Hvor skal du bo på Kreta?

Læs om byer og ferieområder på Kreta

Er du i tvivl om, hvor du skal bo på Kreta, så læs med her. Den populære græske ø er forholdsvis stor og har en lang række feriebyer, der primært ligger på nordkysten. Dem kan du blive klogere på herunder, hvor vi også kommer med forslag til de bedste hoteller.

Vi begynder i vest på den lange ø og bevæger os herfra mod øst. Der er selvfølgelig andre større og mindre feriebyer end de nævnte, men det er her langt de fleste turister booker hotel. Vil du hellere bo lidt afsides væk fra de gængse turistruter, så er der alle muligheder for at finde dit eget lille paradis og/eller at vælge et sted på den mere uberørte sydkyst.

Som nævnt har Kreta en vis størrelse. Den er ca. 260 km lang, og har du f.eks. et ønske om at vandre i Samariakløften, så kan det være en god idé at bo i den rigtige ende af øen. Det er bl.a. det, du kan læse mere om i dette indlæg.

Transport i forhold til Kretas forskellige ferieområder

Skal du fra by til by (eller ned til sydkysten) så har Kreta glimrende offentlig transport. I både Chania og hovedbyen Heraklion findes større busstationer, hvor det kan være nødvendigt at skifte bus for videre rejse. Du kan købe billet hos chaufføren eller på busstationerne. Se ruter og afgangstider her.

Mere information om Kreta

Husk, at du kan læse mere om bl.a. strande, transport og seværdigheder i vores miniguides til Malia og Vestkreta. Du kan også se indlægget De bedste familiehoteller på Kreta.

1. Chania

Chania og badebyerne mod vest er Kretas største ferieområde. Her kan du få en god kombination af badeferie og de muligheder som en by af Chanias størrelse kan tilbyde. Det gælder f.eks. god shopping, spændende seværdigheder og et stort udvalg af restauranter.

Turister, der sætter autenticitet højere end sol og strand vælger at bo i Chania, mens badebyer som f.eks. Kato Stalos, Agia Marina og Platanias, der ligger som perler på en snor langs strandvejen, giver nem adgang til stranden.

Det er også her du finder større hoteller med alt i faciliteter, der typisk er populære blandt børnefamilier, som kan vælge mellem flere temaparker. Heller ikke i badebyerne mangler der barer og spisesteder. Chania er desuden nærmeste større ferieområde til strande og seværdigheder som f.eks. Balos-lagunen, Falarssarna, Elafonissi og Samaria-kløften.

Gode steder at bo i Chania

Book selv: Renieris Hotel
Charter: Indigo Mare

2. Rethymnon

Ca. 65 km øst for Chania ligger Rethymnon. Med lidt god vilje kan man sige, at byen er Chania i miniformat. Også her finder du en historisk bymidte med fine seværdigheder, men alt er i lidt mindre målestok. Retyhmnon har dog et stort udvalg af barer og restauranter – her kommer ingen til st kede sig.

Fordelen ved Rethymnon i forhold til Chania er nærheden til strand. Hotellerne, også de større af slagsen, ligger tættere på byen, der ofte er i gåafstand. Både øst og vest for Rethymnon ligger dejlige strande og mindre feriebyer.

En ulempe er afstanden til lufthavnene. Uanset om du lander i Chania eller Heraklion, så er der over en times transporttid til Rethymnon. Vil du opleve Mount Ida – så kunne byen være et godt udgangspunkt.

Gode steder at bo i Rethymnon

Book selv: Theartemis Palace
Charter: Ilian Beach

3. Hersonissos

Videre mod øst – på den anden side af Heraklion – ligger Hersonissos. Byen var for 30 år siden Kretas turistcentrum, men er for længst blevet overhalet af Chania. Siden kom de unge til byen, og i dag har Hersonissos et heftigt natteliv med adskillige barer og klubber. Det skal dog ikke afholde par eller børnefamilier fra at vælge byen. Sidstnævnte kan bl.a. nyde godt af flere temaparker.

Som ferieby er Hersonissos fuldt udviklet med et stort udvalg af spisesteder. Strandene når helt ind til centrum, hvor den originale fiskerby giver lidt autenticitet. Du finder alle slags overnatningssteder – fra enkle studios til store resorts og all inclusive-hoteller med masser af faciliteter.

Der er kun 25 km til Heraklion, hvor du kan finde lidt storbystemning. Hersonissos er et godt valg, hvis du vil udforske Knossos.

Gode steder at bo i Hersonissos

Book selv: Village Heights Resort
Charter: Villa Vicky

4. Malia

Med lidt god vilje kan man godt sige, at Malia tilbyder lidt af det samme som Hersonissos. Også her har ungdommen indtaget byen i sommermånederne, men Malia har plads til alle slags turister. Strandene ligger som perler på en snor på begge sider af byen, der er fuldt udviklet med et godt udvalg af spisesteder.

Også Malia er et fint udgangspunkt til et besøg ved Knossos, men byen har sit eget minoiske palads, der er det tredjestørste på Kreta. Malias hyggeligste område er old town, hvor de ældste bygninger er fra den venetianske periode. I baglandet bliver det hurtigt bjergrigt, og her finder du også flere rigtig gode vandreruter til den aktive ferie.

Gode steder at bo i Malia

Book selv: Kristalli Hotel Apartments
Charter: Hotel High Beach Resort

5. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos er et godt bevis på, at Kreta er alsidig. Byen er helt sig selv og har sit eget stampublikum. De fleste har nok set billeder af det charmerende havneområde (billedet øverst), der også udgør den centrale del af byen, hvor du finder et stort udvalg af spisesteder.

I nærheden ligger flere arkæologiske områder, men også øen Spinalonga (i dag Kaydon) hvor spedalske blev sat i isolation i gamle dag. Lige nord for Agios Nikolaos ligger det populære ferieområde Elounda, der har flere eksklusive hoteller. I omegnen finder du en række lækre strande som f.eks. Voulisma med sit hvide sand turkisblå hav.

Vil du på opdagelse på det lidt mere uberørte Østkreta, så kunne Agios Nikolaos være noget for dig. En lidt anderledes ferie på Kreta, hvor ulempen for nogle er de ca. 60 km til lufthavnen i Heraklion.

Gode steder at bo i Agios Nicholaos

Book selv: Elounda Olea Villas & Apartments
Charter: Blu Acqua Hotel

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*