

Selvom de regionale rejsevejledninger er på vej, så forbliver Kanarieøerne officielt lukket for danske turister. Det skriver udenrigsminister Jeppe Kofod i et svar til Lars Løkke Rasmussen. Kofod vil først se på eventuelle åbninger, når der er modtaget nok data til at vurdere smitterisikoen.


30. november – 2020

Nu kommer de regionale rejsevejledninger

Både de rejsende og rejsebranchen har efterspurgt dem i månedsvis: De regionale rejsevejledninger, der holde regioner i Europa åbne selvom landets generelle smittetal er for højt. Det gør det f.eks. muligt at rejse til Mallorca eller Kanarieøerne selvom smittetallet på det spanske fastland er for højt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod forventer, at de regionale rejsevejledninger vil være klar i starten af december.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*