28. maj 2018

Sol og sommer på Husby Klit Strand

Uanset om man kommer fra syd, øst eller nord forekommer de sidste 3-4 kilometer ad en støvet grusvej som noget af en prøvelse for en strandglad og utålmodig badegæst. Ved kirken i Husby, som er beliggende på vej nr. 181, Klitvej, skal man ned ad Græmvej, og det er præcist her ens tålmodighed på en varm sommerdag kan blive afprøvet.

Ethvert forsøg på at presse hastigheden op over de 30 kilometer i timen vil afstedkomme et inferno af lyde, når stenene fra gruset hamrer mod skærmkasserne og støvet, som man hvirvler op, henlægger de mange fyrretræer i Husby Klitplantage i en underlig askegrå tilstand. Og det er jo som oftest, når solen skinner fra en skyfri himmel, at man opsøger Vesterhavet og den brede og indbydende sandstrand ved Husby Klit.

Langt om længe når man den lille parkeringsplads og nu går det stærkt! Man kan ikke hurtigt nok få sit habengut fundet frem, og på vejen ned over den sidste klitrække ser man et underligt forvokset rør stikke op af sandet. Det er strandens offentlige toilet, og har man lige noget, der skal foretages der, er det en god idé at få det overstået, da det er et stykke væk fra den gode del af stranden.

Umiddelbart ligner stranden, som man ser den, når man har tilendebragt de første hundrede meter, en hvilken som helst anden strand på vestkysten. Her findes det sædvanlige leben og hurlumhej – og gæster iført badetøj i alle mulige og umulige afskygninger; men tager man en rask spadseretur et par hundrede meter til højre, altså mod nord, skifter udtrykket ret omgående.

Ved denne del af vestkysten befinder der sig en række af bunkers fra 2. Verdenskrig og ofte, når man går det lille stykke langs stranden, har en kunstner fra lokalområdet samlet en masse drivtømmer og strandingsgods, som han omhyggeligt har placeret i diverse fantasifulde strandinstallationer. Dette scenarium signalerer, at nu har man nået et område, hvor det er mere normen end undtagelsen at være nøgen.

Stranden er meget bred her – og selv om der ofte spadserer folk forbi nede ved vandkanten føler man sig rimeligt ugeneret, hvis man placerer sig oppe ved klitterne eller blot midt på stranden. Ofte ser man de forbipasserende smide de sidste klude på deres vej langs stranden – og kondiløberne lever som bekendt i deres egen forpustede verden og har således fokus et helt andet sted. Med mindre de smider klunset og hopper i baljen. Det kan i høj grad anbefales. Badeforholdene er eminente ved Husby Klit.

Området ved Husby Klit er et yderst populært sted at holde ferie for både danskere og ikke mindst tyskere. Man kan nemt finde et sommerhus man kan leje, alternativt er der både feriecentre og campingpladser i nærheden.

Ikke langt fra Husby Klit ligger Vedersø Klit hvor man finder turistcentret, men der er endnu flere muligheder i Søndervig længere mod syd, her er udvalgt af restauranter og aktiviteter noget større.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*